Hoe lang bestaat de #GGZ nog? #Zorgverzekeraar #Menzis vergoedt behandeling #angst & #depressie alleen nog op resultaat | #IGZPlus #foutediagnose

U heeft het vast gelezen vandaag; zorgverzekeraar Menzis gaat in de toekomst behandeling van (niet chronische) depressie alleen nog op resultaat van de behandeling vergoeden. De GGZ gelijk in paniek. En terecht, al eerder heb ik mij (en vele anderen) afgevraagd hoelang de solitaire GGZ nog recht van bestaan heeft. Wanneer ik lid van de raad van bestuur was geweest en ik had de berichtgeving van GGNet gelezen, zou ik mij ook achter mijn oren hebben gekrabbeld. Waarschijnlijk dachten ze bij Menzis: “dit is een mooi moment om dit nieuws te lanceren”.

Wat was het nieuws van GGNet: kwart (25%) krijgt verkeerd etiket
De cijfers zijn wat onduidelijk binnen de GGZ, maar de afgelopen 5 jaar waren binnen de GGZ  jaarlijks gemiddeld tussen de 500.000 en 800.000 cliënten (of patiënten). Wanneer de cijfers kloppen van GGNet, waarom zouden ze deze anders publiceren, hebben de afgelopen jaren zo’n 100.000 tot 200.000 mensen een verkeerde of foute diagnose gekregen. Dit is te bizar om over te praten. Als een gemiddelde hartafdeling van een ziekenhuis deze cijfers zou publiceren, was er nu brand en was de afdeling per direct gesloten.

Belangrijkste oorzaken:
Te veel sturen op DSM (handboek GGZ) en te veel HAAST bij de behandeling (onderbezetting), dat laatste wordt veroorzaakt door langdurige bezuinigingen.

Als Nederlandse burgers mogen wij dit niet over onze kant laten gaan. Zogenaamd in de top 10 van de wereld behoren wat betreft gezondheidszorg en dan deze cijfers produceren. Het verschil tussen mentale en fysieke zorg wordt steeds groter. Natuurlijk, de bezuinigingen hebben de GGZ de afgelopen 10 jaar hard getroffen. Blijkbaar was de lobby van hun somatische collega’s groter, want de universitaire ziekenhuizen krijgen steeds meer geld.

Waarom houdt de (nieuwe) GGZ zich nog steeds in stand
De structuur van scheiding van lichaam en geest is al meer dan 100 jaar oud. Het kan nu de GGZ niet meer redden. De GGZ zit op een eiland dat vergelijkbaar is met een eiland dat steeds meer wordt opgeslokt door de zee (Waddeneilanden). Waarom dat is?

Steeds meer psychische klachten hebben niet alleen meer een psychische achtergrond. Mentale klachten ontstaan steeds meer uit stress (depressie en burn-out) en lichamelijke klachten en vooral de omgeving van de cliënt of patiënt. Dit is ondertussen allang wetenschappelijk bewezen, maar de GGZ vond haar positie prima. De afgelopen decennia is daar aan getornd met als resultaat een uitgeklede GGZ die eigenlijk niet meer solitair kan functioneren anno 2018.

GGZ wordt IGZ Plus
Wat zou er nu moeten gebeuren? GGZ wordt IGZ Plus (Integrale Gezondheidszorg Plus). Wij (Orange Monday en stichting IGZ Plus) strijden al meer dan 5 jaar voor een andere GGZ. De GGZ opheffen en opnieuw beginnen is het meest logisch en doeltreffend voor de honderdduizenden cliënten en patiënten. Een mooi eerste stap. De vraag is of ik gek geworden ben. Helemaal niet zelfs.

Orange Monday had (en heeft) te weinig invloed binnen de Gezondheidszorg. Ook de petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” heeft de beoogde 40.000 handtekeningen NIET gehaald. Voor mij nu reden om eindelijk, ik loop al jaren met dit blog, in te schieten. Ik zeg niet dat Menzis gelijk heeft, natuurlijk niet, de zorgverzekeraars weten ook onvoldoende waar ze over praten. Maar een feit is dat resultaten in de GGZ ondergeschikt zijn. De GGZ is symptoomgericht (gevolgen), kijkt nauwelijks naar de oorzaken van klachten én stelt dus bij 1 op de 4 cliënten in de GGZ de verkeerde diagnose. Als u dat als lezer oké vindt, halen wij nooit 40.000 handtekeningen.

Afschaffen van de naam GGZ
Het gaat uiteraard NIET om het afschaffen van een gehele branche. Zie het als een soort van fusie. Een fusie met de fysieke gezondheidszorg uiteindelijk. Niemand hoeft zijn baan te verliezen, sterker, ik denk zelfs dat er (in eerste instantie) meer banen gaan ontstaan. Sociaal-maatschappelijk medewerkers, budgetcoaches, juristen, coaches en trainers.

Voor wie het nog niet kent, IGZ Plus weergegeven in een eenvoudig plaatje van 3 cirkels:

Klachten van mensen bewegen zich, bijna altijd, tussen deze 3 cirkels. Mentale klachten kunnen fysieke klachten veroorzaken en andersom en onze omgeving (werk, gezin, familie, vrienden et cetera) beïnvloeden weer de mentale en fysieke klachten. Jij bent de IK en beweegt bij voorkeur in het centrum van de 3 cirkels (flow).

De GGZ staat op zijn achterste benen
Dat klopt niet, JIJ zou op je achterste benen moeten staan. Jij bent belastingbetaler, jij hebt een zorgverzekering. JIJ hebt recht op de beste zorg en JIJ bent of kent bijna altijd iemand die cliënt van de GGZ is of is geweest.

Wanneer JIJ ook voelt dat het anders moet in de GGZ, als JIJ vindt dat IGZ Plus op de politieke agenda moet komen, TEKEN dan de Petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg”. De tussenstand is ruim 32.500 handtekening. Wij hebben er nog 7.500 nodig voor 40.000. Deze 40.000 handtekeningen betekenen dat wij ons burgerinitiatief kunnen inleveren bij één van de bewindslieden van de VWS.

Wil jij tekenen, klik dan op onderstaande afbeelding:

Heb JIJ al getekend? Deel dan dit blog of de website www.hetroermoetomin.nl via de sociale media. Wij zijn je dan erkentelijk. Op naar 40.000 handtekeningen!

Groet, Martin Jan Melinga

PS: Overigens; 5 jaar geleden (in 2013) trok ik bovenstaande conclusies al. Ik heb zelf te maken gehad met een foutieve diagnose, die mij bleef achtervolgen en veel gevolgen had voor mijn leven (tot nu toe). Klik op deze link om er meer over te lezen: https://martinjanmelinga.wordpress.com/?s=foute+diagnose

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #HRMO, #IGZplus, #Werkstress, Burn-out, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, De verwarde man, e-Health, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, kosten gezondheidszorg op hol, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Menzis, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister van VWS, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Psychiater Jim van Os, Psychiater Menno Oosterhoff, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting IGZ+, Stichting Orange Monday, Stress door omgevingsfactoren, Time To Change NL, verwarde mensen, Verwarde personen, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Voorkom werkstress, Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgverzekeraar, ZZP en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoe lang bestaat de #GGZ nog? #Zorgverzekeraar #Menzis vergoedt behandeling #angst & #depressie alleen nog op resultaat | #IGZPlus #foutediagnose

  1. Anneke zegt:

    Beste Martin Jan,

    Hoe raad jij cliënten aan hier het beste mee om te gaan? Ik ben het er helaas heel erg eens mee met wat je zegt, maar ik heb het gevoel dat ik er niets aan kan doen. (Immers, degenen van wie je hulp verwacht, wijzen je juist keihard af.) GGZ-instellingen diagnosticeren niet eens meer en sinds die nieuwe FACT-teams wordt er opeens een breed scala aan ‘praktische hulp’ uit de kast getrokken, terwijl gewone behandeling of überhaupt onderzoek naar mijn psychische problemen niet aan de orde is. Met uitzondering van enkele individuen heeft elke GGZ-instelling waar ik de afgelopen tien jaar ben geweest een eigen reden gehad waarom er juist géén aandacht aan mijn psychische problemen zou moeten worden besteedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.