Patiënten en cliënten slecht geïnformeerd. Sta jij er bij stil dat jouw leven zomaar stil kan staan door ziekte  #taboe #kanker #hartziekte #burn-out

Wanneer je Facebook of Instagram doorloopt, zie je de levens van veel mensen, happy families die hun foto’s delen met de massa. Dat is de tijd van tegenwoordig, we zijn allemaal in één keer mondig geworden, hebben een mening en ventileren die ook. Al hebben wij er geen verstand van. Het klimaat staat in 2018 (en 2019 waarschijnlijk ook) voorop. Zonnepanelen, warmtepomp en elektrische auto’s (Tesla is topscorer qua boetes, maar dat terzijde). We laten graag zien hoe goed het met ons gaat en dat is natuurlijk mooi. Mooi dat wij ons vanuit onze luie stoel met de wereld kunnen bemoeien en deze met een beetje geluk kunnen veranderen.

Echter, het leven van veel Nederlanders is niet (meer) zo mooi. Vaak ook blijvend. Neem de mensen die na een ongeluk in rolstoel terechtkomen, mensen die de diagnose kanker of hart- en vaatziekten hebben gekregen of een ernstige nierziekte. Of iemand die volledig de weg kwijtraakt en via een burn-out in een zware depressie beland is. Zo maar een greep uit wat jou en mij kan overkomen. Kanker, hartziekten en psychische ziekten zijn de nummers 1 t/m 3 qua sterftecijfer overigens.

Onze medische zorg is gelukkig top met als resultaat dat veel mensen kunnen worden gered door een goede behandeling en de juiste medicatie. Maar, u voelde hem al aankomen, hoe gaat dat met die mensen die ziek zijn, hoe gaan ze er mee om als zij genezen of stabiel zijn verklaard? Wat als er weer een pijntje is dat je niet thuis kan brengen? Wel of niet naar de dokter, toch maar wel. Pfff …. gelukkig, niets aan de hand. De gevolgen van een ernstige ziekte zijn groot, groter dan onze huidige gezondheidszorg aan kan.

Patiënten en cliënten slecht geïnformeerd
Op 6 december las ik het schokkende artikel van de NOS (klik op de link) waarin duidelijk werd dat veel kankerpatiënten niet wisten dat er klachten  kunnen ontstaan na behandeling (depressie en geheugen- en concentratieproblemen). De dokter had het niet verteld, de patiënt had er niet naar gevraagd. En dan praten wij nog niet over de werkende patiënt. Wanneer hij eindelijk aan het werk gaat, wordt hij gediscrimineerd en zijn de carrièrekansen verkeken. De aandacht in de Tweede Kamer; nihil!

Het blijft verbazingwekkend dat onze samenleving en onze gezondheidszorg zieke mensen blijft behandelen alsof het 100 jaar geleden is. Het grootste taboe van 2018 is praten over je gezondheid of beter je ziek zijn en niet het klimaat of vluchtelingen. Honderdduizenden mensen zijn ziek, fysiek of mentaal of zijn terechtgekomen aan de zelfkant van onze maatschappij, meestal in alle drie.

Op Facebook en Instagram is het stil wanneer iemand ziek wordt, zeker als het langer duurt. Je gaat je ellende toch niet buiten hangen? Incidenteel gebeurd het, maar meestal niet. Mensen lijden in stilte met hun gezin, familie en/of vrienden. Als je voor de 20ste keer naar chemotherapie gaat, is het ook geen nieuws meer. Of als je 6 maanden naar een gesloten GGZ-instelling moet vanwege je psychische klachten. In het begin nog bezoek, daarna ….

Ziek zijn past niet onze beleving
Ziek zijn past niet in ons beeld van de wereld. Dat is al duizenden jaren. Vroeger ging je gewoon dood, omdat er geen gezondheidszorg was (alleen voor de rijken een beetje). De lijdensweg was kort, tegenwoordig is een lijdensweg van 10 jaar of langer eerder normaal dan uitzondering. Ben ik zwartgallig? Nee! Het is de huidige stand van zaken in Nederland. Het klimaat en vluchtelingen krijgen meer aandacht dan onze eigen gezondheid. We roepen dat over onszelf af.

Waarom IGZ Plus ingevoerd dient te worden?
Integraal denken komt steeds meer voor in onze maatschappij, bij justitie, het onderwijs en (jawel), het klimaat. Het klimaat moet integraal aangepakt worden. Het heeft geen zin om alle auto’s van de weg te halen, alle fabrieken te sluiten en de vliegtuigen uit de lucht te halen. Dat ontwricht onze gehele maatschappij. Dat snapt een kind van 6 jaar ook nog wel.

Waarom dan niet binnen onze gezondheidszorg? Omdat wij onze gezondheid niet belangrijk genoeg vinden. Het wordt pas belangrijk wanneer wij er mee te maken krijgen, zelf of bij een naaste. Dan komen de vragen, dan komt de ontwrichting, dan komt de verwoesting van een mensenleven, een gezin of een familie. Ziekte is individuele perceptie, het klimaat is collectief. Dat is het verschil. Het schrikbeeld dat Zeeland onder water verdwijnt, daar kunnen wij ons een beeld van maken (Watersnoodramp 1953), maar dat in de toekomst steeds meer mensen in de problemen komen door foutieve diagnoses en geen vervolgdiagnoses, omdat de medische wetenschap dat niet gewend is? Te gek voor woorden! Weten hoe je er voor staat is belangrijk, jouw gezondheid, jouw belang. Doe de Gratis IGZ+ Test.

Integrale Gezondheidszorg Plus | De Nieuwe Realiteit
Onze gezondheidszorg staat op de drempel van een grote verandering. Of dat nu in 2019 of 2020 of zelfs later gebeurt, gebeuren gaat het. Wanneer mensen net zo mondig worden op Facebook als bij de dokter, hun verhalen delen (al is het via mij) en tegen de huisarts zeggen dat hun klachten niet alleen fysiek of mentaal zijn maar ook hun omgeving beïnvloedt, dan gaan we naar Integrale Gezondheidszorg Plus, het doel van de petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg”.

We hebben 40.000 handtekeningen nodig voor een burgerinitiatief dat wij dan kunnen indienen in de Tweede Kamer. We hebben nu 32.638 handtekeningen, dus nog ruim 7.000 te gaan. Help jij ons mee met de laatste loodjes?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, wees vrij mij te bellen (06-42 93 13 46).

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #HRMO, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, de heer Hugo de Jonge, DE NIEUWE GGZ, DE NIEUWE REALITEIT, Depressie, Diagnose, Echtscheiding, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Jeugdzorg, jouw belang, Jouw gezondheid, Jouw Gezondheid is jouw belang, kosten gezondheidszorg op hol, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Open brief aan de minister van VWS, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Over Martin Jan Melinga, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, STIGMA, Stress door omgevingsfactoren, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, Voorkom werkstress, Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekering 2018, Zorgverzekering 2019, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.