2018 nog 30 dagen | Weer een verloren jaar voor de #Gezondheidszorg? #SP @RenskeLeijten #zorgpremie #ziekenhuizen

Ik geef toe, op 4 augustus 2014 was ik nog jong en strijdbaar. Ik was net 50 geworden en er was een minister in Nederland aan wie iedereen een hekel had. Ze heet Minister Schippers. Vanuit alle geledingen van de gezondheidszorg kwam kritiek op haar beleid en dat van haar kompaan staatssecretaris Van Rijn. Jeugdzorg, de PGB en vele andere onderwerpen speelden op dat moment.

Ik schreef een blog , waarna honderden handtekeningen binnen kwamen voor onze petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg. Klap op de vuurpijl was mijn blog op 24 april 2016 (de petitie liep inmiddels bijna 2 jaar.) “Mevrouw Schippers .. Het Roer Moet OM | Verhoging eigen risico tot € 500,- bizar”. Bijna 25.000 keer gelezen en zo’n 10.000 handtekeningen toegevoegd aan het totaal.

En toen … bemoeide de SP er zich mee met het Nationaal Zorgfonds (wat nog steeds niet is gerealiseerd, maar wel een campagnetool is van de SP). Wij zijn zelf nog in gesprek geweest met Renske Leijten, één van de initiatiefnemers van het Nationaal Zorgfonds en Tweede Kamerlid voor de SP met als portefeuille gezondheidszorg. Samenwerking zag zij niet zitten, het Nationaal Zorgfonds wel. Het was toen verkiezingstijd. Anno 2018 heeft onze petitie NIET de benodigde 40.000 handtekeningen (wel ruim 32.000) en het Nationaal Zorgfonds is ook ver weg. Gemiste kans dus, voor de SP en voor ons.

Gemiste kans
Ik voel mij eigenlijk een kleine kleuter, in de luren gelegd door een politieke partij en door naïviteit. Na mei 2016 de SP alle aandacht en wij dus NIET meer. Sterker nog, wij hebben meegeholpen aan het eerste succes voor de campagne Nationaal Zorgfonds. De SP heeft meer invloed dan een kleine stichting, de SP heeft meer geld dan een kleine stichting en … ze zitten dicht bij het Tweede Kamer vuur, het machtscentrum van Nederland. En wij dus niet! Maar goed, vandaar ook een burgerinitiatief, toch?

Het burgerinitiatief is mooi, een betere en betaalbare gezondheidszorg door invoering van Integrale Gezondheidszorg Plus. Watte? Dat hoor ik wel eens van mensen. We leggen het uit op onze petitie website www.hetroermoetomin.nl, maar ik zal hieronder een actueel voorbeeld geven.

Twee miljoen mensen
Twee miljoen mensen hebben last van rug of nek. Dat kopte de NOS afgelopen woensdag 28 november. Twee miljoen mensen die last hebben van hun rug en nek is veel. TE veel. Opvallend aan het artikel is dat er geen aandacht besteed wordt aan Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ Plus). Er komt een organisatie van fysiotherapeuten aan het woord, een chiropractor en een huisarts. Aan het eind van het artikel wordt gezegd dat het binnen een paar weken ‘vanzelf’ overgaat. Nota bene een richtlijn van het Huisartsen Genootschap.

klik op bovenstaande afbeelding en lees het volledige artikel

Wanneer ook een Vitaliteit Expert (opgeleid binnen IGZ Plus) aan het woord was geweest, was veel genuanceerder gesproken over rug- en nekklachten. Deze klachten komen meestal NIET vanzelf en gaan NIET vanzelf over. Waarom niet? Omdat rug- en nekklachten vaak de uiting zijn van andere klachten zoals stress, burn-out, depressie en ander psychische klachten voortkomend uit schulden, werkstress, verlies van werk, verlies van gezinsleden, gaat u maar door.

Waarom is de Gezondheidszorg zo duur?
Omdat over het algemeen NIET integraal gekeken wordt naar gezondheidsklachten. Integraal betekent dat alle betrokken zaken binnen de begeleiding of behandeling worden meegenomen en NIET alleen de ene klacht. Integrale Gezondheidszorg Plus is te vergelijken met een ijsberg (zie foto). Het stuk ijsberg boven water is de huidige gezondheidszorg, de gehele ijsberg is Integrale Gezondheidszorg Plus.

Waarom is IGZ Plus goedkoper dan de huidige gezondheidszorg? Omdat gezondheidsklachten naar oorzaak worden behandeld en niet alleen naar de klacht, zoals nu gebeurd. Wanneer rug- en nekklachten het gevolg zijn van stress en een voorbode zijn van een burn-out of een depressie kan het als een signaal worden opgevat. De huisarts kan dan de juiste actie ondernemen in plaats van naar huis sturen met het bericht dat het ‘vanzelf’ wel overgaat. NOT!

Integrale Gezondheidszorg Plus pakt de klachten bij de wortel aan en geeft u advies hoe u daar in de toekomst mee om moet gaan. Veel mensen met een depressie komen TE laat bij de huisarts, omdat zij de signalen (bijvoorbeeld rug- en nekklachten) niet hebben gezien. Een depressie is meestal geen eenmalige ziekte. 

Zal ik Johan Derksen eens bellen?
De petitie loopt inmiddels ruim 4 jaar en de laatste twee jaar zijn er te weinig handtekeningen bij gekomen. Het eigen risico is door dit kabinet bevroren op € 385,-. De zorgpremie gaat slechts 5-10% omhoog. Het boeit ons niet. “Als ik maar goed verzekerd ben”, is de opmerking van veel mensen. Maar ben jij dat ook. Heb jij een glazen bol waarin je kan zien wat JIJ krijgt?

Neem je genoegen met een Gezondheidszorg die zaken NIET integraal aanpakt waardoor klachten tijdelijk overgaan en je dan weer naar de huisarts moet. De huidige gezondheidszorg kost jou tijd (en dus geld). De gezondheidszorg kan tussen de € 10 en de
€ 20 miljard goedkoper wanneer elke huisarts volgens IGZ Plus aan het werk gaat. Wie houdt het tegen? Ik weet het niet, behalve het sluiten van een paar ziekenhuizen gaat het toch goed?

Klopt, ik zie steeds meer overeenkomsten tussen ons klimaat en de gezondheidszorg. Meer dan 200 jaar slopen wij ons klimaat en nu moet in 30 jaar alles goed gebreid worden. € 1.000 miljard investeringen is ook het topje van de ijsberg. En onze gezondheidszorg? Die breekt af, net als de ijsschotsen in het poolgebied. Was er maar een Johan Derksen die er wat van zou zeggen. Ik heb liever uw handtekening 🙂

Teken de petitie
Teken de petitie, als je het niet voor jezelf doet, doe het voor je kinderen, je ouders of je collega’s. Laat onze Gezondheidszorg niet het klimaat worden. Bouw aan een betere en betaalbare gezondheidszorg voor de toekomst. Klik op onderstaande afbeelding en teken!


Laat 2019 niet weer een verloren jaar voor de Gezondheidszorg zijn. Dank!

Martin Jan Melinga 
Voorzitter Stichting IGZ PLus
www.igzplus.nl

 

 

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #HRMO, #IGZplus, #openbrief, de heer Hugo de Jonge, DE NIEUWE GGZ, DE NIEUWE REALITEIT, Een heldere kijk op gezondheid & vitaliteit | Vitaliteit Groep NL, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Jouw Gezondheid is jouw belang, kosten gezondheidszorg op hol, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Open brief aan de minister van VWS, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Wat is lef? Mijn verhaal ..., zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, Zorgverzekering 2019. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.