Iedereen wil meebeslissen, al is het een kleine minderheid die dat wil! #gezondheid #klimaat #brexit

Ook een vorm van De Nieuwe Realiteit: denken het beter te weten dan anderen, dit ventileren en willen dat het op de politieke agenda komt, ondanks dat de meerderheid dat niet wil. Voorbeelden te over. Ik noem er 3.

Brexit bij de buren van Nederland
Groot-Brittannië (VK) voelde zich al heel lang niet horen bij de EU. Het VK heeft net als Nederland een lange wereldgeschiedenis. Op bijna alle continenten heeft het VK nog haar invloed, zoals Canada, Australië, India en Pakistan, om er maar een paar te noemen. Waarschijnlijk hoef ik de Brexit niet toe te lichten, ontstaan in 2015, gepusht door een kleine minderheid, een goedklinkende naam gebruikt en gebruikmakend van de negatieve stemming over de EU.

Premier Cameron schreef (tegen zijn zin) een referendum uit en met een kleine meerderheid van 51,9% was de Brexit een feit (48,2% wilde in de EU blijven). Einde carrière Cameron en de (tijdelijke) opkomst van May. Op 29 maart 2019 treed het VK (deels) uit de EU of misschien ook niet. Een kleine minderheid (onder wie Nigel Farage en Boris Johnson), die met (te)veel campagnegeld de Britten heeft gebrainwasht, en nu, 2 jaar na het referendum, spijt krijgt. We gaan het de komende maanden zien, maar terwijl ik dit blog schrijf, treed Brexit-minister Raab af. Dit kan een opmaat zijn voor een kabinetscrisis in het VK en het einde van May. Recente peilingen over de Brexit geven een beeld dat 52% van de Britten willen blijven. We gaan het zien.

Het klimaat verandert
Het klimaat verandert. Dat doet het al jaren, eeuwen, millennia of zelfs meer. Geboren in 1964 heb ik in mijn jeugd mijn tenen kapot geschaatst op natuurijs. Koude winters waren toen normaal. Sterker nog, wij rekenenden op een witte Kerst. In mijn geboortejaar was het een witte Kerst, net zoals in 1981. Pas in 2009 en 2010 hadden wij weer een witte Kerst. Sinds 1900 dus officieel slechts 8x een volledig witte Kerst. Hoezo verandering? Oké, we hadden een warme en droge zomer:

In 2007 maakte een grote meneer een film: ‘An inconvenient truth’. De lading van de film; de gevolgen van het broeikaseffect op ons de komende 50 jaar. Ondanks 9 wetenschappelijke fouten werd de film een succes en wordt het als basis gezien van de huidige milieubeweging. In Nederland gaat dit volgens veel mensen te ver. Partijen als Groen Links zien nu de kans schoon, groen zit tenslotte in de naam. Maar wie gaat dit allemaal betalen? Dat maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan astronomisch veel gaat kosten (€ 1.000 miljard of meer) én dat deze kosten door de burger (belastingbetaler) moet worden betaald, wordt soms vergeten.

En ook niet onbelangrijk; onze andere buurman, Duitsland, hoort bij de slechtste milieu-jongetjes uit de klas. Wanneer de wind uit het oosten komt, zit Nederland met de gebakken peren van het Ruhrgebied. Een eigen mening hebben over dit belangrijke onderwerp is voor iedere Nederlander en de toekomstige generaties van belang. Nu proberen goed te maken wat wij de afgelopen 250 jaar verkeerd hebben gedaan (industriële revolutie), gaat sowieso niet lukken. Denk aan de bomen in Brazilië en Indonesië. Er is wat afgesloopt de afgelopen 100 jaar. Maar, we kunnen meebeslissen.

Gezondheid belangrijker dan klimaat?
Het lijkt er op dat ‘het klimaat’ de opvolger wordt van ‘de gezondheidszorg’. Door een stevige lobby is het klimaat op dit moment het gesprek van de dag. Versterkt door de aardbevingen in Groningen wordt de gaswinning snel afgebouwd, waardoor alternatieve energie snel(ler) moet worden ingevoerd. De kosten van een nieuwe cv gaan van € 2.000 maar € 25.000,-. Wie kan dat betalen? Maar onze gezondheid dan?

Kosten in de Gezondheidszorg
De kwaliteit van onze gezondheidszorg loopt (in ieder geval sinds 2006) terug, terwijl wij er meer voor zijn gaan betalen. De zorgpremie is 40% gestegen van € 85,50 naar (gemiddeld) € 119,50 (2019). Dat is ‘slechts’ € 34,- per maand oftewel: € 400,- per jaar. Het eigen risico was in 2006 nog € 0,- en is inmiddels € 385,- voor iedere verzekerde. Inmiddels betalen wij met zijn allen dus (via de zorgverzekering) ruim € 5 miljard (€ 5.000.000.000,-) meer voor de zorgpremie t.o.v. 2006.

En is de gezondheidszorg er beter op geworden in de afgelopen 12 jaar? Nee! Het zorgstelsel trilt op haar grondvesten. In 2018 gingen 2 ziekenhuizen failliet en zijn 100.000 vacatures in de zorg nagenoeg niet invulbaar. Er gaat teveel mis, te veel om nu op te noemen.  Er is beslist voor ons.

Wij startten in 2014, onder het bewind van minister Schippers, de petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’ met inmiddels 32.600 handtekeningen. Te weinig om een nieuwe vorm van het zorgstelsel op de politieke agenda te krijgen. Daarvoor zijn 40.000 handtekening nodig. Nog 8.000 dus.

Duurzame gezondheidszorg
Het klimaat moet duurzamer zijn in 2030, de gezondheidszorg ook. Het kan niet zo zijn dat jouw en mijn gezondheid minder belangrijk is dan het klimaat. Met de invoering van een nieuw zorgstelsel, Integrale Gezondheidszorg Plus, krijgen wij een betere en preventief ingestelde gezondheidszorg en gaan wij er minder voor betalen. Bewustzijn, eigen verantwoordelijkheid en visie zijn de 3 toverwoorden.

De komende maanden ga ik dat nader toelichten. Je kunt het ook lezen op de website van de petitie www.hetroermoetomin.nl. Wanneer wij de zorg niet gaan veranderen, zal dat grote gevolgen hebben voor ons allemaal. Minder zorg, voor meer geld kan niet de bedoeling zijn, toch?

Wat gaan wij doen met jouw handtekening? Wanneer de 40.000 handtekeningen zijn bereikt, leveren wij deze in bij de huidige minister van VWS en wordt het burgerinitiatief ingediend in de Tweede Kamer, al of niet met het verzoek tot een Parlementaire Enquête of een onafhankelijk onderzoek. De grote vraag: hoe kan het dat de kosten van de gezondheidszorg zijn verdubbeld in 12 jaar (van € 50 miljard naar € 100 miljard) en we daarvoor minder zorg krijgen? Zorgwekkend, vind jij ook niet?

We willen allemaal meebeslissen, jij toch ook? Teken nu voor een betere en betaalbare Gezondheidszorg in de toekomst. Jouw gezondheid net zo belangrijk als jouw klimaat.

Klik en teken

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #HRMO, de heer Ab Klink VGZ, de heer Hugo de Jonge, Een heldere kijk op gezondheid & vitaliteit | Vitaliteit Groep NL, eigen risico zorgverzekering, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, jouw belang, Jouw gezondheid, Jouw Gezondheid is jouw belang, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Open brief aan de minister van VWS, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, Zorgverzekering 2019, ZZP en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.