Ben ik nu gek geworden? Wie zit er nu in het verdomhoekje? @TimeToChangeNL

Vandaag, zaterdag 2 augustus 2014, is het roze in Amsterdam. Ik neem aan dat iedereen weet dat vandaag de Gay Pride is in Amsterdam, toch? Sinds 1996 kleuren de grachten van Amsterdam roze … een bonte stoet van mannen en vrouwen die zo’n slordige 20 jaar geleden voor het eerst dit initiatief namen. Het woord ‘Pride’ heeft overigens meerdere betekenissen. Voor de Gay Pride is dat ‘stoet’ en ‘trots’’.

De mannen en vrouwen zijn met zijn allen trots op het feit dat ze homofiel zijn en laten dat zeer uitbundig zien. (Zie onderstaande foto.) Overigens was de eerste Gay Pride al in 1970 in New York, het geëmancipeerde Nederland loopt dus een paar decennia achter. Maar goed, Gay Pride 2013 was één van de beste bezochte openbare festivals in Nederland. Een ware prestatie!

Blog Mental Pride - Gay Pride 2013 - Time To Change NL

Mental  Pride 2015
Nu zat ik zo te denken deze week, de Gay Pride is op zaterdag 26 juli begonnen en wordt zondag 3 augustus 2014 afgesloten, waarom niet zo’n soort week voor mensen met psychische klachten? Zo’n stoet met bootjes, tienduizenden bezoekers die langs de grachten kijken naar een bonte stoet van mensen die Mental Pride zijn. Ik kreeg een beeld voor ogen en dacht NIET aan Amsterdam, maar aan mijn geboortestadje Utrecht! Wat compacter dan Amsterdam en net een nieuwe burgemeester. Ze hebben ook pas de start van de Tour de France binnengehaald … Ik zal eens gaan bellen met burgemeester Jan van Zanen. Benieuwd wat hij daarvan vindt?!

Ben ik nu gek geworden?
Nee! Ik ben voorstander van openheid. Openheid over alles. Maar zeker over psychische klachten. Sommige mensen lopen jaren (soms decennia) met klachten waar ze NIET over durven te praten. Een vergelijking met homofiele mensen is zo gemaakt. Ook daar komt het voor. Sterker nog, de zin “hij of zij komt uit de kast” komt uit de homoscene. Mannen en vrouwen die er ook decennia niet vooruit durven komen dat zij homofiel zijn. Ik vind het bizar in deze 21ste eeuw.

In een tijdperk waar mensen op TV hun hele hebben en houden aan miljoenen TV kijkers laten zien,  lopen er nog steeds honderdduizenden mensen rond die niet voor hun geaardheid of voor hun psychische klachten uit durven komen.  En waarom? Ik heb mijn hoofd er al meerdere keren op ‘gebroken’. En … ik snap het nog steeds niet.
Even wat feiten:

Blog Mental Pride - Worldometer- Time To Changeklik op logo voor site – Interessante site trouwens 🙂

  1. Onze wereld telt 7.250.998.150 inwoners (stand 02-08-2014 – 12 uur – bron worldometers.info – klik op logo)

Toelichting: Eén ding kan ik u verzekeren, er zijn geen twee mensen hetzelfde. Het schijnt dat zelfs tweelingen niet 100,0% hetzelfde zijn.  Dus, waarom doen wij met zijn allen zo gek als ‘andere’ mensen ‘anders’ zijn. Dat blijft de meest prangende vraag die wij elkaar kunnen stellen, toch?

  1. Er zijn 195 internationaal erkende officiële onafhankelijk staten op deze wereld (bron Wikipedia)

Toelichting: Het aantal bevolkingsroepen is een veelvoud van het aantal erkende landen. In de meeste van bovengenoemde staten wonen meerdere bevolkingsgroepen.  Al of niet in vrede. Deze bevolkingsgroepen hebben ook nog eens duizenden scharkeringen in haar, huid en ogen.

  1. Aantal zoek opdrachten via Google vandaag : bijna 2 miljard (stand 02-8-2014 – 12 uur – bron: worldometers.info)

Toelichting: De wereld is gek op informatie. Dat je buurman, een familielid of zelfs een goede vriend homofiel is of psychische klachten heeft dat weten we dan niet en als we het wel weten dan weten we niet hoe we met dit ‘soort’ mensen om moeten gaan. Hoe is dit in de wereld mogelijk?! Ik blijf mij hier over verbazen … en eerlijk gezegd, een jaar of 10 geleden wist ik het ook niet.

Eenzaam op vakantie 3

Eén van de laatste taboes …
Ik vind dat één van de laatste taboes gewoon de wereld uit moet. Acceptatie van mensen met psychische klachten zou in Nederland hoog op de agenda moeten staan. Sterker nog, waarom staat het niet boven aan de agenda? In 2040 zijn psychische klachten volksziekte nummer 1 met de meeste aantal doden (zelfmoord en dementie).

En wat gebeurt er in Nederland? Een continue vloedgolf van bezuinigingen treffen de (Geestelijke Gezondheidszorg). En wat te denken van de Kinder- en Jeugd Psychiatrie en Jeugdzorg? De transitie naar de gemeenten gaat samen met een bezuiniging van zo’n 400 miljoen in 2016 (liefst al eerder).

En voorlichting? Nauwelijks … op het totaalbudget van bijna 10 miljard voor GGz worden enkele miljoenen uitgegeven aan voorlichting. Promillages dus …! Terwijl 1 : 4 mensen in Nederland psychische  klachten krijgt. Te gek om over te praten toch? Of vindt u het wel prima, is het voor u een ver van uw bed show? Dat kan en mag niet zo zijn.

cropped-1-op-de-4-nederlanders-omc-ggz.png

Het ROER moet OM!
De koers van onze regering is dan ook bizar! Ik heb er geen ander woord voor. Het komt mij net zo voor als het feit dat onze regering er de afgelopen jaren achter is gekomen dat ouderen elke 10 jaar gemiddeld 5 jaar ouder worden. Al voorspeld al in de jaren 90, wie heeft wat gedaan? In ieder geval niet onze regering. Ze schieten te kort en laten ons in de waan dat het goed komt. Maar dat is NU niet zo!

Als  het goed zou komen, zouden ze moeten investeren in:

  1. Voorlichting psychische klachten
  2. Voorlichting relatie lichaam en geest
  3. Investeren in een goede Geestelijke Gezondheidszorg inclusief preventie.

Banner GGz Plus - OM Centers appel definitief

Toelichting
Voorlichting: er wordt bijvoorbeeld miljoenen uitgeven aan de BOB-campagne (goede zaak) terwijl het TOTAAL aantal verkeersdoden in 2013 (CBS) was:  570 (daling van 12%). Het aantal zelfdodingen in 2012 (CBS) was: 1.753 (toename 30% tov 2008). Het is maar een kwestie van ‘budget’!

Lichaam en geest: Zolang de psychische en de fysieke gezondheidszorg NIET samenwerken wordt er onnodig veel geld uitgeven aan onnodige (dure) onderzoeken en duurt de behandeltijd langer dan nodig. Wederom bizar!

Investeren GGz: Op dit moment wordt stevig bezuinigd in de gezondheidszorg. Mijn visie is: nu investeren en de komende decennia ‘oogsten’. Samenwerking aangaande behandeling van lichaam EN geest bevorderen en veel geld investeren in onderzoek en preventie. Wij weten met zijn allen nog veel te weinig over het functioneren van het menselijk brein! Dit is wereldwijd een probleem, dus ook internationale samenwerking noodzaak.

Het ROER moet OM … wij noemen dat ook Time To Change NL.

Niet morgen, maar NU! Volg onze actie accounts op Facebook en Twitter …

Social Media MJM - Facebook Icon  Het roer moet om in Gezondheidszorg   Social Media MJM - Twitter Icon Time To Change NL

… en doe mee, zorg dat de koers van deze regering wordt aangepast!
Omdat het nodig is, Mental Pride … zo gek nog niet 🙂

Positieve groet, Martin

OM CENTER - Omdat het nodig is .. oranje lijn dun

PS:  Heeft u de plannen van OM Centers al gelezen. De eerste advertenties voor franchisenemers staan online op bijna alle Vacature Sites.
Klik op het logo en download het ondernemingsplan van OM Centers!

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Orange Monday, Orange Monday Kids, Psychische klachten, STIGMA en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ben ik nu gek geworden? Wie zit er nu in het verdomhoekje? @TimeToChangeNL

  1. Pingback: Zorgplannen netjes regelen …?! #Zorgwet #ZorgAlarm #PGBalarm #BurgerMotieVanWantrouwen @Pim1949 | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s