Zo oud mogelijk worden of een zo lang mogelijk gezond leven leiden, dat is de vraag, toch? #zomertijd #vitaliteit #gp #lente

De vragen in de titel, lijken het hetzelfde te betekenen, dat is echter niet zo. De afgelopen jaren komt steeds meer ‘de kwaliteit van het leven’ boven het doel te staan om ‘zo oud mogelijk te worden’. Misschien maakt een voorbeeld een en ander duidelijk.

Wanneer iemand ‘oud wil worden’ heeft hij daarbij meestal een idealistisch beeld. Een beeld dat niet voor iedereen is weggelegd. Zoals op onderstaand plaatje bijvoorbeeld; grootouders aan de wandel met kun kinderen en kleinkinderen. Voor de oudere lezers; een hoog Bona-gehalte. De praktijk is echter anders. De meeste mensen worden alleen oud en het ideale gezinnetje van de foto is allang gescheiden (1 op de 2 huwelijken wordt ontbonden in Nederland).

Zwartgallig aan het begin van de lente?
Nee. Ik ben niet van het type halfleeg glas. De realiteit is namelijk dat wij steeds ouder worden. De levensverwachting van mijn generatie is rond de 85 jaar, de levensverwachting van mijn kinderen zelfs richting de 100 jaar. Ideaal, toch?

Maar wat als u de laatste 20 jaar (of langer) van uw leven alleen moet doorbrengen, uw kinderen weinig op bezoek komen en steeds meer familie en/of vrienden overlijden. Wat als eenzaamheid een woord is dat op u van toepassing is. Wat als u een fantastisch pensioen hebt, maar daar niet meer van kunt genieten, omdat uw fysieke of mentale klachten dat niet (meer) toelaten?

Wat als de wachtlijsten bij verzorgingstehuizen oplopen tot 5-10 jaar of dat de deskundigen vinden dat u gezond genoeg bent om thuis te wonen, maar dat u dat niet wilt? Wat als u niet geopereerd wilt worden, maar dat artsen dat wel willen en u niemand hebt die u kan ondersteunen bij deze beslissing? Wat als u liever niet meer verder wilt leven, maar de deskundigen vinden dat u dat gewoon moet?

Kan het dan anders?
Ik ben 53 jaar oud, en als ik bovenstaande lees (wat aan de orde van de dag is) denk ik: dat is niet het beeld van hoe je oud zou moeten worden. Ik zou in theorie nog 32 jaar te leven hebben en zie weinig kwaliteit in bovenstaand realistisch verhaal. Volgens mij kan het anders.

De Nederlander is prima in staat om te plannen. Op zijn werk, voor zijn vakantie, het kopen van een huis of het plannen van een goed pensioen. Het plannen van onze gezondheid is daarbij nauwelijks in beeld. Het plannen van onze oude dag ook niet. “Logisch”, zult u zeggen, een ernstige ziekte kan u overkomen of een ongeluk kan zo maar gebeuren. Dat klopt, echter door de voortschrijdende techniek is die kans een stuk kleiner geworden.

Een kwalitatief hoogwaardig zo lang mogelijk leven leiden
Dat ligt steeds meer binnen het bereik van iedere Nederlander. Kwaliteit is natuurlijk een subjectief begrip, daarom is een persoonlijke zorgplan (voor nu en in de toekomst) van groot belang.

U bent consument en verbruikt uw hele leven zorg, van de verloskundige tot aan de zorgverpleger in het verzorgingstehuis. Maar ook sociaal-maatschappelijke hulpverlening en financiële en juridische dienstverlening. Wij zijn consument of we het willen of niet, van jong tot ouder of we nu man of vrouw zijn (of gender-neutraal), arm of rijk, (betaald) werk of geen werk hebben.

Een oude vriend van mij had een kledingzaak op het platteland, zijn reclameleus was: “Verzorgt van de wieg tot het graf”. Van babykleding tot de kleding die wij na de laatste dag in ons leven dragen. Zo is het dus ook met ons, zorgconsument van de wieg tot de laatste dag.

Hoe gaan wij consumeren
Een klein voorbeeld: er zijn mensen die wachten tot hun wasmachine, TV of ander elektrisch apparaat het begeeft. We weten dat het vervangen moet worden, maar wachten toch tot het einde. Het resultaat: met spoed moet er een nieuw apparaat komen. Misschien kopen wij dan wel te snel of toch net niet de tv die wij  (achteraf) willen.

Zo is het ook met zorg. Wij leven in een ‘gevolg’ maatschappij. Wij wachten met naar de huisarts gaan tot het (misschien) te laat is. Wij kijken op internet om te kijken wat we ‘hebben’ en komen dan misschien op de verkeerde site terecht. Of nog erger, we doen geen van beide en steken de kop in het spreekwoordelijke zand.

Zorgplanning
Zoals in het begin genoemd, plannen kunnen wij, maar niet voor onze gezondheid. Nu kunnen we niet alles plannen inzake onze gezondheid, maar wel veel. Te beginnen met ‘weten’. De meeste Nederlanders weten NIET hoe hun gezondheid er voor staat. We gaan naar de sportschool, lopen hard of bewegen meer dan vroeger en houden rekening met onze voeding. Maar dat is niet genoeg.

Ik wil weten hoe ik er voor sta. Zowel qua mentale (psychische) als fysieke (lichamelijke) gezondheid en wat mijn omgeving met mij doet. Vitaliteit Groep Nederland heeft hiervoor de Vitaliteitfactor ontwikkeld. Een graadmeter die aangeeft hoe het met mijn gezondheid/vitaliteit is gesteld.

Gezondheidsklachten
Om uit te leggen wat wij met bovenstaande bedoelen, hebben wij op de eerste lentedag de campagne: ‘Gezondheidsklachten: meer dan gezondheid alleen’ gelanceerd. Voor het eerst hebben wij daarin, samen met stichting Integrale Gezondheidszorg Plus, een test gerealiseerd voor zorgconsumenten van alle leeftijden:

IGZ+ TEST | JUNIOR

IGZ+ TEST | ADULT

IGZ+ TEST |
SENIOR

U vindt de IGZ+ TESTEN voor alle leeftijden op de website van Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus: www.checkjevitaliteit.nl, daarbij heel veel informatie over Vitaliteit. Volgens onze definitie is Vitaliteit meer dan sporten, bewegen of goede voeding. Dat is het alleen het begin.

We hopen dat de test naar uw wens is en dat u zich meer bewust wordt van uw gezondheid.

Tenslotte, getuige het goed handelen van de spin door Max Verstappen tijdens de GP Australia heeft hij wat mij betreft een prima Vitaliteitfactor en bijbehorende vitaliteit.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga | gezondheidsfilosoof

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #IGZplus, #openbrief, #zorgomdezorg, (ONT)regel de Zorg, Campagne Check Je Vitaliteit, de heer Hugo de Jonge, DE NIEUWE GGZ, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychiater Jim van Os, Psychiater Menno Oosterhoff, Psychische diagnose, Psychische klachten, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Stress door omgevingsfactoren, Time To Change NL, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Welzijnszorg, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, ZZP en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zo oud mogelijk worden of een zo lang mogelijk gezond leven leiden, dat is de vraag, toch? #zomertijd #vitaliteit #gp #lente

  1. Pingback: 1 op 3 #studenten kans op burn-out! En jij en ik dan? #opgebrand #zombies #burnout #leefstijl | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s