Was ik maar psychiater of arts  … Mijn 400ste #blog #DeNieuweRealiteit #Gezondheidszorg

Op 30 mei 2013, ruim 5 jaar geleden, schreef ik “Mijn eerste blog: Wie ben ik?”, ik was een jaar stabiel (bipolaire stoornis), maar kwam tot de ontdekking dat ik dit niet wilde delen met mijn omgeving (buiten mijn vriendin en familie). Ik schaamde mij, terwijl dat niet nodig was (en is).

Ik weet nu dat miljoenen mensen datzelfde gevoel hebben, mensen met psychische klachten, lgbti’ers (zaterdag 4 augustus hun Canal Parade als afsluiting van Pride Amsterdam), maar ook mensen met andere zaken waardoor zij vinden dat zij anders zijn en zich vooral anders voelen. De 21ste eeuw staat voor vrijheid en ruimte voor iedereen die anders is, omdat iedereen anders is (zelfs een eeneiige tweeling). Waarom voelt dat dan niet zo?

Ik ben van de nummers (11 mijn levensgetal) en vandaag schrijf ik mijn 400ste blog. Een afsluiting van een periode van 5 jaar, waarin ik ruim 300.000 woorden (zo’n 6 romans) heb toevertrouwd aan WordPress. Woorden die uit mijn hart komen, die vaak doel raken (en soms niet) en vooral één visie uitdragen. Een visie, die is ontstaan in 2012.

Een mens mag niet door gezondheid of omgeving in de ‘goot’ belanden
Ik vertelde het laatste nog aan iemand; tot mijn 35ste liep mijn leven (ogenschijnlijk) op rolletjes en ik was er tevreden mee, gelukkig zelfs. Totdat het mis ging, mijn bipolaire stoornis die mij tot toen toe mooie dingen bracht, nam mij mee in een vrije val, die 11 jaar duurde. De ellende begon in 2001 en ik kon, wat ik ook deed, de val niet tegenhouden. Het eindstation was in 2012 een GGZ-instelling en de spreekwoordelijke ‘goot’.  Ik kon alleen nog terecht bij mijn moeder van 80 jaar oud.

Sinds die tijd kruipt mijn leven weer omhoog, ondanks dat mijn financiële status, van zeg 1990-2001 (ook 11 jaar), toen veel beter was. Ik ken nu meer levensgeluk, heb in de tussentijd de opleiding tot NLP-coach gedaan en besef dat de waarde van het leven meer is dan maatschappelijke status en geld. Financiële stabiliteit is wel fijn, je kunt dan meer doen zonder de stress die ik nu ken. Vroeger kende ik het woord “overleven” niet, vandaag de dag is dat al jaren wel actueel. Overleven.

Wat is die visie uit 2012
De basis van mijn visie ontstond in 2012. Hoe kan het dat een mens door zijn (gebrekkige) gezondheid zover kan wegzakken in een maatschappij als de onze. De eerste stap van de ontwikkeling van onze visie waren de wijze woorden van Plato:

Ik was marketeer en maakte kennis met de gezondheidzorg, ik kon NIET begrijpen waarom lichaam en geest gescheiden waren in Nederland (en de westerse geneeskunde). Toch is het (nog steeds) zo, ook in Nederland. Onbegrijpelijk in mijn ogen, maar ook in die van miljoenen mensen wereldwijd.

De tweede stap in de ontwikkeling was ‘onze omgeving’. Wij hebben onze omgeving, al denken wij van wel, NIET onder controle. Zelfs de kleine dingen niet. Maar ze hebben wel invloed op (ons) dagelijkse leven. Meer dan wij denken overigens. En ik kan het weten, ik heb zo’n beetje ‘alles’ meegemaakt. Van stigma tot onderuithalen van mijn persoon, mijn persoonlijkheid en mijn naam. Ik laat het hier bij, wilt u meer weten, bel mij gerust of lees mijn blogs.

De nieuwe realiteit
De afgelopen maanden realiseerde ik mij meer en meer dat er in Nederland (en daarbuiten) steeds meer sprake is van een nieuwe realiteit of zelfs dé nieuwe realiteit. De vraag is of je je daar als mens en inwoner van Nederland genoegen mee wilt nemen, of niet. Het gebrek aan visie in de gezondheidszorg zie je terug in veel andere branches of takken van sport, zoals het klimaat, het verbruik van gas of electra, het bouwen van huizen of niet.

De nieuwe realiteit is dat wij Nederlanders ons regelmatig afvragen wat er nu gebeurt, welke beslissingen worden genomen. Weinig mensen nemen nog de moeite te reageren. De overheid (lees:  kabinet, Tweede Kamer, provincie en gemeentes) neemt beslissingen, ondanks al onze inspraak en de transparantie die er zou moeten zijn. Het terugdraaien van die beslissingen is vaak niet mogelijk, omdat cijfermateriaal te laat verschijnt. Het kalf is verdronken en dan dempt men de put (nog steeds dus).

Ontwikkelen visie 2020-2040
Het ontwikkelen van visie op basis van wat er gebeurd is (niet wat kan gebeuren), realistisch en logisch, onderbouwd met cijfers en geen onderbuikgevoel. Dat is waar het om draait. Geen visie op basis van gevolgen, visie op basis van oorzaak & gevolg. Binnen de Gezondheidszorg en daarbuiten.

Afbeelding petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg uit 2014

Maandag 4 augustus 2014 zei ik “De maat is vol minister Schippers” en startte de petitie Het Roer Moet OM. Maandag 6 augustus 2018 hebben ruim 32.500 mensen getekend. NIET de beoogde 40.000 handtekeningen dus. Ook de nieuwe realiteit? Een blog TEGEN iets had al lang die 40.000 handtekeningen gehad. We zijn blijkbaar liever TEGEN dan VOOR iets. Ook een nieuwe realiteit? Lees vanaf deze week mijn blogs via het account “De Nieuwe Realiteit”. Met deze blogs ga ik door tot wij de 40.000 handtekeningen haal 🙂

Was ik maar psychiater of arts …
Als je het mij eerlijk vraagt, vind ik het soms wel jammer dat mijn visie of hoe ik het breng niet serieus genomen wordt door de ‘gevestigde orde’. In de loop van de tijd ben ik gaan inzien dat deze mensen, artsen, psychiaters en alle andere werkenden in de gezondheidszorg, gebonden zijn aan wat zij geleerd hebben, protocollen en richtlijnen. Wat ik niet begrijp is dat die artsen en psychiaters niet open willen staan voor een andere vorm van gezondheidszorg. Wij willen voorop lopen in de wereld en blijven nu verbouwen aan een gezondheidszorg die geen toekomst heeft.

Wanneer ik wel Dr. Martin Jan Melinga was geweest, waren de eerste stappen naar Integrale Gezondheidszorg Plus al lang gezet en had ik al aan tafel gezeten met Minister Schippers (2014-2017) of Minister Hugo de Jonge. Gemiste kans? Zegt u het maar!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga | gezondheidsfilosoof

Ga naar www.hetroermoetomin.nl
lees over onze petitie en haal met ons de 40.000 handtekeningen,
omdat het nodig is.

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #IGZplus, #OM Denken, 360 graden levensstijl, Bipolaire Stoornis, Diagnose, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Over Martin Jan Melinga, Politiek en beleid, Psychiater Jim van Os, Psychiater Menno Oosterhoff, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, Wat is lef? Mijn verhaal ..., Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.