Je gezondheid wordt pas echt belangrijk als je ziek wordt! #denieuwerealiteit #checkjevitaliteit

Voor veel mensen is het leven het leven en maken zij zich vooral druk over de relatief kleine dingen in het leven. Gezondheid is echter vanaf je geboorte een rode draad. We mogen ons gelukkig prijzen in Nederland, want hier kan dat. Onze huisarts zit om de hoek en een ziekenhuis is meestal ook wel goed bereikbaar, mocht dat nodig zijn. Of het nu om mentale (psychische) klachten gaat of om lichamelijk (fysieke) klachten. (Nu, in de herfst krijgen psychische klachten op de een of andere manier meer grip op ons.)

Het vreemde is dat wij pas echt gaan reageren op psychische of lichamelijke klachten wanneer er echt wat aan de hand is. Vaak zijn wij dan ook nog te laat. Wanneer iemand bijvoorbeeld buikpijn heeft, denken wij vaak: ‘het gaat wel over, iets verkeerd gegeten of het zal wel stress zijn’. We kijken eens op internet en worden bevestigd in wat wij op dat moment denken. Na een paar weken (soms wel maanden) af en aan last te hebben gaan we toch maar eens naar de huisarts. Zij voelt jouw buik en zegt: ‘ik stuur je door …’. 

Wat is de oorzaak?
Binnen onze welvaartsmaatschappij hebben andere zaken meer aandacht dan onze eigen gezondheid. Misschien omdat het vanzelfsprekend is dat wij (redelijk) gezond zijn, is onze welvaart belangrijker dan ons welzijn. We leven meer naast elkaar dan met elkaar. Leuk die buren, maar ze moeten niet zeuren. Facebook en Instagram zijn bepalend voor ons ‘geluk’ en LinkedIn voor onze carrière.

Onze carrière (met bijbehorend salaris) is belangrijk, dat het hebben van die carrière ten koste kan gaan van je gezondheid wordt geaccepteerd of niet eens gezien, totdat het te laat is. Een carrière levert wel maatschappelijke status, (geveinsd) geluk en vaak collegialiteit. Je collega’s werken meestal zelf ook voor hun maatschappelijke status en zien niet dat jij aan het afglijden bent. Je werkgever ziet dat meestal ook niet of wil het niet zien (omdat het anders ten koste van de omzet kan gaan). 

Hoe kan het anders?
Ik kan het niet anders noemen dan “bewustzijn”. Bewust zijn van het grotere geheel waarin wij leven als maatschappij en samenleving. Bewust zijn van het feit dat ons lichaam geen machine is. We kunnen niet doen alsof het lichaam 80-100 jaar doorgaat en dat als er iets mis is we naar de garage (lees: ziekenhuis) gaan, het repareren en op dezelfde manier kunnen doorgaan.

PREVENTIE | Het toverwoord is preventie door middel van een universele graadmeter. Periodiek (2-3 keer per jaar) weten hoe je er voor staat qua gezondheid en vitaliteit.

Lifestyle gezondheidszorg | Integrale Gezondheidszorg Plus
Stichting IGZ Plus staat voor Lifestyle Gezondheidszorg of Levensstijl Gezondheidszorg. Wat dat is? Ik zal je eerst uitleggen waarom het er nog niet is.

De gezondheidszorg in Nederland bestaat uit 3 sectoren die niet of nauwelijks met elkaar samenwerken, maar (voor het grootste deel) wel onder één ministerie vallen. Dat zijn: Zorg (lichamelijke gezondheidszorg inclusief ziekenhuizen), GGZ (psychische gezondheidszorg) en Welzijn (veelal via de gemeente gefinancierd). Waarom ze niet samenwerken? Dat is historisch gegroeid.

Nu verschuilen zorgverleners zich achter regelgeving en protocollen waardoor jij niet de beste zorg krijgt wanneer het nodig is. Bizar? Ja, dat klopt. Vandaar dat de stichting ook een petitie heeft om verandering in de gezondheidszorg te bewerkstelligen.

Mentaal | Fysiek | Omgeving = Lifestyle Gezondheidszorg
Wanneer bovenstaande 3 sectoren Zorg, GGZ en Welzijn wel als één gaan werken dan bereik je maximale zorg voor iedere Nederlander. Het grappige is dat de Nederlander bekend staat om plannen: vakanties, kinderen, pensioen en nog veel meer. Onze gezondheid plannen wij niet. Waarom niet? Ik heb werkelijk geen idee. Ik kan redenen bedenken, maar die gaan in de richting van ‘dat gebeurt mij toch niet’ of ‘mensen worden pas op oudere leeftijd ziek’.

Gezondheid en gezond zijn is niet alleen bewegen, sporten of letten op je voeding. Dat is wel een mooie start. Gezondheid is afhankelijk van 3 gebieden die continu met elkaar in beweging zijn, positief en negatief. De positieve beweging is mooi, de negatieve zien we vaak niet (tot het te laat is).

Eén ding is zeker: we weten niet wanneer en hoe ziek we worden. Reden om een ‘verzekering’ af te sluiten en te starten met Zorgplanning in het kader van Lifestyle Gezondheidszorg.

Doe de IGZ+ Lifestyle Test
Lifestyle Gezondheidszorg = Integrale Gezondheidszorg Plus (afgekort IGZ+). Dat is ook de naam van de gratis test. Op de afbeelding lees je een aantal zaken. Ik licht het even toe. Wanneer je daar geen behoefte aan hebt, klik dan op de afbeelding en doe de IGZ+ TEST! Heb je na de test nog vragen, schroom niet om mij te mailen op martinjan.melinga@vitaliteitgroep.nl dan mail of bel ik je terug.

  1. Jouw Gezondheid, Jouw Belang | in Nederland komt steeds meer (ongevraagde) verantwoordelijkheid te liggen bij het individu. Wanneer je niet voor jezelf zorgt, doet een ander dat (te laat) of helemaal niet. Doe de test!
  2. Jouw dynamische omgeving heeft continu invloed op jouw lichamelijke (fysieke) en psychische (mentale) gezondheid. Mentaal is van invloed op fysiek en omgeving en fysiek is van invloed op mentaal en omgeving. Doe de test!
  3. De Nieuwe Realiteit is een campagne van stichting IGZ+ en Orange Monday Foundation en wijst ons op de betrekkelijkheid van het leven, maar ook de (grote en kleine) veranderingen in het leven de afgelopen 5, 10, 20 of 50 jaar. Doe de test!

Veel plezier met de test. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar de resultaten. De test is anoniem dus wanneer je meer informatie wenst, mail ons en wij nemen contact met je op.

Groet, Martin Jan Melinga

PS: Wanneer u het ook bizar vindt dat de zorgpremie weer met 10% stijgt, teken dan de petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, #HRMO, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, DE NIEUWE REALITEIT, Depressie, Diagnose, e-Health, Echtscheiding, Een heldere kijk op gezondheid & vitaliteit | Vitaliteit Groep NL, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, jouw belang, Jouw gezondheid, Jouw Gezondheid is jouw belang, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister van VWS, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Onderzoek gezondheid, Open brief aan de minister van VWS, Orange Monday Foundation, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Stress door omgevingsfactoren, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Voorkom werkstress, Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekering 2018, Zorgverzekering 2019, ZZP en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.