Wantrouwen, een etiket dat blijvend kleeft? Het geldt ook voor onze Gezondheidszorg @hugodejonge #HetRoerMoetOM #GGZ #Zorg #Welzijn

Wantrouwen, een vreemd woord waar miljoenen mensen mee te maken hebben. Wat is de betekenis van dit woord (de belangrijkste):

  1. Mistrouwen, achterdocht (herkomst 1573)
  2. Niet geloven dat iemand goede bedoelingen heeft
  3. Gevoel dat je iets of iemand niet vertrouwt

Wantrouwen | persoonlijk
Tot mijn grote spijt zijn er sinds mijn diagnose (bipolaire stoornis – 2011) nog steeds mensen die mij niet vertrouwen, om te beginnen mijn ex-partners. Met een blijvend klevend etiket bedoel ik dus niet mijn diagnose (dat heet stigma), maar het gebrek aan vertrouwen dat iemand in je heeft. Ik ben al meer dan 6 jaar stabiel, maar het wantrouwen gecreëerd door mijn diagnose blijft mij (voor een beperkt aantal mensen) achtervolgen.

Dat dit wantrouwen naar mij toe gevolgen heeft, mag duidelijk zijn. Ik heb 4 kinderen bij 3 moeders en zie hen niet meer. Het wantrouwen van mijn exen wordt overgedragen naar mijn kinderen, de rechtbank, jeugdzorg en andere professionals. Het tegendeel bewijzen is niet te doen. Ja, wanneer ik mij niet aan mijn levenspatroon houdt en geen medicatie meer zou slikken dan zou het kunnen. Maar waarom zou ik dat doen? Ik weet 100% zeker wat de gevolgen zijn.

Wantrouwen | algemeen
Naast persoonlijk wantrouwen, zoals bij mij, is sprake van collectief wantrouwen in onze maatschappij. Wij vertrouwen minister-president Rutte niet, het kabinet niet, de Tweede Kamer niet en nog veel meer organisaties in Nederland. Dit collectieve wantrouwen resulteert in een steeds verschillende samenstelling van het kabinet. Elke 4 jaar (soms vaker) mogen wij stemmen voor onze Tweede en Eerste Kamer.

Wanneer wij collectief een partij willen ‘straffen’ voor hun beleid dan stemmen wij ze weg. Het vervelende is dat het wantrouwen elke keer weer opduikt. Nederland is een coalitie land en dat bekent dat zaken die niet populair zijn uiteindelijk toch gerealiseerd worden (of we nu willen of niet). Dit wantrouwen doet gelukkig niet veel pijn, een stoelendans in de Tweede (of Eerste) Kamer, enkele partijen likken de wonden (zoals de PvdA afgelopen keer) en we gaan weer verder. Er zitten altijd 150 mensen in de Tweede Kamer, van welke politieke kleur dan ook.

Wantrouwen | Gezondheidszorg
Het collectieve wantrouwen aangaande de Gezondheidszorg is wat anders. Het ontbreekt aan visie op het Ministerie van VWS (Volgezondheid, Welzijn & Sport). Of nu minister Schippers de scepter zwaait of de nieuwe Minister Hugo de Jonge regeert met zijn collega’s, de kosten blijven stijgen. Ze stijgen sneller dan de inflatie, elk jaar met minimaal € 2 miljard (denk aan dividendbelasting). En wat doen wij? NIETS! Er is wantrouwen, maar we laten elk jaar weer toe dat de premie stijgt (nu tussen € 4,50 en € 10,- per maand).

We gaan niet protesteren, we tekenen petities niet meer en we blijven gewoon betalen. Laten wij uitgaan van € 5,- stijging per maand. Er zijn ongeveer 13,7 miljoen betalende van de zorgpremie. Vanaf 1 januari 2019 betalen wij per maand dus € 70 miljoen zorgpremie meer. Over heel 2019 is dat dan € 800 miljoen zorgpremie meer dan in 2018. En wat wordt het in 2020?

Mijn wantrouwen naar de Gezondheidszorg is daarom groot
Ondanks dat ik weet dat als je gewantrouwd wordt dat dit gevolgen heeft, wantrouw ik de ministers van VWS, De Jonge en Bruins en hun staatssecretaris Blokhuis. Iedereen viel de afgelopen jaren over het beleid van Minister Schippers en nu hoor je niets meer. Komt dat omdat het wantrouwen naar Minister Schippers (als VVD’er) groter was dan voor de huidige mannen?

Het beleid is het zelfde, de poppetjes zijn anders. Juist een reden om deze bewindslieden van VWS niet te vertrouwen. Het grootste departement van het huidige kabinet, beïnvloedt het leven van ruim 17 miljoen mensen en wij vinden dat oké?

Logisch klinkt het niet, iemand of een organisatie wantrouwen en er niets aan doen. Het enige wat gebeurt, zijn versplinterde acties zoals van de diëtisten de komende week. De publieke sector die actie gaat voeren heeft geen inhoudelijk karakter, maar gaat vooral om salarisverbetering (ook nodig) zeker binnen de Gezondheidszorg. Wat is er dan mis?

De Nieuwe Realiteit | Petitie Het Roer Moet OM
In mijn ogen is het tijd voor Een Nieuwe Realiteit, te weten; ons wantrouwen omzetten in handtekeningen voor de petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidzorg’. Waarom? Omdat de kosten van de Gezondheidszorg minder dan 20 jaar verdubbeld zijn tot € 100 miljard (inclusief kosten gemeenten PGB, WMO, Jeugdzorg et cetera).

De eerste zorgpremie op basis van het nieuwe zorgstelsel was in 2006 € 85,58 per maand. Voor 2019 is de prognose tussen de € 115,- en € 120,- per maand. Een stijging van bijna 40%. Het doorrekenen van de cijfers zegt ons dat wij rond 2030 € 200,- per maand gaan betalen en het eigen risico rond de € 500,- zal zijn (of meer). Als door deze cijfers u wantrouwen niet wordt versterkt, teken dan vooral NIET de Petitie. Maakt u zich zorgen voor uzelf, uw ouders en uw kinderen? Teken dan vandaag nog!

Het wordt tijd voor een nieuw zorgstelsel: Integrale Gezondheidszorg Plus. Geen kosten verhogingen, maar besparingen. De zorgconsument verdient een betere en betaalbare gezondheidszorg, toch?

Groet, Martin Jan Melinga

PS: Hoe tekenen? Klik op het logo van de petitie en vul uw naam, woonplaats en email adres (optioneel) onder het petitie formulier |

U krijgt na het aftekenen een mail, bevestig daarin dat u getekend heeft. Onze dank is groot. Nog 7.500 handtekeningen ….

Meer informatie treft u aan op de speciale petitie website: www.hetroermoetomin.nl

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #HRMO, #zorgomdezorg, de heer Hugo de Jonge, DE NIEUWE GGZ, DE NIEUWE REALITEIT, De Wereld draait door!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Integrale Gezondheidszorg, jouw belang, Jouw gezondheid, Jouw Gezondheid is jouw belang, kosten gezondheidszorg op hol, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Open brief aan de minister van VWS, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Staatssecretaris Martin van Rijn, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, Welzijnszorg, Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, Zorgverzekering 2019, ZZP. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wantrouwen, een etiket dat blijvend kleeft? Het geldt ook voor onze Gezondheidszorg @hugodejonge #HetRoerMoetOM #GGZ #Zorg #Welzijn

  1. lisette klompe zegt:

    helemaal mee eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.