Omdat #verandering in de #Gezondheidszorg bij #rapporten blijft: TEKEN #petitie #HetRoerMoetOM “Op naar de juiste zorg op de juiste plek voor de juiste persoon” #Taskforce #IGZplus #GGZ #Zorg #Zorgconsument #Zorgverlener

“Op naar de juiste zorg op de juiste plek voor de juiste persoon” Teken petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg via www.hetroermoetomin.nl 

Weet u wat het is, mensen die nog nooit (direct) met ziekte te maken hebben gehad, lezen wellicht blogs en artikelen, van anderen of van mij, en zeggen vervolgens: ‘Nederland hoort bij de besten van Europa, nee zelfs van de hele wereld. Wat zeuren jullie nu, minister de Jonge doet zijn best, stuurt regelmatig tweets en vlogt zelfs, hij gaat het land door en past dingen aan die hij direct tegenkomt’.

Minister Bruins laat een uitgebreid rapport schrijven over de gezondheidszorg, door een Taskfocre die de mooie naam draagt “De juiste zorg op de juiste plek”. Hans de Boer, voorzitter van VON-CNW is helemaal happy met het (zoveelste) rapport van VWS (dank voor de foto). Mocht u interesse hebben in het 104 pagina’s tellende rapport, klik dan hier. Geen verkeerd rapport, als u het mij vraagt.

Als u het mij vraagt, nog geen revolutie
Het rapport is namelijk NIET volledig. Het klinkt wat arrogant om te zeggen dat ik weet hoe het moet, voor nu, over 10 jaar, over 20 jaar en daarna. Ook ik weet het niet 100% zeker, maar uitgaande van onze ervaringen en onderzoek van de afgelopen 5 jaar zijn wij nu niet op de goede weg. Een groeiend aantal mensen is het met mij eens, maar komen met het antwoord: “de regelgeving binnen de Gezondheidszorg laten zo’n grootscheepse verandering niet toe”. Mijn antwoord: dan moet de regelgeving aangepast worden. Stichting Orange Monday is in 2014 gestart met de petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’.

Komt die term u bekend voor? Kan kloppen, de huisartsen hebben onze term gepikt en beweren nu dat Het Roer OM GAAT! Misschien voor de huisartsen, niet voor de 17,2 miljoen zorgconsumenten (jij en ik dus) in Nederland. Wellicht ook een reden dat de petitie nu al een tijdje zweeft rond de 32.000 handtekeningen, een mooi resultaat maar nog geen 40.000. En daar baal ik van!

Waarom? Omdat alleen maar naar het gevolg ( klachten) wordt gekeken
Ik snap het wel, onze Gezondheidszorg heeft een geschiedenis die ver teruggaat tot voor onze jaartelling. Uiteraard heeft er sinds die tijd veel innovatie plaatsgevonden, in ieder geval in Nederland. De apparatuur wordt steeds genuanceerder, internet wordt ingeschakeld en er zijn ontelbare apps. De ziekenhuizen lijken meer op hotels (de meeste nieuwe ziekenhuizen hebben alleen nog maar eenpersoonskamers en vaak kan je zelf je eten bestellen. Chapeau!).

Als mensen die medische klachten (fysiek/lichamelijk of mentaal/psychisch) hebben wordt er anno 2018 (voornamelijk) gekeken naar de klacht. Wat voor een klacht het ook is. Bovendien, mentale en fysieke klachten worden ook nog steeds GESCHEIDEN behandeld. Voor je hart (fysieke klachten) ga je naar een ziekenhuis, heb je psychische klachten dan ga je naar een GGZ-instelling (of een afdeling psychiatrie in een ziekenhuis) Er wordt wel ernstig bezuinigd overigens, ben je oud dan ga je naar een verzorgings- of verpleegtehuis. Ben je gehandicapt dan ga je naar een gehandicapteninstelling.

Dat lijkt goed, maar dat is het niet. Fysieke en mentale klachten dienen op één plek behandeld te worden. Waarom? Omdat er niet één fysieke klacht is die GEEN mentale gevolgen heeft en andersom ook. En dan praten wij nog NIET over de gevolgen van onze omgeving (partner of geen partner), gezin, werk, inkomen, sociaal-maatschappelijke positie en dergelijke.

Even ter vergelijking
Stelt u eens voor dat u een auto heeft. Deze is een paar jaar oud en gaat voor onderhoud naar uw vaste garage. U brengt haar voor groot onderhoud en komt de auto aan het eind van de dag halen. De garage heeft veel kunnen doen, maar … de caburateur moet vervangen worden en dat moet bij garage X en het olie verversen gaat bij garage Y, de update van uw computer bij garage Z. Het is wel van belang dat u het snel doet, anders stopt de auto, loopt de motor vast en zit u met de gebakken peren. U kunt het zich vast niet voorstellen. Er zijn ook nog wachttijden overigens, dus uw zomervakantie staat op de tocht

U kunt het zich niet voorstellen. Ik ook niet. Maar in de Gezondheidszorg is het wel zo. Waarom? Ik denk zelfs dat de (meeste) mensen in de zorg en GGZ niet weten waarom het is en waarom het niet wordt veranderd. Het is de hoogste tijd, want verandering kost tijd. Schatting van stichting IGZ Plus is dat het ongeveer 20 jaar duurt om alles aan te passen. Visie, beleid, opleiding (van zo’n 2 miljoen mensen) en feitelijke realisatie. Dat is best lang, wel iets moois om naar uit te kijken.

Het mes snijdt aan TWEE kanten, misschien wel 3
Het leuke van deze grote verandering in de gezondheidszorg, of beter het realiseren van een compleet nieuwe Integrale Gezondheidszorg Plus is:

  1. De begeleiding en behandeling van de zorgconsument, van jong to oud, wordt veel beter en gaat sneller door de 360° levensstijlbenadering door de zorgverlener
  2. Er wordt minimaal 10% bespaard op de kosten van de gezondheidszorg, nu zo’n € 100 miljard, zelfs bij een stijgende vraag (wij worden steeds ouder)
  3. En als derde; niet onbelangrijk, de zorg wordt nog menselijker dan hij nu is en gaat positieve sociaal-maatschappelijke gevolgen krijgen.

Wat moet jij doen om ons te steunen?
Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. TEKEN vandaag nog de petitie (als u het nog niet gedaan heeft), reeds ruim 32.000 mensen gingen u voor.

Graag halen wij nog dit jaar de 40.000 handtekening waardoor wij de petitie kunnen aanbieden aan de bewindslieden van VWS (De Jonge, Bruins en Blokhuis) en Integrale Gezondheidszorg Plus op de politieke agenda van de Tweede Kamer. Doe het niet voor mij of voor ons. Doe het voor jezelf, je partner, je gezin of je collega op het werk. Klik op bovenstaande afbeelding en teken. Het delen van dit bericht is van groot belang.

Mijn dank is groot.

Martin Jan Melinga | Voorzitter Stichting IGZ PLUS | Orange Monday Foundation

PS: wilt u voor u zelf testen hoe IGZ Plus werkt? Doe de IGZ+ TEST

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, #IGZplus, #ONTregeldezorg, DE NIEUWE GGZ, Depressie, Diagnose, e-Health, Echtscheiding, Faillissement, Fysiek en mentaal, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, kosten gezondheidszorg op hol, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister van VWS, Nationaal ZorgPlan, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Stress door omgevingsfactoren, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, Zelfstandig Professional, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, ZZP. Bookmark de permalink .

Een reactie op Omdat #verandering in de #Gezondheidszorg bij #rapporten blijft: TEKEN #petitie #HetRoerMoetOM “Op naar de juiste zorg op de juiste plek voor de juiste persoon” #Taskforce #IGZplus #GGZ #Zorg #Zorgconsument #Zorgverlener

  1. Harry zegt:

    Dit is op Harry's Space herblogden reageerde:
    Doen gewoon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s