Psychiater @EstherVanFenema heeft coach nodig

Wie is Esther van Fenema? Wanneer we naar haar profiel op Twitter kijken, zien wij 3 dingen: Psychiater | Opiniemaker | Violist.  Ik volg Esther van Fenema al een tijdje, zij mij ook. Wij zijn allebei werkzaam binnen de Gezondheidszorg, ik als ervaringsdeskundige binnen GGZ, oprichter van Orange Monday en actief als NLP coach. Esther is  één van de ruim 3.700 psychiaters in Nederland (gepromoveerd nog wel), waarvan ik er meerdere heb mogen ontmoeten in mijn leven. Waar ik mij meer ongerust over maak, is het feit dat zij ‘opiniemaker’ is.

Ik ken Esther als iemand die regelmatig zeer kritisch, soms hard bewegingen, organisaties of mensen op de korrel neemt, vaak samen met sidekick psychiater Bram Bakker. (Of is het andersom?) Wat is een opiniemaker?

Definitie: een opinieleider of opiniemaker is iemand die de maatschappelijke meningsvorming beïnvloedt. Dit doet de opinieleider door via de massamedia zijn mening te verspreiden en/of het debat aan te wakkeren over actuele zaken. Ester van Fenema heeft er echter een sport van gemaakt en dat doet ze vaak wel goed. Soms echter niet.

Mentale Kwakzalverij = 4.500 coaches (en meer)
Op dinsdag 9 juli 2019, introduceerde zij een nieuwe term binnen de gezondheidszorg: ‘mentale kwakzalverij’. Ik moest eerst even goed lezen. Gebruikt een gerenommeerde psychiater het woord kwakzalverij? En naar wie dan? In het programma Nationaal Stressdebat noemde zij deze term aan tafel met 3 coaches die te beduusd waren om adequaat te reageren.

Er volgden nog een paar tweets van gelijkgestemden (o.a. NRC en Volkskrant)  die Esther van Fenema in haar gelijk stelden, coaches moeten weten waar ze mee bezig zijn, zijn slecht opgeleid en, ik geef toe de mooiste: “Het brein is geen zwarte doos waar iedereen maar met zijn tengels aan kan zitten.” Daar heeft ze gelijk in.

De vraag is wie daar nu echt voor gekwalificeerd is. Er werken meer dan 1 miljoen mensen in de Gezondheidszorg (inclusief de GGZ), die elke dag ‘met hun tengels aan het brein van hun patiënten zitten’. Maar goed, het is komkommertijd, de media had dit kunnen oppakken, vanwege de hittegolf gebeurde dat niet. Echter, Esther van Fenema legt onbewust wel een vinger op een zere wond, te weten: het falen van de huidige GGZ.

Heeft de GGZ nog toekomst?
Waarom deze felle reactie van een psychiater op een (deel van een) beroepsgroep? Ze noemde in de uitzending zo’n 4.500 stress- en burn-out coaches, ik voel mij derhalve niet aangesproken. Nederland telt ondertussen meer dan 60.000 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven coaches. Wat één ding betreft heeft ze 100% gelijk. De wildgroei aan coaches dient beteugeld te worden, er dient één registratiesysteem te komen waarbij coaches moeten voldoen aan basiscriteria. Echter, net als de titel ‘psycholoog’ niet beschermd is, geldt dat ook voor een coach. Een coach kan zich wel registreren als specifieke coach.

Vanuit de GGZ (psychiater, psycholoog et cetera) is er ook een flinke stroom naar het ‘beroep’ coach. Veel medewerkers uit de GGZ zien de GGZ vervallen tot een branche waarin alleen de ‘zware’ gevallen nog worden behandeld en de minder zware gevallen via ambulante zorg, lokale psychiaters of psychologen of … coaches worden begeleid.

Doordat de GGZ in de huidige vorm geen toekomst heeft, ontstaat de behoefte aan laagdrempelige begeleiders of behandelaars die wel tijd hebben voor een cliënt, die zich verdiepen in de achtergrond van de cliënt en die (wanneer dat nodig is) de stap naar de psychiatrie wel maken. Ik heb toch een andere definitie van kwakzalverij.

Ik dacht: het loopt niet zo’n vaart
Ik had rondom 9 juli al willen reageren op deze ‘mentale kwakzalverij’, maar heb even gewacht. Het bleef rustig tot afgelopen woensdag 31 juli 2019. Esther kon het toch niet laten om een complete beroepsgroep alsnog een sneer te geven. En hoe! Ze had een mailtje gekregen van een medium die haar gelukkig kon maken. Dat kan sowieso niet, dat moet je zelf doen, maar dat terzijde. Een medium in de hoek plaatsen van ‘mentale kwakzalverij, ik vind het prima.

Ze vond het echter WEER nodig om de wildgroei aan coaches te benoemen, nu onderbouwd met een onderzoek van bedrijfsartsen en psychologen. Het komt mij voor als een onderzoek waarbij mensen uit de eigen beroepsgroep het onderzoek doen en hun eigen antwoord bevestigen. De kritische vraag die blijft: waarom? Wat hebben al die coaches misdaan. Hoeveel klachten zijn er binnen gekomen. Hoe verhoudt zich dat tot psychiaters en psychologen

Psychiaters kapitein op een zinkend schip
De indruk die bij mij achterblijft is één van de kapitein van de Titanic. Wetend dat het schip zinkend is en tot het laatst de schuld neer blijven leggen bij anderen (in dit geval). Geen eigen verantwoordelijk nemen, niet zelfkritisch zijn, vanuit een ivoren toren willen regeren over een grote beroepsgroep die (in de meerderheid) het beste voor heeft met zijn of haar cliënt. Die hard moet werken om klanten te verkrijgen. De GGZ krijgt ze ‘gewoon doorgestuurd’, dat is bij coaches niet het geval. Jammer dus van de stelling ‘mentale kwakzalverij’.

Samenwerking is noodzaak. Niet om de GGZ te redden, die is op sterven na dood, maar om samen te werken naar de realisatie van een andere vorm van mentale gezondheidszorg. Zelf zie ik daar graag de combinatie met fysieke gezondheidszorg en samenwerking met hulp-/dienstverleners uit de hoek van de omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren (zoals scheiding, pesten, schulden et cetera) die mentale en fysieke klachten (kunnen) veroorzaken.

Tenslotte
Opiniemaken over de rug van anderen is niet mijn stijl. Bovendien, Nederland en alle mensen met (lichte tot zware) mentale klachten hebben de psychiaters én de coaches nodig. Mijn psychiaters hebben juist niet gebracht wat nodig was (wel een foutieve diagnose) en ik ben blij dat die coach er wel voor mij was.

Reden voor mij om ervaringsdeskundig NLP Coach te worden. Mijn ervaring gebruiken om mensen het juiste pad te laten zien. Niet helpen, iedereen moet het uiteindelijk zelf doen, met of zonder coach of psychiater. En Esther, ik ga graag het gesprek met je aan.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga

 

 

 

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #Werkstress, Blue Monday, Burn-out, DE NIEUWE GGZ, DE NIEUWE REALITEIT, Depressie, Diagnose, DSM 5 (Nederlandse vertaling), Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Jouw Gezondheid is jouw belang, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Mentale Kwakzalverij, Nationaal Stressdebat, Nationaal ZorgPlan, Psychiater Bram Bakker, Psychiater Esther van Fenema, Psychiater Jim van Os, Psychiater Menno Oosterhoff, Psychische diagnose, Psychische klachten, Skipr, Stress, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Psychiater @EstherVanFenema heeft coach nodig

  1. terry zegt:

    Zonder vraag is er geen aanbod. Waar komt de vraag naar coaches vandaan?
    Zou dat de vraag op het stressdebat niet moeten zijn?

  2. Pingback: Verkeerde #diagnose van #psychiater @EsthervanFenema : #mentalekwakzalverij #coach op basis van merkwaardig #onderzoek. Waar gaat dit nu echt over? #uitdaging #mentaal #fysiek #omgeving | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.