Orange Monday Foundation

Ontstaan
Het Orange Monday-concept is oorspronkelijk ontstaan als tegenhanger van “Blue Monday” (meest depressieve dag van het jaar). De stichting Orange Monday Foundation werd in september 2012 opgericht door Martin Jan Melinga.

groen_idee

Doel
De stichting Orange Monday Foundation stelt zich ten doel: De behartiging van de belangen van mensen met een (manische) depressie en andere psychische kwetsbaarheden. Zowel wat betreft gezondheid en herstel als wat betreft hun maatschappelijke situatie.

Waarom?
Jaarlijks worden er ruim 800.000 mensen behandeld aan een depressie (wachtlijst 200.000 mensen). Wereldwijd is dat aantal 121 miljoen. Veelal zien we dat mensen met een (onzichtbare) psychische kwetsbaarheid gemeen hebben, dat zij bijna allemaal te maken hebben of krijgen met depressie.

Acceptatie psychische klachten
Mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben, naast de problemen veroorzaakt door hun geestelijke gesteldheid, te maken met een hardnekkig stigma. Dit stigma beïnvloed hun leven op het gebied van o.a. relaties en werk. Voor de stichting Orange Monday Foundation reden om hier, samen met andere organisaties, iets aan te doen in Nederland. Check www.orangemonday.nl 

Blog Verwarde man met zak over zijn hoofd stigma info Orange Monday

Missie
Vanuit deze doelstelling zijn de volgende missies geformuleerd:

  1. De volledige sociaal-maatschappelijke acceptatie van mensen met psychische klachten.
  2. Het creëren van een sociaal vangnet voor mensen met psychische klachten.
  3. Het verkorten van de behandelingsperiode voor mensen met psychische klachten en het daardoor draaglijk(er) maken van de psychische kwetsbaarheid.

OMC Vitaliteit Centra
Een groot deel van de missie (en de doelstelling) wordt gerealiseerd door de oprichting van OMC Vitaliteit Centra, de Orange Monday Academy en het Orange Monday Instituut wat in 2015 gelanceerd gaat worden. Klik op de links voor meer informatiie.

Time To Change NL
De naam Time To Change NL is (tijdelijk) omgedoopt in de naam “Het Roer Moet OM”, onder deze naam loopt de petitie met als doel verandering in de Gezondheidszorg door een compleet nieuw systeem te introduceren in samenwerking met het nog op te richten Landelijk Platform Gezondheidszorg, zie de website www.hetroermoetomin.nl

time_to_change klok - OM

Vrijwilligers
Iedereen heeft, of kent wel iemand in zijn omgeving die te maken heeft met psychische kwetsbaarheden. Wilt u ook dat OrangeMonday in Nederland een succes wordt?

Onze organisatie heeft op dit moment behoefte aan bestuursleden en mensen die (met hun lokale netwerk) de OM Meet UP’s samen met ons willen organiseren in Nederland.

Meld u aan als vrijwilliger voor de stichting. Graag zien wij uw mail tegemoet; martin@orangemonday.nl of hester@orangemonday.nl.

U kunt natuurlijk ook bellen;  Martin: 06 – 42 93 13 46, Hester: 06-50 84 65 46.

Website: www.orangemonday.nl

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s