Ons leven kent pieken en dalen, wat volgt zijn oorzaken en gevolgen. Maar hoe kom je daar als professional die met mensen werkt achter?

Leestijd: 5 minuten | Je wordt geboren, krijgt een opvoeding mee en leert (als het goed is) om te gaan met je pieken en dalen. Voordat je volwassen bent, kunnen pieken zijn: je verjaardagsfeestje, slagen voor het examen, je eerste vriendje of vriendinnetje, vakantie in het buitenland en alles wat je zelf ook kan benoemen.

De dalen zijn het omgekeerde van bovenstaande, maar ook de scheiding van ouders, mishandeling in het gezin, het overlijden van opa of oma, vul zelf maar in. De kunst is om met die pieken en dalen om te gaan, ze horen bij het leven. Als je het getroffen hebt met je ouders dan hebben die ouders je voorbereid op de komst van meer pieken en dalen. Soms kunnen die pieken en dalen elkaar zo snel opvolgen (rollercoaster) dat mensen in je omgeving zeggen: ‘Jij bent niet voor het geluk geboren’. Deels zal dit zo zijn, maar grotendeels niet.

Pieken en dalen | we zien vaak niet wanneer ze beginnen of eindigen
Het is geen vak op school, dat zou eigenlijk wel moeten. Hoe gaan wij om met pieken (zeker als er een aantal achter elkaar komen) en voorkomen dat wij niet hard richting een groot dal gaan. Evenwicht of balans is van het grootste belang in ons leven. Waar ligt de balans in jouw leven?

Zoals gezegd; iedereen kent pieken en dalen. Bij de een zijn de pieken hoger of de dalen dieper dan bij de ander. Onze eerste reactie in deze cyclus is dat wij ons bij pieken vaak goed voelen. Het leven in een flow, alles gaat naar wens en je gaat mee in de flow … totdat die flow tot stilstand komt. Dat gaat meestal niet van de ene op de andere dag, maar glijdend, zoals in een grafiek of een wildwaterbaan. De kunst is om op het hoogtepunt van de piek, voordat je gaat dalen, in te grijpen en de dalende flow te voorkomen.

Pieken en dalen | Oorzaken en gevolg(en)
Elke piek heeft een oorzaak, elk dal ook. De vraag is, hoe weet je wat de oorzaak is. Het grappig is dat wij bij pieken vaak weten wat de oorzaak is. Iemand is cum laude afgestudeerd, mag tijdens de studie al beginnen bij een topbedrijf, de carrière stijgt tot grote hoogte. Dan wordt diegene na 10 jaar trouwe dienst ontslagen, er staat nieuw talent te trappelen om aan de slag te gaan. Het succes is duidelijk, degene heeft hard gewerkt op school om cum laude te slagen en bij een topbedrijf aan de slag te gaan. Het ontslag is duidelijk, dat is de schuld van collega’s en werkgever.

Zo zwart-wit is het natuurlijk niet. De persoon in dit voorbeeld kon studeren, omdat hij/zij die mogelijkheid had, qua intelligentie, qua leervermogen, misschien de steun van ouders of anderen in de omgeving en het feit dat op het moment dat de baan beschikbaar kwam er een tekort aan dit soort specialisten was. De andere kant: ontslag, omdat de relatie met de partner onder druk stond, er steeds meer ziekteverzuim was en de pech dat een er een grote lichting nieuw talent kwam. Collegiaal was deze persoon niet, hij of zij ging voor de eigen carrière … 

 

Pieken en dalen | hoe leren wij er sneller van
Ten eerste: het ZIEN en (H)ERKENNEN van onze pieken en dalen. Ieder mens kent zwakke en sterke momenten in zijn of haar leven. Momenten dat wij de hele wereld aankunnen (denken dat we dat kunnen) en momenten dat je het liefst in je bed blijft liggen … tot de wereld veranderd is.

Het zien en (h)erkennen zit in het feit dat je realiseert dat alles wat je doet afhankelijk is van 3 heel belangrijke zaken voor ieder mens, zoals hieronder aangegeven, met IK centraal.

  1. Jouw dynamische omgeving | jij verandert elke dag, jouw omgeving ook. Zowel direct in je omgeving (micro) als in het grote geheel (macro). De omgeving reageert op jouw verandering of niet, OOK wanneer JIJ NIET verandert, doet jouw dynamische omgeving dat WEL.
  2. Jouw mentale vitaliteit | jouw mentale veerkracht en weerbaarheid om de kwaliteit van jouw leven te optimaliseren, zowel privé als je werk. Met een optimale mentale vitaliteit kan je de pieken en dalen in jouw leven beter handelen en ben je voorbereid op toekomstige pieken en dalen.
  3. Jouw fysieke conditie | jouw lichamelijke veerkracht en weerbaarheid om de kwaliteit van jouw leven te optimaliseren, zowel privé als je werk. Je hoeft niet mee te doen aan het EK of WK in jouw sport, echter het omgaan met lichamelijke klachten is van belang om pieken en dalen te kunnen handelen en te voorkomen.

De 3 levensgebieden zijn dagelijks van invloed op jouw IK, de 3 levensgebieden zijn van invloed op elkaar en de 3 cirkels helpen jou om de oorzaken te ontdekken van pieken en dalen en hun gevolgen, of om deze pieken (en vooral) de dalen te verkomen of te verminderen of om er beter meer om te gaan. De 3 cirkels met in het midden IK zijn daarom bewust gekozen en vormen samen de Vitaliteitfactor oftewel jouw Flow-factor 🙂

Professionals die met mensen werken
Dit schrijven is een verdieping op mijn blog “GEZOCHT: Succesvolle coaches”. Waarom succesvolle coaches? Omdat het vinden van een oorzaak voor een coach of welke andere professional dan ook, geen sinecure is, maar wel nodig. De juiste begeleiding of behandeling kan alleen met de juiste diagnose, oftewel een brede en integrale intake met de Vitaliteitfactor.

Wil jij de Vitaliteitfactor als professional uitproberen? Doe de gratis test en neem contact op met Hester Morsdorf (hester.morsdorf@vitaliteitgroep.nl) of Martin Jan Melinga (martinjan.melinga@vitaliteitgroep.nl) of bel na het bekijken van onze website met 06 – 42 93 13 46.

Groet, Martin Jan Melinga

Doe de gratis IGZ+ TEST en/of vraag een proef Vitaliteitfactor aan (alleen voor professionals die met mensen werken)

 

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #IGZplus, #vrijeartsenkeuze, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, de heer Hugo de Jonge, Echtscheiding, Faillissement, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, huisartsen, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, scheiding, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Time To Change NL, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Voorkom werkstress, Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s