Iedereen liegt, u toch ook? Halbe Zijlstra deed het ook, wie eigenlijk niet! #liegen #HalbeZijlstra #GGz #Zorg

Iedereen liegt. Als u zegt dat u nog nooit heeft gelogen, mag u zich melden. Ik ga graag het gesprek  met u aan en wellicht staat voor u een standbeeld te wachten in Den Haag (midden op het plein van het Binnenhof?) De vraag bij een leugen is: wat zijn of kunnen de gevolgen zijn voor mij, mijn omgeving en mijn functioneren.

Affaire Halbe Zijlstra
Dit is geen politiek blog, het is voor mij een aanleiding om liegen bespreekbaar te maken, dat eigenlijk onderdeel is van ons dagelijks leven. Soms heeft een leugen geen invloed, soms knalt de leugen uit elkaar en weet u er geen raad meer mee. Halbe Zijlstra, voorheen fractievoorzitter van de Tweede Kamer, verzon in 2016 (toen hij nog Kamerlid was) het verhaal dat hij in de Datsja van Poetin was geweest en Poetin had horen vertellen dat hij gaat voor het ideaal Groot-Rusland. Waarom hij dat deed in 2016? Wellicht oppoetsen van zijn imago, wie zal het zeggen. Halbe heeft het (nog) niet uitgelegd.

De kern van het verhaal is echter; als Kamerlid werd hij hier niet door beschadigd (als hij zou vertellen dat het een leugen was, maar waarom zou hij?). Nu, anno 2018, bijna op weg naar Rusland voor gesprekken, werd het hem te heet onder de voeten. Iedereen is open en transparant tegenwoordig, dus hij dacht: ‘dat doe ik ook. Oeps, tegen het verkeerde been’.

Afbeelding met dank aan Charlotte @turtle_charlie

Hij had gelogen over het zijn aanwezigheid in de Datsja, hij vertelde het verhaal niet goed én hij was ondertussen Minister van Buitenlands zaken. Rare timing. Waar was overigens de AIVD al die tijd? Voor zijn benoeming tot minister had de AIVD al kunnen zeggen tegen Rutte: ‘Halbe heeft gelogen’. Als er geen dossier is van het bezoek van de SHELL in 2006, vreet ik mijn pet op. Nu moest Halbe Zijlstra aftreden, was Halbe beschadigd, Minister President Rutte, het kabinet maar eigenlijk heel Nederland, want Rusland maakte mooi gebruik van de situatie.

Saillant detail; de media (en de politiek), specialisten in leugens, die in één van de eerste inhoudelijke reacties aangeven: ‘als Zijlstra Minister van Sociale Zaken was geweest had hij niet hoeven aftreden’. De vraag is of Halbe Zijlstra dan überhaupt had verteld van ‘zijn’ gesprek met Poetin.

U liegt ook, misschien wel elke dag
Het klinkt wellicht naar. Tenslotte, wij hebben als kinderen allemaal geleerd dat wij niet mogen liegen, altijd de waarheid vertellen. Dat klinkt mooi, maar dit is de eerste leugen die wij als kinderen te horen krijgen. Iedereen liegt. Over jezelf, tegen je levenspartner, werkgever, vrienden en kennissen, je kinderen of ouders (voor een relatie, voor een baan et cetera).

Mensen zijn ook het meest ontwikkeld om te kunnen liegen, dieren liegen niet. Kinderen liegen in beginsel ook niet, zij krijgen het aangeleerd door volwassenen, zoals zij bijna alles van volwassenen leren. De grote vraag is ‘waarom liegen jij en ik’.

U herkent zichzelf vast in bovenstaande 5 punten en snapt ook wel dat u elke dag waarschijnlijk wel één of meerdere keren een leugen(tje) vertelt. Het zit in de mens. Het punt blijft, kwets ik er iemand mee of kom ik met mijn leugen weg. Wat heeft Halbe Zijlstra gedacht toen hij zijn leugen openbaar maakte. Kom ik er mee weg? Ik kan het mij niet voorstellen. Ondanks het feit dat de leugen niet heel erg groot is (hij heeft niet gefraudeerd bijvoorbeeld) springen de media en de Tweede Kamer hier snel op in. Denk aan het bekende “bonnetje” die twee ministers hun positie kostte.

Ik zou liegen als …
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nooit lieg. Ik ben net als u en iedereen. Een leugentje om bestwil, ook ik doe het. De vraag is alleen, wanneer gaat een leugen tegen mij werken. Wanneer een leugen niet goed verzonnen is of te vaak wordt aangedragen, wordt het risico steeds groter dat andere mensen het als waarheid gaan zien, en misschien ik ook wel. Daar ligt volgens mij het grote probleem.

Neem het voorbeeld van het oppoetsen van het CV. Krijgt u de baan, hoe gaat u er dan voor zorgen dat u de door uzelf hoog gezette standaard ook nakomt?

En wat nu als u in de (gezondheids)problemen komt. U krijgt klachten op mentaal of fysiek gebied of in uw omgeving. U verliest uw werk, uw partner , u heeft schulden of juridische problemen. Het liegen gaat dan meestal gewoon door. Leugens naar onszelf, onze partner, kinderen en onze omgeving. Waarom? Het zit blijkbaar in onze genen om ons beter voor te doen dan wij zijn, zelfs als dit ons of onze geliefden beschadigt.

In de (geestelijke) gezondheidszorg
Recent had ik een gesprek met een organisatie. Hoe vaak ‘liegen’ uw cliënten tegen u? ‘Vaak’, was het antwoord, vaak ook met ernstige gevolgen. Een begeleiding of behandeling kan van voren af aan beginnen als de leugen ernstig genoeg is. Liegen is hier  ook ‘niet vertellen wat wel nodig is’. Dat blijft het lastige met liegen, vindt uzelf dat u gelogen heeft of weet u dat u gelogen heeft. Is het om de situatie ‘kleiner’ te maken of juist om de situatie ‘groter’ te maken. Een professional in de gezondheidszorg kan door de leugens of achterhouden van informatie vaak moeilijk(er) diagnoses stellen.

Vitaliteit Groep Nederland
Onze organisatie werkt  met een uniek en universeel intake-instrument (Vitaliteitfactor) om zoveel mogelijk de leugens te omzeilen, alle relevante informatie boven te halen, en samen met de cliënt (zorgconsument) tot zo’n scherp en zo breed  mogelijke diagnose te komen. Ten gunste van de zorgconsument én de zorgverlener. Met concrete en duidelijke informatie kan de zorgverlener tenslotte het best zijn of haar werk doen.

Vitaliteit Experts zijn de zorgprofessionals die de Vitaliteitfactor afnemen en door deze digitale test de leugens zo veel mogelijk buiten de deur houden.

Meer weten over deze intakemethode, het ideale concept voor elke (zelfstandige) professional, tijd winnen en geld besparen, ga naar www.vitaliteitgroep.nl.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga | Gezondheidsfilsoof

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s