De kracht van #herstel is voorkomen van … en gaan voor #Vitaliteit! #Gezondheid #SvenKramer #GOUD

Deze zondag 11 februari op tijd (8.00 uur) opgestaan om de Gouden Race van Sven Kramer te volgen op TV (de derde keer Goud op de 5.000 meter) en mijn blog te schrijven. In de dweilpauze was een kort filmpje over Sven te zien en één van de zinnen, “hij is expert in de kracht van herstel”, sprak mij aan. Ik vind sport prachtig om te relateren aan onze gezondheid. Sven reed al 100 keer de 5.000 meter (hij won er 80) en dan moet je kunnen herstellen, zeker om dat al 10 jaar vol te houden. Mijn felicitaties heeft hij!

Foto: met dank aan TeamNLtweets

De kracht van herstel is voorkomen van
Mijn filosofie over gezondheid en gezondheidszorg is dat oude gezegde: “voorkomen is beter dan genezen”. Ondanks dat oude gezegde, werken zo’n 2 miljoen professionals in GGz ,Zorg& Welzijn, oftewel: ongeveer 1 op de 8 inwoners in Nederland heeft zijn eigen zorgverlener. Dat is mooi, maar aan de andere kant rijst de vraag: zijn wij nu echt wel goed bezig met onze gezondheid in de meest brede zin van het woord?

Topsporters, zoals Sven Kramer, hebben een team van mensen achter zich staan om hun gezondheid te maximaliseren, griepjes te voorkomen en zorgen voor DE piek op HET juiste moment. Voor Sven is dat zondag 11 februari (5 kilometer) en donderdag 15 februari 2018 (10 kilometer). Een team met een fysiotherapeut, een fysioloog, een coach, een trainer, een dokter et cetera. Niets wordt aan het toeval overgelaten, maar goed, hij is dan ook een topsporter en heeft de faciliteiten en het talent.

Terug naar ons gewone Nederlanders
Dit artikel zou een heel boek worden wanneer alles wordt beschreven dat van invloed is op ons ‘maximaal presteren in het leven’ gerelateerd aan onze gezondheid. In dit blog een korte versie.

Voorkomen, is zorgen voor een goede Vitaliteit. Waarom met hoofdletters? Omdat het daar om draait. Even terug naar Sven, hij werkt ook aan een maximale Vitaliteit om topresultaten neer te zetten. Het leven is echter een nog grotere topprestatie, het duurt namelijk ruim 80 jaar voor de gemiddelde Nederlander. Pieken en dalen sieren het leven van iedereen. Die veerkracht (de kracht van herstel) is dus waar het om draait in combinatie met het creëren (of handhaven) van de weerbaarheid. Van geboorte tot overlijden zijn veerkracht en weerbaarheid van groot belang.

Ons eigen team door de jaren heen
Net zoals Sven Kramer hebben wij ook een ‘team’ nodig. Dat team varieert in ons gehele leven. Sommige teamleden zijn onbewust in ons leven, andere bewust en/of gestuurd door de samenleving. Al die teamleden maken ons zoals we zijn. Een overzicht (gemiddelde Nederlander)

Ieder teamlid heeft een rol in onze opvoeding en vorming. Wanneer er een kink in de kabel komt, heeft u extra teamleden nodig. Onze teamleden willen ons behoeden voor die zaken die ons leven negatief beïnvloeden. Soms is dat niet te voorkomen, doordat wij eigenwijs zijn bijvoorbeeld, maar ook door ongeluk, letterlijk en figuurlijk. Dit kan zijn een ongeval (op welke wijze dan ook), maar ook echtscheiding, ontslag, schulden en nog veel meer.

Vanaf de geboorte kan veel mis gaan; de eerste jaren op school, het meemaken van een echtscheiding van je ouders, niet goed kunnen studeren, jeugdziektes en nog veel meer. Niemand weet van te voren hoe ons leven er uit komt te zien. Wij hebben zelf invloed, maar ook onze teamleden en vooral ook van buiten ons (beschermde) team. Onze omgeving beïnvloedt ons dagelijks vanaf onze geboorte tot onze dood.

Hoe sturen wij ons leven
Sven Kramer heeft net Olympisch Goud gewonnen op de 5.000 meter (voor de 3e keer!) en wat zegt hij aan het eind van het interview: “ik ga lekker slapen”, ter voorbereiding op de 10 km van komende donderdag. Hij gaat (nog) niet feesten, maar weet wat hem te doen staat. Hij weet dat zelf (geleerd) en heeft een fantastisch team, dat hem telkens weer aangeeft hoe hij een maximaal resultaat kan realiseren.

Hoe herstellen wij? Luisteren naar ons team en indien nodig mensen toevoegen aan ons team om te voorkomen dat er ‘ongelukken’ gebeuren. Deze teamleden (zorgverleners) staan in onderstaand overzicht.

Meestal komen deze teamleden pas in beeld als er iets misgaat in ons leven. De kunst is om al eerder met deze teamleden in contact te komen of op zijn minst in een vroeg stadium. Vitaliteit Groep Nederland heeft de Vitaliteitfactor ontwikkeld met de bijbehorende opleiding tot Vitaliteit Expert. De Vitaliteit Expert is het ideale lid van uw team om preventief het maximale uit uw leven te halen.

Vitaliteitfactor
De Vitaliteitfactor kent 3 hoofdversies:

  1. Vitaliteitfactor Adult | 18 – 65 jaar
  2. Vitaliteitfactor Junior | 8 – 18 jaar
  3. Vitaliteitfactor Senior | 65 jaar plus

Waarom deze 3 verschillende versies? Omdat de invloed van onze omgeving per leeftijdsgroep anders is en een andere begeleiding vraagt. Wilt u meer weten? Klik de op onderstaande afbeelding.

Zorgverleners (en complementaire hulp- en dienstverleners)
Voor zorgverleners een mooie dag om de website www.vitaliteitgroep.nl te bekijken. Vitaliteit Groep Nederland gaat voor opleiding, begeleiding en advies. Vitaliteit Groep Nederland heeft preventie hoog in het vaandel, de Vitaliteitfactor is ook van toepassing voor mensen die al fysieke en/of mentale klachten hebben of klachten veroorzaakt door de omgeving (of een combinatie daarvan) oftewel Integrale Gezondheidszorg Plus!

En Sven? “Trots” is het woord dat van toepassing is, de ideale en misschien wel grootste sportman van Nederland die de  “KRACHT VAN HERSTEL” met hoofdletters schrijft, anders kan je niet 3 x GOUD winnen op 3 achtereenvolgende Olympische Spelen!

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga
Gezondheidsfilosoof

PS: Weten hoe uw Vitaliteit er nu voor staat? Doe de IGZ+ Test!

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, Minister Hugo de Jonge, Minister van VWS, Opleiding Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, ZZP en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s