Crisis in de #GGZ en het #zorgstelsel piept en kraakt op zijn grondvesten #HetRoerMoetOM #zelfdoding @psych_wijchen

Bovenstaande zin komt uit het blog “Crisis in de GGZ” van Mitch Schuring, psycholoog en schematherapeut uit Arnhem. Je kan het blog nalezen via de link. Eén zin met zoveel lading en frustratie hoe het nu toe gaat in onze Gezondheidszorg en in het bijzonder de GGZ.

Aangezien ik ervaringsdeskundige ben en in 2012 stichting Orange Monday heb opgericht, weet ik uit ervaring én op globaal gebied heel goed hoe het toe gaat in de GGZ. Mitch heeft dagelijks te maken met patiënten in zijn praktijk.  Het gaat echt niet goed in Nederland en onze minister Hugo de Jonge laat door zijn tweets en vlogs zien hoe goed, volgens hem, het wel gaat. Hugo de Jonge steekt zijn kop in het zand en zijn collega’s Minister Bruins en Staatssecretaris Blokhuis uiteraard ook. Eerst zei ik dit jarenlang over minister Schippers.

Crisis in de GGZ
Mitch maaide het gras onder mijn voeten weg, gelijkgestemde geesten ;-). Ik heb over zelfdoding al meerdere blogs geschreven. Vertraging op het spoor en ik weet (bijna altijd) hoe laat het is. Het grootste deel van mijn leven in Zeist gewoond, vlakbij Den Dolder (Willem Arntz Hoeve | Altrecht), honderden zijn voor de trein gesprongen. Ondanks of juist omdat ze in behandeling waren voor hun ziekte. Wanneer gaan we de 2.000 doden door zelfmoord voorbij? We zijn allang over dit aantal heen, zoals Mitch aangeeft zijn de cijfers van het CBS 1.917 GEREGISTREERDE zelfdodingen.

Schril contract met het aantal VERKEERSDODEN.  CBS: 613 (16 minder doden dan in 2016). In Nederland is het aantal doden door zelfmoord dus 3x zoveel als in het verkeer. De crisis zit dus in onze samenleving, niet alleen binnen de GGZ. Blijkbaar vinden wij ruim 600 doden in het verkeer erger en de circa 2.000 zelfdodingen ‘gewoon’.  Het is gewoon een bericht in het nieuws dat binnen een paar uur zover is weggezakt in onze tijdlijn en dat wij dan (gelukkig) niet meer zien. Er is al heel lang crisis in de GGZ en de Gezondheidszorg. Het is een snelkookpan die al te lang op het vuur staat. Een tsunami die toe slaat terwijl wij dat niet verwachten …

Het zorgstelsel piept en kraakt
Woorden van soortgelijke strekking schreef ik in de zomer van 2014 al in mijn blogs. Als buitenstaander (ondernemer | marketeer) wist ik niet wat mij overkwam in de gezondheidszorg. Hoe kon minister Schippers op zo’n manier bezig zijn met mensenlevens. Iedereen die ziek wordt, houdt daar gevolgen aan over waarmee hij moet omgaan de rest van zijn leven. Dat geldt ook voor mij. Dagelijks wordt ik nog geconfronteerd met mijn diagnose, soms kleine dingetjes, soms komt het keihard binnen en ben ik een dag van slag, soms langer.

In het begin vocht ik daar nog tegen, tegenwoordig (slijt echt met de tijd) kan ik er beter mee omgaan. Zo’n blog van Mitch Schuring opent wel weer de ogen. Een psycholoog die zo schrijft over de branche waarin hij zelf werkt. Zelfreflectie in optima forma. Maar ook (misschien nog wel meer) betrokkenheid bij zijn cliënten. Wat mij betreft verdient de man een standbeeld, is hij een held. Maar ik vrees dat, ook als je het blog van Mitch hebt gelezen, dat het bij het oude blijft als we er met zijn allen niets aan doen. Ondanks dat termen als ‘verloren generatie’ en ‘emotionele verwaarlozing’ niet zouden mogen bestaan in een land als Nederland. Dat geldt voor kinderen, volwassenen en ouderen.

Het Roer Moet OM | Regeren is vooruitkijken
Het Roer Moet OM staat voor visie (vooruitkijken) in de gezondheidszorg en realisatie van Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ Plus). Wat dat is? Ga naar www.igzplus.nl. Wat het betekent? Dat iedere Nederlander de maximale zorg krijgt die hij op dat moment nodig heeft. Dat kan lichamelijke (fysieke) of geestelijke (mentale) gezondheidszorg zijn of aanvullende hulp- en dienstverlening die nodig is om de gevolgen of oorzaken van een ziekte aan te pakken (werk, sociaal-maatschappelijk, juridisch of financieel).

Cartoon uit de Volkskrant van 9 juli 2018

Ik geef toe, een hele mond vol. Het gaat ook om de grootste branche in Nederland. Er is bijna 200 miljard gemoeid met deze dienstverlening en er werken ruim 2 miljoen mensen, waarvan heel veel zzp’ers (ruim 20%). ‘Regeren is achteruitkijken’, zegt de cartoon. Grote problemen door de decentralisatie (gemeente) van de zorg als het probleem van Hugo de Jonge. Was dat maar het grootste probleem. Het grootste probleem is gebrek van VISIE, niet achteruitkijken maar bezien hoe onze Gezondheidszorg er in 2020, 2030 en 2040 uitziet.

Het Roer Moet OM = visie op de toekomst
Daarom is het nodig om de petitie te tekenen. Tekenen voor een goede gezondheidszorg (en dus een GGZ) voor onze kinderen en hun kinderen, maar ook voor ons, wanneer ik nog leef heb ik in 2040 de leeftijd van mijn moeder en wil ook ik goede zorg. Dat wil jij toch ook?

Ga naar www.hetroermoetomin.nl en teken via bovenstaand logo op de petitiesite. Ruim 32.500 mensen gingen jou al voor. Op naar de 40.000 handtekeningen! IGZ Plus op de politieke agenda is het beste wat de gezondheidszorg kan overkomen en dus ook jou, zodra je de gezondheidszorg nodig hebt.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga

PS: Kennismaken met hoe Integrale Gezondheidszorg Plus voor u kan werken? Doe de gratis IGZ+ TEST, klik op het logo.

Ga voor meer info naar www.igzplus.nl of www.vitaliteitgroep.nl de ontwikkelaar van de Vitaliteitfactor die aan de basis staat van de test

 

 

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Crisis in de #GGZ en het #zorgstelsel piept en kraakt op zijn grondvesten #HetRoerMoetOM #zelfdoding @psych_wijchen

  1. Grotendeels ben ik het met je eens. Ik roep ook al jaren dat er geen visie meer is, dat men niet verder kijkt dan dit kwartaal vanwege de cijfers. Echte belangstelling en luisteren, daar dus de tijd voor nemen, kijken naar de complete mens en goede zorg is een investering die zich terugverdient.
    Met deze zin ‘Dat iedere Nederlander de maximale zorg krijgt die hij op dat moment nodig heeft.’ zie ik toch een klein probleempje opdoemen. We willen dat misschien allemaal wel, maar geldt ook hier niet een variatie op het nima-effect: niet in mijn achtertuin/niet met mijn portemonee? Want ondanks dat we gezondheid het hoogste goed vinden, mag dat ten koste gaan van onze welvaart? Is daar echt draagvlak voor als het betaald moet worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s