Schokkend: ‘Nazorg ex-kankerpatiënten schiet ernstig tekort’ | 800.000 Nederlanders overleven kanker, maar hebben daarna geen leven meer. Falen gezondheidszorg en samenleving. Tijd voor Leefstijl Gezondheidszorg

Geschokt las ik het artikel van de NOS van afgelopen vrijdag; 800.000 Nederlanders krijgen onvoldoende of geen nazorg na ‘genezing’. Hieronder de twee 1e alinea’s uit het artikel van de NOS. (Link naar volledig artikel onderaan dit blog.)

Hoe is het mogelijk
Bovenstaande kop is van het artikel op de NOS-website vrijdag van 12 april 2019. Alle nationale media volgden snel. Het gaat tenslotte om ruim 800.000 mensen met partners, gezinnen, werk en andere sociaal-maatschappelijke verbindingen.

De basis is een grootschalig onderzoek “Kanker in Beeld – Over leven met en zonder kanker”.  Een 55 pagina’s tellend rapport waarin duidelijk wordt dat het niet goed is gesteld met de mentale en fysieke gezondheid van ex-kankerpatiënten en zij tevens sociaal-maatschappelijke problemen hebben, o.a.  werk en financiën. Klik op de link om het rapport te downloaden. 

In en in triest en schokkend
Mensen overwinnen kanker (o.a. door steeds betere zorg) en artsen zijn alleen gefocust op de genezing van deze mensen. Onderzoek en ontwikkeling van apparatuur staat boven de vitaliteit van de patiënten zelf. “Wanneer zij maar beter worden.” Het klinkt hard en is ook hard. Naast ex-kankerpatiënten hebben ook de huidige kankerpatiënten, die straks hopelijk ook ex-patiënt zijn, hier last van. Alles draait om genezing. Nauwelijks iemand houdt zich bezig met ‘daarna’, al helemaal de patiënt zelf niet, die staat in ‘overlevingsmodus’.

De groep van 800.000 Nederlanders gaat ver over de 2 miljoen (of meer). U zult zeggen: ‘dat kan niet waar zijn’. Niets is minder waar. Denk aan patiënten (zorgconsumenten) met hart-, nier-, lever- of darm- (of andere fysieke klachten) problematiek en de grote groep van mensen met een (ernstige) psychische stoornis zoals autisme, ADHD, borderline, bipolair, schizofreen of andere stemmings- of persoonlijkheidsstoornis.

Alles draait om beter worden
Helaas heb ik het zelf mogen meemaken. Mijn bipolaire stoornis bracht mij 7 jaar geleden op de rand van bankroet, mijn relatie verbroken, mijn kinderen niet meer zien, geen eigen huis. Ik bespaar u de details. Anno 2019 heb ik (zonder hulp van de GGZ, Zorg of maatschappelijk werk) mijn leven deels weer op de rit. De schade uit het verleden blijft mij echter achtervolgen, maar … ik ben wel al 7 jaar stabiel. Dat is natuurlijk fijn, ‘genezen’ van één van de ernstige GGZ-diagnoses. Ik heb mij afgevraagd wat dat mij heeft gebracht.

Lang dacht ik dat ik de enige was die in zo’n situatie zat. Nu weet ik beter. Ik heb honderden mensen gesproken die in een vergelijkbare situatie zaten. De reden dat ik in 2017 Stichting IGZ Plus (www.igzplus.nl) Leefstijl Gezondheidszorg heb opgericht.

De gezondheidszorg dient op een andere manier om te gaan met cliënten en patiënten, oftewel: zorgconsumenten. De zienswijze van IGZ Plus wordt door de gesprokenen logisch gevonden, maar vaak ook niet te realiseren en te duur.

Het tegendeel is waar. Leefstijl Gezondheidszorg is sneller, beter en goedkoper. 800.000 Nederlanders (en de rest) zouden beter af zijn (geweest) met IGZ Plus, al is het (op dit moment) voor velen mosterd na de maaltijd. Wij zijn dus ‘blij’ met dit rapport. Nu nog de toepassing.

Je bent gezond of ziek
In onze maatschappij is het ‘het één of de ander’. Zo lang je ziek bent, staat de maatschappij/je omgeving voor je klaar, verzorging, ontvang je een ziektewet- of bijstandsuitkering. Men leeft met je mee. Totdat het ‘te lang’ gaat duren. Werkgevers hebben steeds minder vertrouwen in hun ‘zieke’ medewerker en wanneer hij terugkomt op de werkplek wordt hij beschouwd als een zwakke schakel, wel of niet ‘genezen of stabiel’. Een werkgever heeft liever dat je nooit (ernstig) ziek bent geweest.

Het nadeel hiervan is dat werknemers vaak hun klachten voor zich houden, niet delen met een werkgever. Dat zou je je baan kunnen kosten tenslotte. Tegenwoordig kan een werkgever ook ontslaan als iemand ziek is. Zeker als de poort van de WIA in zicht is. Mensen die ziek waren, maar ‘genezen’ zijn, worden niet volwaardig geaccepteerd door onze samenleving. Dat geldt ook bij het verkrijgen van een hypotheek of financiering (gezondheidsverklaring) en wanneer je een aantekening hebt bij BKR (door hoge kosten ziekte) kan je financiering helemaal vergeten. Juist de overlevenden van ziekten zitten dus in de hoek waar de klappen vallen.

Leefstijl Gezondheidszorg  (LGZ)
Leefstijl Gezondheidszorg (LGZ) gaat verder dan alleen de gehoopte genezing van de zorgconsument, die moet natuurlijk maximaal zijn. LGZ staat voor de menselijke kant van genezing. Ziek zijn heeft nu 3 fases:

  1. De voorfase: klachten dienen zich aan, huisarts wordt bezocht en verwijst door naar specialisten die voor behandeling en, hopelijk, genezing zorgen.
  1. Behandeling: wat er ook voor behandeling is (dit kan ook begeleiding zijn), de zorgconsument is op dat moment uitsluitend bezig met de behandeling, soms misschien te veel.
  2. Nazorg: de behandeling is wel of niet aangeslagen en de zorgconsument gaat weer verder met zijn leven. Wanneer de behandeling niet aanslaat, kan een second opinion worden aangevraagd. In het ergste geval heeft de zorgconsument behoefte aan begeleiding naar levensbeëindiging.

Artsen zijn niet opgeleid om fase 1 en 3 te verzorgen. Zij zijn opgeleid om zorgconsumenten gezond te maken. In ziekenhuizen is iedereen patiënt, terwijl zij zorgconsument zouden moeten zijn. Een zorgconsument die voorbereid is op alle drie de fases. IGZ+ staat voor die begeleiding en behandeling.

Het gaat te ver om alles in één blog te verpakken. U hoort nog van mij. Voor ons is het rapport een bewijs van onze visie en we gaan graag in gesprek met zowel het Integraal Kanker Centrum als de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Er moet wat veranderen. Deze situatie is mensonterend en treft miljoenen mensen.

Wanneer iedereen de petitie ‘Het Roer Moet OM’ in de Gezondheidszorg tekent, is Leefstijl Gezondheidszorg sneller gerealiseerd en kunnen (ex-)patiënten sneller worden geholpen.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Link artikel NOS ‘Nazorg ex-kankerpatiënten schiet tekort

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #IGZplus en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.