Waarom zou ik als #professional nog een #opleiding volgen, ik heb er al zoveel gedaan! #zzp #coach #psycholoog #mediator #fysiotherapeut en andere professionals die met #mensen werken.

Laat ik eerlijk zijn, ik volg ook niet elk jaar een opleiding. Ik heb als basis een hbo-opleiding en heb de afgelopen jaren diverse opleidingen gevolgd, waardoor ik mij nu NLP-coach mag noemen. Daarnaast lees ik veel artikelen en blogs, rapporten en onderzoeken (al dan niet digitaal) en boeken die gaan over (onderdelen) binnen mijn vakgebied, Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ+).

Soms komen er opleidingen in mijn vizier die ik omwille van tijd, budget of andere redenen langs mij heen laat gaan of op mijn bucketlist zet. Eén van die opleidingen is filosofie. Ik overweeg, wanneer ik groot ben (meer tijd heb), deze universitaire studie te doen.

Waarom zou je een opleiding doen als professional
Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Ooit heb je wellicht gestudeerd (mbo, hbo of universiteit) en ben je aan het werk gegaan. Je hebt heel veel kennis opgedaan in een specifiek vakgebied en past die toe in een baan. Je doet heel veel ervaring op en na verloop van tijd kom je tot de conclusie dat jouw opleiding niet meer past bij wat jij wilt, dat jij meer kennis wilt die beter aansluit bij jouw werk.

Wanneer je dan zelfstandig professional bent geworden, is het ook belangrijk jezelf te onderscheiden zodat je meer cliënten krijgt. Hoe breder het pakket van diensten, hoe beter, wordt gedacht. Ik heb dat ook lang gedacht overigens. Echter, er zijn eigenlijk maar drie soorten professionals; de specialist en de generalist. Uiteraard zit er dan ook een groep tussen die eigenlijk geen specialist is, maar ook geen generalist.

De specialist en de generalist
Een specialist weet (bijna) alles van één vakgebied, vaak zelfs een onderdeel van een vakgebied. Juristen zijn een mooi voorbeeld hiervan, je ziet nauwelijks generalisten binnen deze groep. Specialisten zie je binnen het ziekenhuis, zoals de KNO-arts, de internist, de cardioloog, oncoloog of nierspecialisten. Binnen zo’n specialisatie zie je dan ook weer specialisten, borstkanker, darmkanker, botkanker enzovoort.

De generalist is iemand die veel weet van heel veel (deel)vakgebieden. Een generalist is vaak iemand die specialisten aanstuurt of coördineert. De medisch directeur van een instelling, de wijkteam coördinator en de eigenaar van een fysiotherapiepraktijk met 20 fysiotherapeuten, die allemaal hun eigen specialisatie hebben.

Iedere professional, in loondienst of als zzp’er, specialist, generalist of daartussen zorgt voor een bijdrage aan de gezondheid van mensen volgens IGZ+. Het volgen van opleidingen geldt voor allemaal, het bijhouden van kennis en ervaring (van anderen) binnen de branche, ook.

De gezondheidszorg staat de komende decennia, net als de hele maatschappij overigens, op een kantelpunt, een nieuwe koers. Niet alleen vanwege de vergrijzing of het feit dat er te weinig kinderen worden geboren, maar ook het klimaat, onze economie, de doorontwikkelende techniek, inclusief social media, en het gebruik van internet of andere digitale diensten.

Overdracht van kennis én ervaring
De afgelopen decennia blonken wij met zijn allen (inclusief regering en Tweede Kamer) uit in het hebben van geen of te weinig (vooruitstrevende) visie én het ontbreken van generalisten. Het overgrote gedeelte van professionals binnen de IGZ+ is specialist (of de mengvorm specialist/generalist). Wat een zorgconsument nodig heeft, is in ieder geval één generalist die de cliënt/patiënt een overzicht kan bieden van de invloed van de klachten in zijn leven en vooral de oorzaken, zodat hij in de toekomst die klachten kan voorkomen (preventie).

Iemand die verder kijkt dan de klacht (of serie van klachten) die de cliënt heeft, die weet wat een eventuele oplossing kan zijn en NIET zelf de conclusies trekt maar dit bespreekt met de specialisten (uit zijn netwerk). De zorgconsument krijgt dan optimale zorg tegen een optimale prijs. Door het karakter van preventie blijft  na de begeleiding/behandeling blijft een vinger aan de pols van (van  of door) de generalist, de coördinator en de vertrouwenspersoon.

Dus toch een opleiding?
Wat is de titel van zo’n professional: Vitaliteit Expert (die werkt met de Vitaliteitfactor) aangevuld met een team van professionals, die de Workshop IGZ+ (tot 1 oktober 2018 slechts € 99,- exclusief btw) hebben gevolgd en gecertificeerd partner zijn.

De post-hbo- opleiding tot Vitaliteit Expert duurt 3 dagen (+ 1 terugkomdag) en heeft een drietal leerdoelen:

  1. De invloed van fysiek en mentaal en omgeving, met elkaar en door elkaar
  2. Het gebruik van de Vitaliteitfactor en het bijbehorende interview
  3. De rol als generalist en coördinator als Vitaliteit Expert

Wil je meer weten? Ga naar de website van Vitaliteit Groep Nederland (klik op de link) of bel met Martin Jan Melinga (06-42 93 13 46) of mail naar martinjan.melinga@vitaliteitgroep.nl

Tenslotte
Er kunnen tientallen redenen zijn om geen opleiding te volgen, zie de eerste alinea. Een aantal: ik heb al genoeg klanten, ik kan prima leven van mijn praktijk, mijn klanten zijn tevreden, ik doe het altijd al zo en dat gaat goed, ik heb geen tijd/geld voor de opleiding. Voor mij allemaal redenen die legitiem zijn om de opleiding NIET te doen. De kosten van de opleiding zijn overigens € 1.350,- exclusief btw. 

Redenen om de opleiding WEL te doen? De belangrijkste: jouw klant krijgt van jou als Vitaliteit Expert een optimale begeleiding/behandeling en daardoor optimale tevredenheid. Jij als professional zal ook een optimaal gevoel overhouden aan de begeleiding die jij en jouw team van professionals hebt gegeven aan de zorgconsument. Hierbij is eigen regie van de zorgconsument belangrijk. Bovenal, er blijft (als de cliënt dat wil) een vinger aan de pols, doordat hij regelmatig de Vitaliteitfactor invult en jij daar een melding van krijgt. De binding met je klant is maximaal en langdurig (ook als er geen klachten zijn).

En .. je hoeft de opleiding NIET al in september 2018 te doen. Je hoeft je NIET als één van de eerste professionals in Nederland te onderscheiden van je collega’s. Het mag natuurlijk wel 🙂

Een zomerse groet,
Martin Jan Melinga

PS: De petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg heeft dezelfde doelstellingen als Vitaliteit Groep Nederland: een betere en betaalbare gezondheidszorg. Heeft u al getekend?

Ruim 32.500 mensen gingen u voor!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #HRMO, 360 graden levensstijl, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, e-Health, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Opleiding Vitaliteit Expert, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s