Vraag: Is mevrouw Schippers nu echt in loondienst #zorgverzekeraar? #Privacy in #GGz en #Zorg

Gisteren stuurde de Orange Monday Foundation wederom nieuws de wereld in over mevrouw Schippers. Het was even een heksenketel op onze site en op Facebook. Veel reacties, het bericht is vaak gedeeld en veel retweets (zeker voor een vakantieperiode). Voor mij echter wel aanleiding om een blog hierover te schrijven. Een hele scherpe deze keer. Voor de duidelijkheid, ik ben het zat wat er gebeurt met onze gezondheidszorg en … onze privacy.

Wat ik nog het ergste vind is dat wij ons er blijkbaar voor even boos over maken en … daarna gaat het gewone leven weer door. Nederlanders staan bekend als een tolerant  volk, denk maar aan de ontwikkeling van de benzineprijzen (eind 2000 – € 0,96 – medio 2014 € 1,75) bijna een verdubbeling in 15 jaar (meer dan de inflatie) en voor de oudere lezer, ‘het kwartje van Kok’ de ‘tijdelijke’ verhoging van onze regering, hebben wij nooit meer terug gezien. Wij zijn tolerant!

Blog Privacy - Stijging Benzineprijzen - Orange Monday Centers

Dat stadium zijn we nu echt voorbij, het is echt Time To Change NL wat mij betreft. Het roer moet om! In ieder geval in de gezondheidzorg, iets dat iedere Nederlander en zijn of haar kinderen aangaat.

 Wat is er het afgelopen jaar gebeurd?
Dit kabinet heeft het afgelopen jaar veel zaken doorgevoerd in Nederland waarvan een groot gedeelte van de maatregelen niet bekend is:

  1. Wordt de zorg beter voor de Nederlandse burger?
  2. Kunnen transities wel uitgevoerd worden zoals gepland?
  3. Hoe zit het met onze privacy?

Een korte toelichting met een verwijzing naar artikelen of informatieve websites, indien nodig.

Wordt de zorg beter voor de Nederlandse burger?
Zoals het er nu naar uitziet niet:

  1. De vrije keuze van artsen wordt beperkt (klik op link voor artikel)
  2. Het lijkt er op dat de scheiding ‘fonds’ en ‘particuliere’ patiënt weer terugkomt
  3. Bij transities worden grote bezuinigingen doorgevoerd

Ongemerkt weet mevrouw Schippers in innige samenwerking met de 4 grote zorgverzekeraars het Nederlandse zorgsysteem is handen te spelen van zorgverzekeraars. De restitutiepolis (patiënt beslist) komt te vervallen ten gunste van de naturapolis (zorgverzekeraar beslist) en in het nieuws van Orange Monday kon u lezen dat de zorgverzekeraar ook inzicht krijgt in uw medisch dossier.

Later meer hierover. Het loopt de spuigaten uit, als het zo doorgaat hebben wij in 2020 de slechtste zorg van Europa. Verkeerde bezuinigingen, geen problemen oplossen en de macht volledig in handen geven van zorgverzekeraar en gemeente. We zijn er maar klaar mee …

Banner GGz plus - OM Centers - Tiem To Chang NL - Het roer gaat om

Kunnen transities wel uitgevoerd worden zoals gepland?
Het positieve nieuws? In een gedeelte van de gemeenten (ongeveer de helft) lijkt de transitie geregeld te worden. Maar het woord ‘goed’ durf ik nog niet te gebruiken. Ik ben echt benieuwd en bezorgd wat er gaat gebeuren vanaf 1 januari 2015. Ik heb er geen vertrouwen meer in. De transities zijn naar mijn mening TE snel doorgevoerd (vanwege de bezuinigingen) en de trage reactie van de gemeenten (ze wisten het al in 2012) baart mij nog meer zorgen.

De overheid doet ons geloven dat het allemaal goed geregeld is, maar ik kan u vertellen dat een transitie naar zo’n 400 gemeenten van zoveel diensten (Wmo – Ouderenzorg – Jeugdhulp) geen sinecure is. Mensen moeten worden opgeleid (en aan de andere kant worden er duizenden ontslagen) en de vraag is of de het bedrag van 10 miljard euro wel overal op de goede plek terecht komt. Vraag niet hoe het kan, maar sommige gemeenten krijgen € 197,- per inwoner en andere € 1.196,- per inwoner. Gemiddeld is het beschikbare bedrag zo’n € 525,- per inwoner.

De goede kant van de transitie (hulp dichtbij de burger) wordt ondergesneeuwd door de vraag hoe de gemeenten dit allemaal voor elkaar krijgen. Duimen maar …

Banner GGz plus - OM Centers Kids - Transitie

Hoe zit het met onze privacy?
Dat privacy een ‘hot’ item is in Nederland bleek gisteren wel weer. De statistieken explodeerden van de diverse sociale media. Het bericht op Orange Monday was het best gelezen bericht van dit jaar. Is dat terecht? JA! In Nederland bestaat het medisch beroepsgeheim (klik op de link voor meer info).

Het lijkt er op dat dit de komende jaren in Nederland niet meer gegarandeerd kan worden. Medische geheimen komen bij organisaties terecht (zorgverzekeraar en gemeente) die er ook andere dingen mee kunnen doen. Vergelijken bijvoorbeeld. Wat dat tot resultaat kan hebben is afschrikwekkend.

Voorbeeld 1
De overheid draagt 800.000 medische dossiers van zorgbehoevenden over aan gemeente en zorgverzekeraar. Hoe deze overdracht gaat plaatsvinden, weet VWS eindelijk (zie nieuws Orange Monday – Wmo), maar wat gebeurt er daarna? Een gemeente kán (ik zeg niet dat het gebeurt) deze gegevens ook gaan gebruiken voor andere doeleinden. De gemeente krijgt TE veel macht als het gaat om zorg. Zogenaamd om dichter bij de burger te zijn, maar in de praktijk zal dat anders zijn. Voor beslissingen over bijstand of andere uitkeringen kan het dossier gebruikt worden … schending privacy. En wat kan de burger doen?

Voorbeeld 2
Dezelfde dossiers komen bij de verzekeraar. Ook die krijgt nu eindelijk het gevraagde inzicht in medische dossiers. Ze ‘mogen’ dat niet oneigenlijk gebruiken.  Maar wie gaat dat controleren? Het zwaar beschadigde NZa? De overheid? Hoe lang gaat het duren voordat er gedifferentieerde premies gaan komen voor mensen met een ‘slecht’ dossier? De zorgverzekeraar heeft TE veel macht en het groeit (mede dankzij mevrouw Schippers) per maand. En wat kan de burger doen?

Banner GGz plus - OM Centers Time To Change NL - Orange Monday
Huidige GGZ kan beter … klik op de banner en ga naar de site van OM Centers!

Actie-account: Time To Change NL
De Orange Monday Foundation zal de vinger blijven leggen op wat er gebeurt in de (geestelijke) gezondheidszorg en roept op tot samenwerking. Niet alleen de zorg, maar ook het onderwijs zit in een zwaar weer positie. Hoe lang laten wij dit gebeuren? Het roer gaat om! Wat ons betreft tenminste, doet u mee?

Positieve groet, Martin
Time To Change - Time To Talk

PS. It’s Time To Change NL! Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga het gesprek aan … maak psychische klachten zichtbaar, omdat het nodig is. Het roer gaat: Orange Monday + OM Centers = Time To Change NL 🙂

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vraag: Is mevrouw Schippers nu echt in loondienst #zorgverzekeraar? #Privacy in #GGz en #Zorg

  1. jusd zegt:

    Dit is op Jusd herblogd.

  2. Pingback: #ZwartePiet in Nederland belangrijker dan de toekomst van onze #Gezondheidszorg …. #petitie | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s