Jouw keuze: een beter klimaat of betere gezondheidszorg of allebei | Zorgwekkend: zorgpremie in 2030 boven € 200,- #denieuwerealiteit

Ik houd van vragen waarbij gekozen kan worden uit 3 mogelijkheden. Voor mij is keuze uit twee een zwart-wit keuze. Of het één, of het ander. Kiezen tussen klimaat en gezondheid lijkt, op dit moment, een keuze die ogenschijnlijk door iedereen is gemaakt: het klimaat! Wanneer je de nieuwsbronnen van 1 januari 2019 tot heden hebt gevolgd, zal je net als ik concluderen dat klimaat de grote winnaar is en niet de gezondheidszorg. Voor- en tegenstanders van het concept klimaatakkoord vallen over elkaar heen met wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke argumenten.

Ik ben net als jij één van de 17,3 miljoen inwoners van Nederland. Ik verbaas mij over de lobby voor het klimaat die in korte tijd is gerealiseerd. Ogenschijnlijk lijkt er niet veel te veranderen aan het klimaat, vergeleken met 10 of 100 jaar geleden, alleen de ouderwetse winters hebben wij niet (vaak) meer. Weerverschillen zijn van alle tijden toch? Hittegolf in Australië met temperaturen boven de 40 graden en Chicago met temperaturen van -40 graden. Extremen van alle tijden. Maar nu even genoeg over het klimaat, anders word ik net als al die anderen die ongenuanceerd vinden dat wij onze leefstijl moeten veranderen, te beginnen met vermindering van CO2-uitstoot. Uiteraard wil ook ik graag deze aarde op een goede manier doorgeven aan mijn kinderen en dat geldt ook voor hun gezondheid.

Leefstijl: klimaat of gezondheid of allebei
Wat mij betreft is er geen keuze. Ook politiek gezien kan het niet zo zijn dat het klimaat voorrang zou krijgen op onze gezondheid, toch? Misschien een domme redenatie, maar het ligt niet ver van wat in de Tweede Kamer wordt bedacht, zoals ons huidige zorgstelsel en de bijbehorende gezondheidszorg. Waarom is de lobby van de klimaatdrammers dan zo goed? (Wanneer iemand dat weet, neem contact met mij op.) We zien het allemaal gebeuren, we proberen bewuster met ons afval om te gaan, het gebruik van de auto, de duur onder de douche en ons gasverbruik. Helaas meestal met maar één gedachte: de portemonnee.

Volgens Tweede Kamerlid Thierry Baudet wordt tot 2050 minimaal € 1.000.000.0000,- (duizend miljard euro) uitgegeven om het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Een astronomisch bedrag, vindt iedereen en dat is het ook. Belangrijk te weten dat JIJ dat gaat betalen via allerlei belastingen en accijnzen, waardoor mensen ontmoedigd worden om vervuiler te zijn. Er zit echter één grote maar aan: “Er is niet één bewoner van deze aardbol die NU al kan zeggen of deze klimaatdoelstellingen gehaald gaan worden. Een risicovolle onderneming dus, maar als we niets doen …….

Daarentegen de gezondheidszorg. In 2018 werd ruim € 100.000.000,- besteed aan de totale gezondheidszorg, inclusief WMO/WLZ/PGB, via de 387 gemeenten in Nederland. Oftewel, die 1.000 miljard die voor het klimaat wordt uitgeven, wordt binnen de gezondheidszorg makkelijk voor 2030 uitgegeven. Wie betaalt dit? JIJ! En wat krijgen we ervoor terug; een afkalvende zorg voor iedere Nederlander. Het gaat te ver om alle excessen te noemen, maar van de afgelopen week: Kinderopvang, GGZ en te dure medicijnen. En dan nog maar niet te spreken van de ouderenzorg. Steeds meer ouderen blijven liever thuis wonen, omdat zij vrezen voor een tehuis …. Dat is ook Nederland.

Verkiezingen op 20 maart 2019
Afgelopen week heb ik het Klimaatdebat via NPO Politiek voor een groot deel gevolgd. Het is duidelijk; de campagne is begonnen. Geert Wilders (PVV) had het Instagram account van Rob Jetten (D’66) onderzocht en kwam tot de ontdekking dat Jetten over de hele wereld heeft gereisd. Vervolgens wordt Jetten afgezeken dat hij als grote vervuiler niet achter zijn plannen kan staan. Klinkt logisch. Hij kreeg in ieder geval de lachers op zijn hand. Jetten zei vervolgens dat hij wel bereid is een toeslag te betalen, waarna hij nog meer hoon van Wilders kreeg “Niet iedereen kan zo’n toeslag betalen meneer Jetten”.  En dat klopt. Word klimaat van de toekomst voor de rijken? Wie zal het zeggen. Het is in ieder geval een dankbaar onderwerp voor de verkiezingen. Houd het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer of niet, is de vraag. We gaan het zien.

En dan de gezondheidszorg. Ik heb nog niet één politicus gehoord over gezondheidszorg in de campagne van de partijen. Het gaat over pensioen of over …. klimaat. Ik vind dat de gezondheidszorg minstens net zo belangrijk is als ons klimaat.  Waarom? Iedereen heeft het over 2030 en 2050. Nu ineens wel. Maar hoe staat onze gezondheidszorg er over 11 of 31 jaar voor als wij NU niets doen? Allereerst, hoeveel gaat het ons direct kosten; een schokkend overzicht:Het moge duidelijk zijn; ergens tussen 2019 en 2050 wordt, als wij nu niets doen, de gezondheidszorg echt onbetaalbaar. De zorgtoeslag zal dan hoger zijn dan de zorgpremie in 2019. Een wel heel donkere toekomst, maar wel reëel. Uitgangspunt is de startdatum van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Tijdens deze kabinetsperiode wordt het eigen risico kunstmatig op € 385,- gehouden, maar dit zal vanaf 2022 snel stijgen. Net als de eigen bijdrages. Zorgverzekeraars zijn bijna door hun (verplichte) reserves heen. De zorgpremie gaat omhoog en snel. De Nieuwe Realiteit!

Wat krijgen wij er dan voor terug?
Een falende gezondheidszorg met steeds langer wordende wachtlijsten, hoge eigen bijdrages en steeds meer diensten en medicijnen die UIT het pakket gaan of sterk worden verminderd. Het klimaat is belangrijk, dat is een understatement. De gezondheidszorg is minstens net zo belangrijk en moet beter én betaalbaar blijven.

Dit is het moment om een gezondheidsstatement te maken, een wake-up call voor iedereen, maar vooral voor onze politici. Mooi een beheersing van het klimaat in 2050 (als dat lukt), terwijl onze gezondheidszorg dan onbetaalbaar is geworden. Lees onze petitie en teken!

Wil je meer informatie? Ga dan naar onze website: www.hetroermoetomin.nl , je kan uiteraard ook de petitie tekenen via de site. Gelijk tekenen, klik op de button!

Onze dank is groot! Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, 360 graden levensstijl, de heer Hugo de Jonge, Een heldere kijk op gezondheid & vitaliteit | Vitaliteit Groep NL, Jouw Gezondheid is jouw belang, klimaat, Klimaatakkoord, Klimaatverandering, kosten gezondheidszorg op hol, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Onderzoek gezondheid, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2019 en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.