Staatssecretaris #Blokhuis slaat plank mis met dictaat over #preventie en #gezondheid. Bepalen mensen zelf hoe zij willen leven? NEE! #nationaalpreventieakkoord #gezondheid #zorg

De afgelopen dagen de tijd genomen om het Nationale Preventie Akkoord door te nemen, dat ondertekend is door Staatssecretaris Blokhuis van VWS met partijen die slechts een deel van onze samenleving vertegenwoordigen. Mensen die roken, drinken of (te) dik zijn, zijn niet betrokken, maar wel de belangrijkste doelgroep. Een farce waar betutteling en absurde regelgeving bovenaan staat. En er wordt één ding vergeten, juist psychische klachten zijn doodsoorzaak nummer één in het magische jaar 2040 (WHO), ik lees er nauwelijks iets over terug.

Aangezien het een te belangrijk onderwerp is, zal ik de komende maand, tot maandag 24 december 2018 zoveel mogelijk aandacht besteden aan dit falen van de staatssecretaris. Daarnaast is het de vraag of het democratische gehalte wel voldoet aan de Nederlandse norm. Bij grote akkoorden is het blijkbaar normaal geworden dat bepaalde groepen niet mogen of kunnen aanschuiven. Bij dit akkoord zijn dat de tabaksfabrikanten, de retail, stichting Integrale Gezondheidszorg Plus en vooral, de gemiddelde Nederlander, de gebruiker dus Mensen die roken, drinken of te dik zijn, worden niet gehoord. Nationaal Akkoord?

De basis lijkt te mooi om waar te zijn
Wanneer je het Nationaal Preventie Akkoord leest, lijkt het te mooi om waar te zijn. Natuurlijk weet iedereen, dus ook iedere roker of drinker, dat roken niet goed is voor je gezondheid en dat alcohol ook geen goede invloed heeft, tenzij met mate genuttigd. Dat geldt trouwens ook voor (te) veel eten met als gevolg overgewicht of nog erger: obesitas. De insteek lijkt goed, maar faalt in de uitvoering.

Bewustzijn is mooi en een groeiproces. Net als preventie. Geen dictaat. Blokhuis geeft aan: “Het draagvlak voor preventie is groot’. Ik durf  te beweren dat het tegenovergestelde waar is. Preventie is juist een vies woord. Het hele Nationale Preventie Akkoord heeft bijna niets met preventie te maken. Het is een pakket van regels die met bepaalde (Blokhuis gezinde) groepen is getekend. Buiten het Parlement om. Wat zijn de strafmaten op de diverse ‘verordeningen’ wanneer deze niet worden nagekomen?

Quote nummer twee van Blokhuis “In 2040 zetten wij veel meer in op preventie en minder op zorg”. Mijn eerste reactie: Waarom pas in 2040? Voor de goede orde, dat is over 22 jaar. Met geluk ben ik dan 76 jaar. Waarom uitstellen als het nu al kan? Waarom geen echte preventie voor iedere Nederlander, zoals de zorgverzekeraars ons in deze periode beloven?

Deze laatste quote wil ik u niet onthouden, Blokhuis: “Zo zullen in 2040 kinderen de geur van tabaksrook niet meer kennen”. Wishful thinking als je het mij vraagt. Is onze staatssecretaris nu ook al waarzegger? Volgens Blokhuis rookt nu nog 17,1% en moet dat in 2040 5% worden. Een loffelijk streven, maar de kans dat kinderen, met dit Nationaal Preventie Akkoord, nog steeds rook ruiken is aanwezig. Maar goed, de bedoelingen zijn goed, denk ik.

Wat zou een Nationaal Preventie Akkoord (NPA) moeten zijn?
Wanneer je al die mooie organisaties aan tafel hebt voor een Nationaal Preventie Akkoord is het zaak om breed maatschappelijk de gehele Gezondheidszorg en de gezondheid van Nederlanders, kinderen, volwassenen en ouderen, aan te pakken. Een visie en werkplan richting 2040.

Dus niet een beperkte groep van Nederlanders, die volgens de meeste organisaties die aan tafel zitten,  slechts met hun gezondheid bezig zijn door te roken en te drinken en te veel of ongezond te eten. Hierdoor bereikt Blokhuis precies het tegenovergestelde en gaan de ‘andere’ mensen denken dat zij het goed doen qua gezondheid en dat is ver van de waarheid.

Blokhuis richt zich bijvoorbeeld op de laagopgeleiden. Ronduit discriminerend en onnodig bovendien. Het dalend aantal laagopgeleiden heeft wellicht meer fysieke, middelbaar en hoogopgeleiden hebben meer psychische klachten, volksziekte nummer één in 2040.

Het woord Nationaal Preventie Akkoord zou in alle geledingen van de maatschappij moeten gelden, waardoor wat Blokhuis zegt: “In 2040 zetten wij veel meer op preventie in en minder op zorg”, waarheid kan worden. Bewustzijn (zoals in de afgelopen 20 jaar ook is ontstaan), aanpassing van ons zorgstelsel en het op een andere manier financieren van de gezondheidszorg.

Door op de juiste manier preventie toe te passen, kan een draagvlak worden gerealiseerd. Mensen bewust maken van het feit dat ontspanning na het werk (met scherm) niet weer een scherm is. Kinderen beschermen tegen rook: logisch! Kinderen beschermen tegen teveel schermtijd met alle consequenties van dien, dat is preventie. Dat is werken aan een gezond Nederland. De komende maand volgt meer over preventie volgens Integrale Gezondheidszorg Plus.

Belonen in plaats van straffen
Ik heb altijd geleerd dat belonen beter is dan straffen, zeker als het niet onder het strafrecht valt. Mensen arresteren omdat ze te dik zijn, te veel drinken of te dicht bij een ziekenhuis roken, valt wat mij betreft onder illegale praktijken van de overheid. Ik zeg dat niet snel. Neem het pakje sigaretten, in 1980 kostte deze gemiddeld € 1,- en nu € 8,-, een stijging van 800% en wat heeft het opgeleverd? Het aantal roker is gedaald sinds 1980, maar de daling stagneert al een lange tijd. Overigens was de grootste stijging de afgelopen 10 jaar. Blokhuis pakt hiermee modaal en lagere inkomens. Diep triest om weer dat mechanisme te gebruiken. Er komt al zo’n € 3 miljard binnen, waar wordt dat voor gebruikt?

In de jaren ‘20 kende de VS de drooglegging, er werd in die tijd meer gedronken dan ooit.

Eigen verantwoordelijkheid en bewustzijn zijn de toverwoorden wanneer de campagne een succes moet worden. In dit geval zal ‘het volk’ vroeg of laat tegengas gaan geven. Ik bepaal zelf wel wat ik eet in een sportbar of restaurant. Daar heb ik de overheid niet voor nodig.

Ben jij al in voor echte aanpak van preventie? Teken dan de petitie! Help ons duidelijk maken aan de Ministers en Staatssecretaris van VWS en de Tweede en Eerste Kamer wat preventie is. Op naar Integrale Gezondheidszorg Plus en een gezonde toekomst voor iedere Nederlander.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga
Voorzitter stichting Integrale Gezondheidszorg Plus | www.igzplus.nl

PS: Echt werken aan preventie in jouw leven? | Doe de gratis IGZ+ test.
Gezondheidsklachten meer dan gezondheid alleen is!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #IGZplus, DE NIEUWE REALITEIT, Integrale Gezondheidszorg, Jouw gezondheid, Jouw Gezondheid is jouw belang, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Opleiding Vitaliteit Expert, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekering 2019 en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Staatssecretaris #Blokhuis slaat plank mis met dictaat over #preventie en #gezondheid. Bepalen mensen zelf hoe zij willen leven? NEE! #nationaalpreventieakkoord #gezondheid #zorg

  1. Pingback: Biedt jouw #zorgverzekeraar al de individuele #zorgplan #zorgverzekering. Voordelig voor iedereen! #IGZplus #denieuwerealiteit @ZNnieuws #petitie | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.