Van Minister Schippers naar Hugo De Jonge, van de regen in de drup … Hoeveel gaat de Zorgpremie stijgen voor 2019? #hittegolf @NLzorgfonds

Leestijd 5 minuten | In de zomer van 2016 had ik een gesprek met Renske Leijten, 2e Kamerlid van de SP, initiatiefneemster van het Nationaal Zorgfonds. In april 2016 schreef ik een blog over mevrouw Schippers “Mevrouw Schippers … Het Roer Moet OM Verhoging eigen risico naar € 500 Bizar“, dat meer dan 20.000 keer gelezen werd en meer dan 10.000 handtekeningen opleverde. Sinds die tijd zijn er slechts een paar honderd handtekeningen bij gekomen.

Wat is er sinds 2016 gebeurd? Van Schippers horen wij NIETS meer, zij is afgetreden na de verkiezingen en vervangen door Hugo de Jonge. Het eigen risico voor 2017 en 2018 werd niet verhoogd, de zorgpremie wel. Wat staat ons te wachten voor 2019? Vanaf oktober 2018 horen wij de eerste berichten.

In mei 2016 zag het Nationaal Zorgfonds het licht, initiatief van de SP met de eerder genoemde Renske Leijten als vlaggendraagster. Op dat moment was de petitie overigens hard op weg naar 40.000 handtekeningen. Door de harde campagne van het Nationaal ZorgFonds steeg het aantal aanhangers naar grote hoogte, daarna niets meer gehoord. Renske Leijten is ook geen woordvoerster gezondheidszorg van de SP. Laten wij voorkomen dat de Gezondheidszorg stil blijft staan.

De petitie “Het Roer Moet OM’ is tot twee keer toe in de wielen gereden. Eerst in 2015 door de huisartsen (www.hetroermoetom.nu) dat gênant onze namen “Het Roer Moet OM” en “Het Roer Gaat OM” hebben gepikt. Daarna deed de SP met het Nationaal Zorgfonds dit dunnetjes over. Nu de derde kans … wij hebben nu 32.500 handtekeningen en nog ruim 7.500 nodig voor een burgerinitiatief (40.000 handtekeningen). Waarom? Omdat het nodig is en we al zo ver op weg zijn.

Eigen risico Zorgverzekering
Ik heb er de laatste jaren al veel blogs over geschreven, de petitie Het Roer Moet OM. Eén van de meest onrechtvaardige zaken binnen het Gezondheidszorgsysteem is het ‘eigen risico’. Het klinkt logisch (kosten remmend), maar is het niet altijd. Denk aan de chronisch zieken. Heel veel mensen hebben rond het 1e kwartaal het eigen risico al verbruikt.  Denk ook aan al die mensen die een minimum inkomen hebben. Vermijdend gedrag (niet naar de huisarts gaan) neemt hand over hand toe. Door een verhoging zal dat alleen maar versterkend (en de uiteindelijk kosten verhogend) zijn. Mensen gaan TE laat naar de dokter …. Met alle gevolgen van dien.

De Zorgverzekering
Los van het eigen risico blijft de vraag rondzingen of een nieuw Ziekenfonds (de SP noemt het ‘Zorgfonds’, dat beter klinkt) de komende jaren de oplossing gaat worden. Het systeem van nu, veel te veel zorgverzekeraars met TE veel verschillen, is naar mijn mening rijp voor de schroot. Eén nieuw Zorgfonds, centraal geregeld voor de basisverzekering lijkt gezien de ontwikkelingen (stijging van de kosten) logisch. Een taak voor dit nieuwe kabinet, als u het mij vraagt. We vragen alleen maar om transparantie, dat is toch niet te veel gevraagd?

Decentralisatie Gezondheidszorg
Voor de oplettende lezers die zeggen: ‘de kosten waren toch 100 miljard?’ Klopt! Een groot deel van de diensten die centraal werden geregeld zijn aan de gemeenten gegeven. Naast de Jeugdzorg, de WMO, WLz en niet te vergeten het PGB. Onder het mom van ‘wijkgericht werken’ werd dit gezien als dé oplossing van kostenbeheersing. Het tegendeel is waar. Wijkgericht denken geeft nog niet de verwachte resultaten.

Integrale Gezondheidszorg Plus
De petitie is in 2014 opgestart door stichting Orange Monday. Oorspronkelijk opgericht vanuit de GGz-gedachte, toegegroeid naar integrale Gezondheidszorg. Waarom? Psychische en lichamelijke klachten hebben in 9 van 10 gevallen met elkaar te maken. Tel daarbij de invloeden van de 21ste eeuw op (meer schulden, meer scheidingen, internet en sociale media) en het resultaat is dat de klachten vaak met alle drie de zaken te maken hebben (Psychisch, Lichamelijk en Omgevingsfactoren).

De Gezondheidszorg is verworden tot een symptoombestrijdende bedrijfstak met bijna 2 miljoen medewerkers en in totaal (inclusief gemeenten et cetera) een kostenpost van meer dan 100 miljard. En, we zien dat deze alleen maar blijft stijgen. Horizontale samenwerking tussen geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg en maatschappelijke instanties zijn essentieel. Check de visie van stichting Integrale Gezondheidszorg Plus (kortweg IGZ+)

Tenslotte, de petitie Het Roer Moet OM
Als u bovenstaande ingrediënten, in vogelvlucht, leest kunt u niet anders, net als wij, dan tot de conclusie komen dat de Gezondheidszorg in Nederland volledig uit koers is. Een zinkend schip. Het is niet alleen de verhoging van het eigen risico, dat was de druppel! Zaken moeten veranderen. Het Roer Moet OM!

Is het allemaal zo erg als wij zeggen? Ja! De Gezondheidszorg (GGZ en ZORG) is een oud schip dat aan vernieuwing toe is. Een schip dat uit het water moet worden gehaald. Er moet een nieuw schip gebouwd worden. Verbouwen heeft geen zin, het schip blijft lekken en zal later zinken. Ingrediënten voor het ontwerp van een nieuw schip:

  • Een nieuw algemeen Zorgfonds voor iedere Nederlander
  • Cliënt- en patiëntgericht werken
  • Preventie binnen Gezondheidszorg en daarbuiten
  • Persoonsgebonden budget uit het Zorgfonds
  • Eigen regie cliënt en patiënt (eigen verantwoordelijkheid)
  • Zo min mogelijk regelgeving en bureaucratie (protocollen)
  • Zorg dichtbij voor iedere Nederlander (lokaal)

Dit zijn de voorwaarden voor een nieuw Zorgstelsel dat goed functioneert voor iedereen, betaalbaar is en blijft en vooral iedereen de Zorg geeft die men nodig heeft. Te veel mensen vallen nu nog buiten het zorgstelsel met alle gevolgen van dien.

Twijfel dus niet! Klik op onderstaande afbeelding en teken vandaag nog de petitie:

‘Denk Anders’ is de slogan van Orange Monday en wordt in de praktijk toegepast door de opzet van de petitie Het Roer Moet OM. Denk buiten de gebaande paden. Nederland vraagt om oplossingen, die vanuit de politiek (nog) niet komen. Denk Anders! TEKEN!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Met de introductie van de Vitaliteitfactor en Vitaliteit Expert zetten stichting Orange Monday en Vitaliteit Groep Nederland de trend naar een Integrale Gezondheidszorg. Meer weten? Ga naar de speciale website www.vitaliteitgroep.nl  – Vanaf eind augustus 2018 starten weer de 1e opleidingen voor dit najaar. Klik op de link of onderstaande afbeelding voor data in augustus en september.

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #HRMO, #NLKantelt, #OM Denken, #ONTregeldezorg, (ONT)regel de Zorg, Check Je Vitaliteit, de heer Hugo de Jonge, eigen risico zorgverzekering, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Nederland Kantelt, Omgangsregeling, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekering 2018, Zorgverzekering 2019, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s