Burn-out van de Gezondheidszorg, een kwestie van tijd … #denieuwerealiteit

Ik maak mij zorgen. Niet per se voor mijzelf, maar voor alle Nederlanders. De Gezondheidszorg is overspannen, maar op de politieke agenda komt gezondheidszorg onvoldoende voor. Het klimaat, onderwijs, veiligheid, migratie en koopkracht zijn de grote issues bij verkiezingen, maar ook in de Tweede Kamer. Na de blanco cheque (geregeld via Hugo Borst en de zijnen) voor de Ouderenzorg lijkt het alsof het goed gaat in Nederland met de Gezondheidszorg. Niets is minder waar!

Wat is Gezondheidszorg?
Voor de duidelijkheid Gezondheidszorg wordt uitgevoerd door het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en wordt uitgevoerd door twee ministers: Hugo de Jonge en Bruno Bruins, aangevuld met staatssecretaris Paul Blokhuis. Hun motto op de site van VWS:

We worden met z’n allen steeds ouder en blijven steeds langer vitaal. Daarnaast kunnen we steeds meer ziektes behandelen. Dat is prachtig. Tegelijk maken mensen zich zorgen over de toekomst van de zorg, die veel geld kost en met een tekort aan werknemers kampt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat mensen erop kunnen vertrouwen dat de zorg goed, betaalbaar en beschikbaar is en blijft. Zorg voor mensen, mensen voor de zorg. Dat is waar wij ons samen voor inzetten.

Een prachtig motto. Wat mij verbaast, is dat tijdens de periode van Minister Edith Schippers en Staatssecretaris Martin van Rijn ‘niets goed’ ging en het blijkbaar ‘nu wel goed’ gaat. Dat kan dus niet! Wat is er nu aan de hand. De media-aandacht gaat vooral naar klimaat, veiligheid en migratie, zoals al eerder aangegeven. In de periode 2014-2017 stond dagelijks iets in de krant over (het falen) van de Gezondheidszorg, nu is het windstil. Bizar en de nieuwe realiteit!

Burn-out een epidemie
Wat is burn-out? Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie of motivatie meer te kunnen vinden voor de bezigheden op het werk, op school en/of thuis.

Kan een complete branche een burn-out krijgen? JA! Net als bij een bedrijf dat failliet gaat, de medewerkers willen wel, maar kunnen niet meer. Er is te weinig geld, leidinggevende zijn niet meer geïnspireerd, hebben geen visie meer op de toekomst of hebben het zinkende schip verlaten.

Burn-out; 1 op de 5 medewerkers in Nederland heeft klachten. Inmiddels hebben jaarlijks 700.000 mensen een burn-out (een epidemie en nauwelijks serieuze aanpak). Een verhoogde kans wanneer je werkt bij de politie, het onderwijs en … de gezondheidszorg. Alle drie overheid gerelateerde organisaties.

Niet toevallig! Juist deze drie organisaties zitten in de fase van ‘wel willen, maar niet kunnen. Je kunt op dit moment miljarden stoppen in bijvoorbeeld het onderwijs en gezondheidszorg, wanneer je echter geen goede visie hebt en er te weinig mensen zijn die WILLEN werken in de branche, dan is een burn-out, zowel voor de medewerkers als voor de organisatie dichtbij met gevolgen voor iedere Nederlander.

Burn-out van Gezondheidszorg, een kwestie van tijd
Terug naar GGZ, Zorg en Welzijn, oftewel: Gezondheidszorg. Als er één branche in Nederland is waar geen of te weinig visie is voor de toekomst, dan is het de Gezondheidszorg. In de jaren 70 van de vorige eeuw was al bekend dat wij met zijn allen ouder worden. Ook toen in 2006 het nieuwe Zorgstelsel werd geïntroduceerd (wat alles beter zou maken), wisten de bewindslieden dat de kosten steeds hoger zouden worden (ondertussen meer dan verdubbeld sinds 2006). Het was toen ook al bekend dat het steeds sneller ging met de ontwikkeling van (de kosten van) technische/medische hulpmiddelen.

De bewindslieden van Gezondheidszorg houden hun ogen dicht en laten zien wat er WEL goed gaat. Tegen beter weten in laat minister Hugo de Jonge ons via zijn berichten op Facebook en zijn vlogs kennismaken met lokale instanties die het goed doen. Prachtig, het is echter allemaal schone schijn. Even de belangrijkste problemen op een rijtje:

  1. Het aantal vacatures in de Gezondheidszorg is hoger dan ooit
  2. De decentralisatie naar de Gemeenten (2015) geeft nog steeds problemen
  3. Ouderenzorg is beneden alle peil; o.a. te weinig zelfstandige woonruimte en personeel
  4. Geen of nauwelijks integrale benadering cliënten en patiënten
  5. Kosten gestegen van € 50 miljard (2006) naar € 100 miljard (2018).

Kortom; het is wachten op een burn-out in de grootste en belangrijkste branche van Nederland. Bijna 2 miljoen mensen werken voor onze gezondheid. Waardering is er onvoldoende, visie naar de toekomst ontbreekt, psychische klachten maken een steeds groter deel van onze gezondheidsklachten uit. Hoe kunnen wij onze Gezondheidszorg zo verkwanselen. Bizar en de nieuwe realiteit.

Wanneer de bewindslieden van VWS in de raad van bestuur van een grote onderneming hadden gezeten, waren zij al lang ontslagen. Verdubbeling kosten,  geen oplossing voor de problematiek.

Petitie het Roer Moet OM
In 2014, tijdens het bewind van minister Schippers, introduceerde Stichting Orange Monday de petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’, omdat het nodig was. Tot 2018 kreeg de petitie ruim 30.000 handtekeningen en waren wij op weg om de petitie in te leveren bij de Tweede Kamer.

Het stokte bij de komst van minister Hugo de Jonge, het leek alsof hij een kans kreeg van de bevolking. Echter, na ca. 2 jaar is bijna niets verbeterd. Het verband tussen psychische en lichamelijke gezondheid is aangetoond, de kostenbesparing ook, maar Integrale Gezondheidszorg is verder weg dan ooit. Vorige week lanceerden wij filosofie en de website van Stichting IGZ Plus (www.igzplus.nl). Vandaag roepen wij jou op om mee te helpen deze IGZ Plus te realiseren.

Ga naar www.hetroermoetomin.nl en teken de petitie. Nog 7.500 te gaan om de petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer (tussenstand 32.647 handtekeningen). Tijd voor lange termijn visie op onze Gezondheidszorg, tijd voor een betere en betaalbare Gezondheidszorg. Eens? Voorkom een burn-out (of erger) van onze Gezondheidszorg en teken de petitie.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #IGZplus, #zorgomdezorg, de heer Hugo de Jonge, DE NIEUWE GGZ, DE NIEUWE REALITEIT, eigen risico zorgverzekering, Faillissement, Fysiek en mentaal, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Hugo Borst, Integrale Gezondheidszorg, Jeugdzorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Open brief aan de minister van VWS, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekering 2019 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.