Marktwerking in de Zorg? Schokkend: ruim 80 miljard meer uitgaven in 3 jaar! Reden genoeg voor een petitie, toch?

Ik heb de afgelopen week tientallen oorzaken te horen gekregen waarom het mis is gegaan in de gezondheidszorg. De komende maanden zal een deel daarvan uitgewerkt worden in één van mijn blogs. Ik leef graag in het nu (wat mij ook niet altijd lukt), maar ook ik leer graag van het verleden. De goede dingen die wij hebben gedaan, maar ook wat er fout ging. Dat is wat ik ‘voortschrijdend inzicht’ noem.

Iedereen heeft vast wel eens gedacht: “ik zou wel terug willen naar leeftijd x MET de kennis van NU”. Dat zou mooi zijn, toch? Helaas, dat is niet mogelijk. Wat wij wel kunnen, is leren van wat wij, maar vooral ook anderen goed en fout doen in het leven. Dan kom je als samenleving in een stroom van ontwikkeling en als het goed is de goede kant op. Zo zijn wij van holbewoners geëvolueerd naar de mens zoals we zijn in de 21ste eeuw. Mooi verhaal zal u zeggen, maar wat heeft dat met de gezondheidszorg te maken? Dat ga ik u vertellen.

Banner Petitie - marktwerking in de zorg - Orange Monday

Marktwerking in de zorg
Officieel is de marktwerking binnen de zorg ontstaan in 2005. Echter, medio jaren 80 van de vorige eeuw is het allemaal eigenlijk al begonnen. In die tijd werden de eerste bedrijfskundigen en economen op hoge posten geplaatst in de zorg. In ziekenhuizen was de geneesheer-directeur niet meer de baas, maar de financiële directeur. Hij bepaalde de inkoop en dus ook de kwaliteit. We kunnen gemakshalve zeggen dat het toen al mis ging in de gezondheidszorg.

Waarom gebeurde dit? De gezondheidszorg was een bedrijfstak die zorg moest geven aan mensen die het nodig hadden. De beste zorg en op geld werd niet gekeken. Totdat mensen ontdekten dat het om groot geld gaat in die branche. Hoe groot? Ik zal het u vertellen!

Gezondheidszorg in Nederland
Deze week heb ik de cijfers bestudeerd via het CBS. Voor mij was het een schok om te zien wat er de afgelopen 10 jaar is gebeurd in Nederland. Als dit met een onderneming uit de top 100 in Nederland, zeg Philips of Shell was gebeurd, dan waren ze nu failliet en van de beurs. Lees en huiver:

Blog Marktwerking in de Zorg - 82 miljard meer uitgaven in 3 jaar petitie Orange Monday

De cijfers zijn duidelijk. In de periode 2010-2012 is er volgens het CBS zo’n 82,7 miljard euro meer uitgeven aan Gezondheidszorg dan in de vergelijkbare periode rond 2002. Cumulatief is dat in de afgelopen 10 jaar zo’n 200 miljard euro, ongeveer 1/3 van het Bruto Nationaal Product in Nederland. (Update zondag 10-08-2014). Als je daar de ‘verdwenen gelden’ van Renske Leijten (SP 2e Kamerlid) bij optelt aangaan de AWBZ (nog eens 70 miljard euro) dan is het financieel een wanorde op VWS.

Het snelst stijgende departement (qua uitgaven dan natuurlijk) van het kabinet Rutte II en het beleid van minister Schippers. En zo’n 40 miljard redenen om Kamervragen te stellen die resulteren in een Kameronderzoek en misschien wel een Parlementaire Enquête! Als de stijging zo door gaat, praten we in 2022 dus over meer dan € 150 miljard kosten. En wie gaan dat nog betalen bij een sterk vergrijzende bevolking en minder mensen die werken?

Het ROER moet OM in de gezondheidszorg
Dat het roer om moet in de gezondheidszorg is duidelijk, gisteren haalde de petitie haar eerste mijlpaal: 1.000 handtekeningen binnen 3 dagen. Een super succes wat wel werd verwacht, maar niet perse hoefde te gebeuren. Maar het is ook nodig, voor een burgerinitiatief zijn 40.000 handtekeningen nodig. En die gaan er komen, daar heb ik alle vertrouwen in. Maar als ik deze cijfers zie, zeg ik hoe eerder hoe beter. Het roer van dit wangedrocht “Gezondheidszorg”  moet zo snel mogelijk om.

Het geschipper van minister Schippers heeft er toe geleid dat dit is veroorzaakt. Marktwerking? Ik denk dat het kan werken, maar niet op deze manier.

Banner Petitie - marktwerking de zorg - zorgverzekeraar - Orange Monday

Te veel macht zorgverzekeraar; mismanagement; de belastingbetaler
Als je nog eens goed kijkt naar de cijfers zijn er een paar zaken die in het oog springen:

 1. Wie wordt er beter van stijgende uitgaven in de gezondheidszorg? – In ieder geval de zorgverzekeraars. Een stijging van 76% is meer dan de ongeveer 2% inflatie in Nederland. Wat blijft daar aan de strijkstokken hangen? Ik heb er geen openbare cijfers over kunnen vinden. Maar vergeet de farmaceutische industrie ook niet …
 1. Verkeerde inschatting van ministerie VWS – Zoals ik al eerder zei, als Philips haar uitgaven laat stijgen met 76% in 10 jaar dan is het bedrijf failliet. Zeker als je ook nog eens kijkt naar de uitgaven voor Welzijn (meer dan een verdubbeling in de uitgaven) dan is hier sprake van een slechte ‘forecast’. In 1997 werd al gewaarschuwd door het CBS voor de stijgende kosten. Wat is daar mee gedaan? Het gevolg: extreme bezuinigingen binnen de thuiszorg en de creatie van een participatiemaatschappij. Ze brengen het leuk … Ik noem het gewoon Mismanagement.
 1. De kosten (per hoofd van de bevolking) per maand is ondertussen opgelopen naar ruim € 450,-. Bij een basispremie van zo rond de € 100,- is er, als ik het snel uitreken, dus een tekort van € 350,- per Nederlander. Dat is zo ruwweg tussen de € 50 – 60 miljard die door de overheid, dus de belastingbetaler, betaald moet worden.

Banner Petitie - Teken de petitie en dank voor uw steun - Orange Monday logoKlik op de banner en ga naar de petitie  site! TEKEN de PETIE – Onze dank!

Bizarre cijfers vragen om onderzoek
De komende maanden gaan wij (wie wil aansluiten met concrete informatie is welkom) onderzoeken hoe ‘Het roer’ om moet gaan in de gezondheidszorg. Dat minister Schippers een verkeerde koers vaart, is duidelijk. Dat geldt ook voor de Eerste en Tweede Kamer en de rest van de ministers uit Kabinet Rutte II.

Bezuinigen op deze schaal en met deze willekeur zijn NIET de oplossing. Volgens deskundigen groeit de vraag om ZORG in Nederland alleen maar de komende jaren. Vooral de Geestelijke Gezondheidszorg zal (ondanks de extreme bezuinigingen) hard gaan groeien. Ook de WHO ondersteunt deze prognoses. Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik denk dat een Parlementaire Enquête noodzakelijk is. Het loop echt uit de hand ….

Positieve groet, Martin

Banner GGz plus - OM Centers Time To Change NL - Orange Monday

PS: Steun OOK onze Twitter en Facebook accounts – klik op de onderstaande logo’s en ga naar de sociale media van “Het ROER gaat OM in de Gezondheidszorg”

Social Media MJM - Facebook Icon Pagina Het ROER OM!   Social Media MJM - Twitter Icon  Het ROER OM!   Social Media MJM - Facebook Icon Groep – Het ROER OM!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #OM Denken, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Orange Monday Kids, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Time To Change NL en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Marktwerking in de Zorg? Schokkend: ruim 80 miljard meer uitgaven in 3 jaar! Reden genoeg voor een petitie, toch?

 1. ReggieRoning zegt:

  Een dank-je-wel-kaart aan Hans Hogervorst is op zijn plaats.

 2. Pingback: Marktwerking in de Zorg? Schokkend: 40 miljard meer uitgaven per jaar in 10 jaar tijd - JDreport.com

 3. Jonne Eijkenboom zegt:

  ja…en een bloemetje ook….. een bosje brandnetels lijkt mij een prima optie….

 4. Pingback: De mensen die ons land hebben opgebouwd … #petitie #Gezondheidszorg | Martin Jan Melinga

 5. trijni zegt:

  Zorg is voor de rijken
  anders heeft u PECH

 6. Pingback: Marktwerking in de Zorg? Schokkend: ruim 80 miljard meer uitgaven in 3 jaar! - JDreport.com

 7. Pingback: Ik maak mij niet meer druk .. het zal mijn tijd wel duren! #Petitie Het Roer OM in #Gezondheidszorg | Martin Jan Melinga

 8. Pingback: #Troonrede: “Gelooft u ook nog in sprookjes?” #Kabinet ‘gebruikt’ #Koning met misleidende boodschap … | Martin Jan Melinga

 9. Pingback: Citaat minister #Schippers: “2015 jaar van #transparantie in #Zorg’ … Ik viel van mijn stoel van verbazing …teken toch maar de #petitie! | Martin Jan Melinga

 10. Pingback: Zorgplannen netjes regelen …?! #Zorgwet #ZorgAlarm #PGBalarm #BurgerMotieVanWantrouwen @Pim1949 | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.