Verkeerde diagnose van psychiater @EsthervanFenema : mentalekwakzalverij van coach op basis van merkwaardig onderzoek. Waar gaat dit nu echt over?

Ik heb sinds 2013 ruim 400 blogs geschreven. Sommige werden heel goed gelezen, andere te weinig. Het blog ‘Psychiater Esther van Fenema heeft coach nodig’ spande echter de kroon, niet qua lezers, wel qua hoeveelheid, kwalitatief commentaar. En voor deze zomer, komkommertijd, veel gelezen bovendien.

Wat ik kan vaststellen, is dat mijn blog, als reactie op  het artikel van Psychiater van Fenema in Medisch Contact ‘Mentale Kwakzalverij’ oproept de volgende vraag te stellen: ‘Waar gaat dit nu echt over’. Gaat dit over coaches die niet opgeleid zijn (cijfers graag), gaat dit over de grote groei van het aantal coaches sinds 2000? Gaat dit over het feit dat mensen steeds meer en vaker psychische klachten hebben en er een Nationaal Stressdebat nodig is? Of gaat dit over ….

Mentale Kwakzalverij
Van Fenema geeft op Twitter aan dat zij de discussie aan wil gaan, ik ben er klaar voor. Laten wij beginnen met de definitie:

“Kwakzalverij is strikt genomen het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunde. Ook het toepassen van betwiste medische handelingen door bevoegde artsen wordt wel als zodanig beschouwd. Kwakzalverij wordt veelal gezien als boerenbedrog en oplichterij. De mensen die kwakzalverij beoefenen, worden kwakzalvers genoemd.”

Ik spreek nu even voor mijzelf, maar waarschijnlijk ook voor tienduizenden coaches: ik heb nog nooit onbevoegd de geneeskunde uitgeoefend binnen de huidige definities en regels. Ik ben geen arts, ik doe niet het werk van artsen (het stellen van een diagnose) en wil niet als arts beschouwd worden. Kortom; voor het grootste deel van alle coaches zal hetzelfde gelden, anders waren wij wel medicijnen gaan studeren.

Coaches beschuldigen van ‘Mentale Kwakzalverij’ heeft dan ook geen onderbouwing en vraagt daar wel om. Anders zouden coaches, zoals ik, zonder onderzoek, beschuldigd worden van oplichterij. Ik voel mij derhalve niet aangesproken. Psychiater van Fenema schetst een eenzijdig beeld van coaches, gaat er vanuit dat coaches nauwelijks opgeleid zijn. Met dit beeld worden zorgconsumenten (cliënten) benadeeld en onterecht verontrust. Wat een psychiater beweert zal wel waar zijn, toch. Zij heeft toch gestudeerd? Een verkeerde diagnose.

Wildgroei coaches gebaseerd op onderzoek NVAB en NIP
Omroep Max en psychiater van Fenema vonden het onderzoek blijkbaar betrouwbaar genoeg om aan een miljoenen publiek te presenteren. Van Fennema, zelf gepromoveerd, zou toch beter moeten weten. NVAB, de Vereniging van Bedrijfsartsen (die geen nieuwe bedrijfsartsen kunnen vinden) en de NIP, vereniging van psychologen, van wie een groot deel ook coach is (maar dan wel geschoold??) nemen niet eens de moeite om de resultaten op hun eigen websites te plaatsen.

Onderzoeken zoals gepresenteerd door Omroep Max en bevestigd door Esther van Fenema moeten verboden worden. Mensen (zorgconsumenten) worden hierdoor op het verkeerde been gezet. Dat er ‘coach-kwakzalvers’ rondlopen, dat zal zo zijn, maar dat geldt ook voor veel andere beroepen op het snijvlak van gezondheidszorg (en daarbuiten).

Het noemen van Medium Miranda en E-Healer Katz in deze context slaat dan ook nergens op en Van Fenema neemt daardoor ruim 60.000 coaches mee in het beschuldigen van mentale kwakzalverij. Overigens is de GGZ  de tak van de Gezondheidszorg met de meeste klachten (ruim 10.000 per jaar), waarbij mensen zelden in hun gelijk worden gesteld of procedures starten. Een ongenuanceerde uitspraak van Van Fenema dat mij brengt op het derde punt.

Ongeschoold met je tengels aan andermans brein zitten is bepaald niet zonder risico’s
Psychiater Esther van Fenema denkt (nee, weet) dat zij WEL geschoold is om ‘zonder risico’ met haar tengels aan andermans brein te kunnen zitten. De waanzin ten top. In 2012 kwam ik in contact met psychiater Ralph Kupka en hij vertelde mij dat ‘wij’ slechts 5% weten van het functioneren van ons brein. Het getuigt dan ook van arrogantie van Van Fenema om te denken dat ZIJ wel, zonder risico, met haar tengels aan ons brein mag zitten.

De meeste coaches (zoals ik) hebben cliënten die een gefaalde behandeling (uitbehandeld?) hebben gehad in de GGZ, mensen waarvan het gedrag veranderd kan worden om te  voorkomen  dat ze ‘fouten’ opnieuw maken (preventie) en mensen die bepaalde eigenschappen van zichzelf willen versterken om minder kwetsbaar te zijn voor mentale klachten (stress, burn-out et cetera). Geen mensen met zware DSM stoornissen.

Veranderende GGZ
Het is veel genoemd; het aantal coaches is sterk gegroeid door een falende GGZ, lange wachtlijsten, te weinig psychiaters. Het beste voor de GGZ (met uitzondering van TBS) is dat zij wordt opgenomen binnen de Algemene Gezondheidszorg, zeg maar de oude PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis). Psychische klachten komen nooit zomaar, worden niet alleen veroorzaakt door genen.

Klik op de afbeelding en doe de test!

Klachten (fysiek én mentaal) worden veelal veroorzaakt door mentale en fysieke gesteldheid i.c.m. omgevingsfactoren. Meer aandacht voor fysieke klachten van iemand met psychische klachten (en hun omgevingsfactoren) zorgt voor een sneller herstel van de cliënt en andersom ook. Reden te meer om als GGZ-cliënt naar het ziekenhuis te gaan, toch?

Brede discussie noodzakelijk, wanneer dat is wat Esther van Fenema wilde bereiken met ‘haar diagnose’, dan is dat prima. Anders is het uithalen naar een andere beroepsgroep en dat is onkies.

Tenslotte, saillant detail
Precies één jaar geleden kwam GGNet (GGZ-instelling) met een bijzonder intern rapport (https://www.skipr.nl/actueel/id35517-kwart-ggz-clienten-krijgt-verkeerd-etiket-opgeplakt.html). Een kwart van de cliënten in de GGZ heeft volgens GGNet een verkeerde diagnose. En het erge is nog dat door deze verkeerde diagnoses de herstelkansen van cliënten wordt verkleind. Klik op bovenstaande link en lees het zelf.

Wijzen naar een ander? Wanneer je met één vinger wijst naar een ander, wijzen 3 vingers naar jezelf. Ik stel voor serieus in gesprek te gaan over psychische (mentale) klachten om gezamenlijk tot de beste oplossing voor zorgconsumenten te komen. Mijn telefoonnummer is bekend.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Lees ook mijn eerste blog ‘Psychiater Esther van Fenema heeft coach nodig

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, De verwarde man, Depressie, Diagnose, Een heldere kijk op gezondheid & vitaliteit | Vitaliteit Groep NL, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Jouw Gezondheid is jouw belang, kosten gezondheidszorg op hol, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Mentale Kwakzalverij, Psychiater Bram Bakker, Psychiater Esther van Fenema, Psychiater Jim van Os, Psychiater Menno Oosterhoff, Psychiater Ralph Kupka, Psychische diagnose, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, voorkom depressie en burn-out, Voorkom werkstress, Zelfstandig Professional, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.