Zelfs de moeder van Staatssecretaris van Rijn wordt niet goed verzorgd! Gevangenen betere zorg dan ouderen …

Update 5 november 2014 – Bizar! De media staan er bol van “de moeder van Staatssecretaris van Rijn wordt niet goed verzorgd. De politiek in een spagaat en er komt nog voor het eind van het jaar een debat over de ouderenzorg …. maar er gebeurt niets!

Lees dit blog en teken de Petitie ‘Het Roer OM in de Gezondheidszorg‘, dan doet U tenminste wel wat. Onze regering solt met ouderen en dat MOET stoppen. Ouderen hebben recht op de BESTE zorg! TEKEN: Klik op onderstaande banner en ga naar de site! Bevestig uw stem per mail! Thanks!

AVA ORANGE MONDAY

Update woensdag 10 september 2014 – BIZAR! Gevangen worden beter behandeld dan OUDEREN in Nederland, lees onderstaand artikel (nieuwe dwaze beslissing staatssecretaris Martin van Rijn – VWS – Gezondheidszorg en onderstaand blog. Laten we onze ouderen niet in de steek laten en TEKEN de Petitie “Het Roer moet OM in de Gezondheidszorg“. Dit KAN en MAG niet gebeuren in Nederland ….

Gevangenen worden beter behandeld dan ouderen - Teken petitie Orange MondayKlik op het artikel om de PETITIE te tekenen! Omdat het nodig is ….

Update vrijdag 5 september: ‘Kabinet plukt ouderen kaal’ zoals ik al heb gezegd in mijn onderstaande blog ouderen zijn kwetsbaar. In de nieuwe plannen van het kabinet worden ouderen nog verder beperkt door inkrimpen toeslagen. Stop deze plannen!

Lees het artikel in de Telegraaf “Kabinet plukt ouderen kaal” …. en lees mijn blog!
Teken de petitie … ouderen zijn de mensen die ons land hebben opgebouwd!

Blog 17 augustus 2014
Op maandag 4 augustus 2014 is de petitie “Het Roer moet OM in de Gezondheidszorg” gestart. Na het ‘start’ blog heb ik meerdere blogs geschreven. Check deze link voor de andere petitie blogs. Vanaf deze week pak ik een onderwerp uit de nu al bijna 150 reacties op de petitiesite . Interessant trouwens wat er allemaal speelt in Nederland. De petitie is, terwijl ik dit blog aan het schrijven ben, bijna 2.000 keer ondertekend.

AVA Twitter of Facebook Petitie Het ROER moet OM Orange MondayKlik op het logo voor de tussenstand van de petitie of om te tekenen!

In twee weken, in vakantietijd,  5% van ons doel gehaald: 40.000 handtekeningen voor een burgerinitiatief in de Tweede Kamer. Maar welke vragen gaan we stellen? Dat het over kosten gaat en de verdeling daarvan is duidelijk. In mijn blog “Marktwerking .. gezondheidszorg werkt niet .. blijkt dat in de periode 2010-2012 ruim 80 miljard meer is uitgegeven dan het prijsniveau van 2002. Als dat zo doorgaat … Maar hoe komt dat nu allemaal? Een deelantwoord volgt hieronder.

Maar eerst iets belangrijks
Ik heb het veel gehoord. De mensen die ons land hebben opgebouwd, die ons de welvaart hebben gebracht (na WOII), die krijgen niet de waardering die zij verdienen; en dat is een understatement. De verworven rechten van deze grote groep van mensen worden aan alle kanten onderuit gehaald door Den Haag. Over wie praten we hier? Eigenlijk iedereen die rond WOII is geboren of eerder. Laten we voor het voorbeeld geboortejaar 1944 aanhouden.

Deze man of vrouw is minimaal 70 en geniet zo’n 5 jaar van de welverdiende AOW (en als het goed is een aanvullend pensioen). Volgens de statistieken hebben deze mensen het goed, vaak nog een koopwoning en een relatief goed besteedbaar inkomen ten opzichte van hun leeftijdgenoten zo’n 25 of 50 jaar geleden. Deze groep van mensen heeft geleerd wat sparen is en heeft een buffer opgebouwd. En nu komt het dus, dit weet onze regering ook!

Wat is er gebeurd in Nederland in 50 jaar?
Gezien het feit dat de politiek (Kamers en Kabinet) geen onderneming zijn, ontbreekt al jaren (zo sinds de jaren 60) elke vorm van visie. Bij overheidsinstanties die de regering adviseren, zoals bijvoorbeeld het CBS, wordt al decennia lang aangegeven dat het niet goed gaat met de demografie in Nederland. De bevolkingsopbouw (demografie) is de afgelopen 50 jaar volledig uit zijn verband gerukt. En dat niet alleen, dat gaat de komende 26 jaar nog erger worden. Zelfs een kind van 6 jaar oud kan zien dat er iets verkeerd gaat. Kijk naar onderstaande afbeelding. In elke grafiek, de gegevens links van de mannen en rechts dus van de vrouwen.

Banner Petitie - Demografie 1964 - 2040 - Orange Monday

Zoals ik al zei: een kind kan de was doen. Wat heeft onze regering gedaan? NIETS! Onze regering, en Gezondheidszorg, voorop heeft de situatie volledig uit de hand laten lopen. Waarom de grafiek ook van het jaar 2040? Omdat internationale organisaties zoals het WHO (World Health Organization – nu bekend van het ebolavirus) dat als een soort van ijkpunt zien voor de toekomst. Waarom? Bijvoorbeeld vanwege het feit dat psychische klachten in het jaar 2040 volksziekte nummer 1 zullen zijn met de meeste dodelijke slachtoffers. Dementie zal daar een grote rol in gaan spelen. Ook dit kan een kind nog uitrekenen.

We worden steeds ouder en hebben minder kinderen
Sinds 1950 is de gemiddelde leeftijdsverwachting van een man en een vrouw gestegen met 9-10 jaar. De afgelopen 25 jaar is deze stijging het hoogst geweest. In 2014 is het nog bijzonder om 100 te worden, voor mijn kinderen (3-16 jaar) zal het geen uitzondering meer zijn. Wat gaat er dan gebeuren? Er ontstaat al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw een financieringsprobleem. Steeds minder mensen (de werkende mensen) moeten de (algemene) lasten gaan dragen van een steeds grotere groep ( de gepensioneerden).

Als je dan nog eens naar de grafieken kijkt dan is dat een serieus probleem. In mijn blog “Marktwerking kost 80 miljard de afgelopen 3 jaar” ziet u dat de kosten van de Gezondheidszorg zijn gestegen van ongeveer 50 miljard naar bijna 100 miljard. Als die lijn wordt doorgetrokken naar de toekomst is 200 miljard in 2040 een logisch bedrag (inclusief) inflatie, met een BNP dat nauwelijks stijgt zorgwekkend en waarschijnlijk zo’n 25% van het bedrag wat wij met elkaar verdienen.

Banner Petitie Zorguitgaven Zorgwekkend - Orange Monday

Gevolgen voor de mensen die Nederland hebben opgebouwd?
Mijn moeder is 82 jaar en hoort ook bij deze generatie. Ook zij ziet wat er gebeurt. De eenzaamheid onder oudere mensen is heel groot. Wegens bezuinigingen moeten ouderen, die soms al 25 jaar in een instelling wonen, in één keer weer zelfstandig gaan wonen. Liefst met (onbetaalde) mantelzorg. Ik heb van diezelfde moeder geleerd geen oude bomen te verplaatsen, omdat ze dan dood gaan. Het massaal sluiten van de bejaardentehuizen is een bijna criminele actie van de regering.

Onze regeerders zijn veelal geboren in de jaren 60 -70. Minister Schippers bijvoorbeeld is net zo oud als ik en heeft ook ouders die Nederland hebben opgebouwd. Heeft zij bij zichzelf al bedacht hoe ons land er in 2040 uitziet? Schippers en ik zijn dan 76 jaar en al even met pensioen. Schippers zal dat prima geregeld hebben, maar al die anderen uit de jaren 60? Ik hou mijn hart vast! De kosten voor Welzijn en Gezondheidszorg rijzen nu al de pan uit. Hoe gaat onze generatie dit allemaal betalen? Mensen die de petitie tekenen zeggen ‘Ik lig er wakker van” , ik soms ook.

Banner Petitie Ligt u ook wakker voor of door de Zorg - Orange Monday

Het Roer moet OM in de Gezondheidszorg
‘Wat moet er anders?’, vragen mensen mij. Geen kop in het zand beleid meer. Geen willekeurige bezuinigingen en al zeker niet voor de mensen die ons land de welvaart hebben gebracht die wij nu (ondanks alles) toch hebben.

Voor mij zijn er twee belangrijke sleutels: Visie + Preventie. Als we bijvoorbeeld nu al weten dat in 2040 dementie de meeste dodelijke slachtoffers zal veroorzaken (meer dan hartklachten en kanker) dan mag er wel heel snel diepgaand onderzoek komen naar deze ziekte. Het kan mijn moeder treffen, maar ook al die miljoenen mensen boven de 50 jaar. We weten nog nagenoeg NIETS over dementie. We hebben nu nog de tijd.

En … het is ook eigen belang, want zoals u heeft kunnen lezen ben ik OOK 76 jaar over 26 jaar! Deze generatie moet zorgen dat het roer omgaat in onze samenleving, zowel op het gebied van Gezondheidszorg als Welzijn en … hoe wij met elkaar omgaan. Over 26 haar hebben wij elkaar nog meer nodig. De participatiemaatschappij van Rutte is een wangedrocht, wij moeten er echter wel één creëren om de toekomst op te vangen. En eigenlijk was dat 50 jaar heel normaal, we zijn het door de welvaart afgeleerd. Laten we leren van de generatie die ons land heeft opgebouwd, zij weten nog hoe het moet!
Dus, klik op onderstaande banner

Banner Petitie - Teken de petitie en dank voor uw steun - Orange Monday logo

… en teken de petitie, vandaag nog!

Positieve groet, Martin

Banner GGz plus - OM Centers Time To Change NL - Orange Monday

PS: Steun OOK onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon GROEP – Het ROER OM!

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Welzijnszorg en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Zelfs de moeder van Staatssecretaris van Rijn wordt niet goed verzorgd! Gevangenen betere zorg dan ouderen …

 1. Roberto la Verita zegt:

  Beste M.
  Voor echte veranderingen in dit land heb je een mentaliteits verandering nodig bij het volk,
  ons land is in de afgelopen 60-70 jaar veranderd van Sociaal naar Egoistisch
  Egoïsme zit dieper, dus moeilijk te verwijderen, Ik ben van 1944, dus ik kan over die periode spreken.
  Mijn conclusie is het volgende:
  De maatschappij die ons voor ogen stond is er nooit gekomen, ( Sociaal & Rechtvaardig )
  De lieden die nu de zaak afbreken, zijn zij die dankzij onze opoffering hebben kunnen studeren.
  Eindconclusie:
  Alle doden die er zijn gevallen in WO2,zijn voor niets gevallen, alleen een wonder of gezond verstand kan ons nog redden.
  Roberto

 2. Beste Martin Jan,
  Ik mis toch wel heel erg een visie hoe het dan beter moet met de zorg. Het lijkt nu dat je alléén maar schreeuwt om handtekeningen en er staat helaas weinig “beleid” tegenover. Dus ik teken zeker niet. Zoals bekend, is de zorgvraag feitelijk oneindig. Dus als we ergens een halt aan moeten roepen, dan moeten we dat zeker doen aan de zorgvraag. Hoezo, iedereen de vrije keuze van artsen. Dat hadden ze vroeger ook niet, toen er nog ziekenfondsen waren. Deze hadden een regionale oriëntatie, en waren aldus georganiseerd en deden dus op regionale basis aan “zorginkoop”. Dus helemaal geen vrije keuze van artsen in heel het land en als de huisarts je doorverwees naar een specialist dan was dat in grote mate afhankelijk van de huisarts waar zijn oriëntatie voor een bepaalde ziekte lag en op welk ziekenhuis de huisarts was gefocust. We moeten onder ogen zien, dat de Basisverzekering niet de verzekering is geworden die we wilden en zeker niet wat de overheid voor ogen stond. De Basisverzekering is feitelijk een geprivatiseerd ziekenfonds geworden, echter men meende te moeten gaan fuseren om landelijke dekking te kunnen genereren. En jawel, daar kwamen de de zogeheten restitutiepolis (was vroeger een private verzekering voor mensen die meer verdienden dan de welvaartsgrens of ziekenfondsgrens), de natura-polis en de combinatiepolis. Dit hebben we zelf gecreëerd en toegestaan, dus ik pleit er voor om de Basisverzekering terug te brengen tot wat het was, namelijk een natura-polis met de artsen en zorgverleners die zijn gecontracteerd binnen de regio. Zorgverzekeraar DSW (Delft, Schieland en Westland) vind ik nog steeds een goed voorbeeld. Dus de restitutie of combinatiepolis mogen geen deel uitmaken van de Basisverzekering. Die keuze kun je alléén geven via een aanvullende verzekering, maar dan betaal je er zelf voor! Dan kunnen we gelijk zien welke zorgverzekeraars de kluit beduveld hebben. De verschillen tussen de restitutiepolis en natura-polis zijn in principe niet zo groot op dit moment. Maar als we de basisverzekering alléén op basis van restitutie regelen, zoals het was bedoeld (want de basisverzekering is niet veel meer dan het oude Ziekenfonds), dan moet je in mijn beleving een restitutiepolis kunnen kopen via de aanvullende verzekering. En u zult zien, dat is flink wat duurder. Nu betalen een heleboel mensen mee vanuit een natura-polis voor de mensen die een restitutie of combinatiepolis afnemen. Slim, het goede woord is natuurlijk sluw, en doortrapt van de zorgverzekeraars. Specialistische hulp moeten we nog maar voor 65 procent vergoeden, zoals in Frankrijk, en met eigen risico’s, als ook de huisarts (die betaal je contant bij een consult in Frankrijk voor een bedrag ad € 23,00, terwijl er € 1,00 eigen risico voor jezelf blijft).
  Keuzes maken in de zorg, dat moet de overheid doen en graag drastisch. Alles kun je bijkopen via aanvullende verzekeringen in Frankrijk. Momenteel betaal in € 131,00 per maand voor een aanvullende verzekering, incluis afkoop eigen risico’s, behalve huisarts. Op deze wijze kunnen we miljarden besparen op de zorg en ik ben nog steeds van mening dat we grandioos belazerd zijn door de zorgelite en de zorgverzekeraars. Het roer moet OM, dat ben ik zeker eens met de scribent, maar niet op de manier die hij voor ogen heeft.

  • Beste Cock, bedankt voor je bijdrage aan mijn blog. Je opmerking is terecht en ik zal deze ook toelichten in een blog deze week. Het zou namelijk een enorme arrogantie zijn als ik EN initiatiefnemer van de petitie ben EN ook nog eens alle antwoorden klaar zou hebben voor een lange termijn plan voor de Gezondheidszorg in Nederland tot 2040 en verder.

   De expertise van de Orange Monday Foundation betreft de GGz, ik ben als voorzitter initiatiefnemer van de petitie en zal in het blog mensen oproepen om een brede commissie te vormen die de Kamervragen zal gaan stellen wanneer wij de 40.000 handtekeningen (of meer) halen. Ik ben het met jouw visie aangaande de zorgverzekering voor het grootste deel eens.

   De commissie zal samengesteld worden uit specialisten op de diverse vakgebieden en sectoren binnen de Gezondheidszorg, dus ook wat betreft zorgverzekeringen. Dus ja, je hebt gelijk en je weet nu waarom. De voorstellen zullen dan ook online worden gepresenteerd zodat deze ook democratisch door de tekenaars van de petitie kunnen worden beoordeeld per vakgebied en sector. Zie later deze week dus mijn blog. Groet, Martin

   • Beste Martin Jan,
    Dank voor je open reactie. Gelukkig ben je iemand die toegeeft niet van alles te weten en de oplossingen niet voor het grijpen te hebben. Ik denk dat we eerst fundamenteel de Basisverzekering moeten aanpassen, zoals ik heb geschetst c.q. leidraden voor heb aangereikt. Altijd bij het begin beginnen, lijkt me. Uiteraard zal ik je blogs met belangstelling blijven volgen. Nogmaals, de weeffout van de Basisverzekering moeten we “gisteren” herstellen. Maak de Basisverzekering alléén tot een natura-verzekering. Je zult verstelt staan van wat de zorgverzekeraars gaan vragen voor een aanvullende verzekering op basis van restitutie. Veel meer, dan ze tot nu vragen. Dat betekent, dat de premie voor de natura-polis flink naar beneden bijgesteld kan worden. Goed nieuws voor mensen met een smalle beurs. Succes gewenst!

 3. Suzanne zegt:

  De scootmobiel word nu veel te weinig gebruikt, terwijl het een hartstikke fijn vervoersmiddel is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.