Kosten #gezondheidszorg op hol! #Politiek grijpt NIET in. U wel? Teken #petitie! Tijd voor een andere koers in #Zorg, #Welzijn en #GGZ @minVWS @hugodejonge

Sinds de zomer van 2014 heb ik ruim 50 artikelen geschreven over Edith Schippers als minister van Volksgezondheidzorg, Welzijn en Sport. Het werd bijna een ‘vriendin’, ik heb haar helaas nooit mogen ontmoeten, de petitie haalde in haar termijn net de 40.000 handtekeningen niet.

De oorzaak van onze relatie; petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg. Inmiddels ruim 32.500 handtekeningen. Nog dik 7.500 handtekeningen en we halen het doel. Hoe eerder hoe beter. Waarom? Ik zal het u uitleggen.

Minister van VWS: Hugo de Jonge
Als iemand nieuw is in een functie (welke dan ook) is het goed om eerst eens aan te zien wie hij is en of hij gaat doen wat hij belooft. Zijn entree op het bordes met Koning Willem-Alexander was spetterend en hij was ook al snel vrienden met de deejays van Radio 3 Serieus Request. Zijn schoenen werden geveild voor meer dan € 1.200,-. Een mooi gebaar.

Vanaf begin dit jaar verschijnt Hugo de Jonge regelmatig op de social media, hij heeft een eigen vlog en twittert er op los. Hij laat zien hoe goed het gaat op VWS. Helaas, iedere Nederlander weet wel beter. Ik snap ook dat hij regelmatig een zonnebankje pakt, “anders zie ik er beroerd uit”, was zijn reactie op vragen hierover. Tot maandag 9 april leek het goed te gaan met Hugo de Jonge en het grote publiek.

Maandag 9 april 2018: “Kosten zorg op hol”
In mijn blog van 14 januari 2018 “De zorgpremie gaat naar € 200 per maand” waarschuwde ik al dat de zorgkosten de pan uit blijven stijgen en Stichting IGZ+ daar een oplossing voor heeft. Op 23 januari 2018 schreef ik “Open brief naar Minister Hugo de Jonge”. Deze brief is ook naar VWS gestuurd met het verzoek om een afspraak, meneer Hugo de Jonge had geen tijd (of geen zin?)

Deze maand gaat wederom een serieuze brief naar Minister Hugo de Jonge, zijn collega De Bruin en staatssecretaris Blokhuis, allen van VWS met een verschillende portefeuille. Echter, eigenlijk zou een brief niet nodig moeten zijn. Wanneer nog ruim 8.000 mensen de petitie tekenen (diegenen die nog NIET getekend hebben) wordt onze brief en de petitie Het Roer Moet OM voorgelegd aan de gehele Tweede Kamer. Wat is er aan de hand:

  1. Tussen 2017-2021 stijgen de kosten van de zorg met € 18 miljard bovenop de begroting die er al ligt. Politiek grijpt niet in.
  2. CZ voorspelt een verhoging van de zorgpremie voor 2019 van minimaal € 84,-; weer zo’n 7 euro per maand, and counting (we zitten pas in april)
  3. Oorzaak kostenstijging: lonen en prijzen € 11,4 miljard, 7 miljard euro door stijging consumptie van zorg (vergrijzing en nieuwe dure behandelmethoden) en de Hugo Borst miljarden (verpleegzorg 2 miljard). Allemaal kosten die voorzien hadden kunnen worden, maar wat niet is gebeurd.

Handen aan het bed
Een mooie term, belangrijk in Zorg en GGZ en ouderenzorg in het bijzonder. Wat blijkbaar vergeten is door het trio bewindslieden op VWS; mensen die werken moeten betaald worden. Als ze al gevonden worden. Iemand die werkt in de zorg krijgt wat mij betreft het predicaat “roeping” met een salaris waarvoor de onderwijzers hun niet bed uit komen. Niet vervelend bedoeld, werken in de zorg is minder aantrekkelijk (financieel maar ook om allerlei andere reden) dan het onderwijs.

Bovendien, onderwijzers kunnen staken, zorgverleners meestal niet. De laatste landelijke staking was in 2013, die daarvoor in 2008. Handen aan het bed is belangrijk, je kan een patiënt of cliënt (wij noemen dat liever zorgconsument) niet aan zijn of haar lot overlaten, vaak kan of mag dat ook niet.

Foto uit de campagne-website Check Je Vitaliteit  van Stichting IGZ+

Verantwoordelijkheid ministers Hugo de Jonge & Bruins
U kunt mijn blogs met tag “Schippers” opzoeken. De ministers van VWS vanaf 2006 tot heden zijn verantwoordelijk voor de ontspoorde kosten van de Gezondheidszorg. Niemand op de ministeries heeft blijkbaar de verantwoordelijkheid gehad om verder dan hun neus te kijken. De vergrijzing (waar 2 miljard extra voor wordt uitgegeven) had in de jaren 80-90 al kunnen worden voorzien (maar toen verkocht ik nog kleding).

Het begon allemaal met Hoogervorst (nieuw zorgstelsel in 2006) en Ab Klink die nu voorzitter is van zorgverzekeraar VGZ en zichzelf de “redder in nood” noemt met het “EI van Colombus”, langjarige contracten tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen. Dat noemt Klink besparen, maar wanneer zorginstellingen het contract niet nakomen? Wie betaalt dan de rekening, wie wordt dan gestraft, de medewerkers van de instellingen. Lijkt mij geen goed idee (ondanks dat Hugo de Jonge dat ook vindt met de verpleeghuizen). Je kan GEEN lange termijn contracten in de zorg sluiten als je zelf al de begroting overschrijdt met 18 miljard, toch?

Stichting IGZ Plus: 5-10 miljard besparen per jaar (i.p.v. bezuinigen)
De petitie, die al loopt sinds 2014, is overgenomen door Stichting IGZ+. Realisatie van Integrale Gezondheidszorg Plus in 2040 is het doel. Waarom dan pas? Er werken nu ruim 2 miljoen mensen in de IGZ+. Die moeten leren op een andere manier te werken, te denken en te beslissen. Mensen moeten opgeleid worden, Hogescholen en Universiteiten moeten ander studiemateriaal krijgen en nog veel meer. Leefstijlgeneeskunde en leefstijlgezondheidszorg en Zorgplanning is de nieuwe norm voor de komende decennia.

Integrale Gezondheidszorg Plus is Zorg, GGZ en Welzijn aangevuld met complementaire hulp- en dienstverlening (maatschappelijk werk, financiële en juridische dienstverlening). Alles in één voor alle ruim 17 miljoen zorgconsumenten. Vitaliteit Groep Nederland, die al volgens de IGZ+ methode werkt, heeft lopende projecten in Den Haag, Den Bosch en Zwolle en binnenkort in de provincie Utrecht. Kijk voor meer info op: www.igzplus.nl en www.vitaliteitgroep.nl

Gezondheidsklachten zijn meer dan gezondheid alleen. Als baby, kind, tiener, jongvolwassene, volwassenen en ouderen, ieder heeft gezondheidsklachten (mentaal of fysiek) die worden veroorzaakt of versterkt (of verminderd) door de omgeving. Hier wordt nu GEEN rekening mee gehouden, waardoor de kosten in twaalf jaar (sinds 2006) meer dan verdubbeld zijn naar zo’n 100 miljard. De kosten blijven stijgen zolang we er niets aan doen.

TEKEN Petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, zodat wij zo snel mogelijk aan tafel kunnen met ministers De Jonge en Bruins en staatssecretaris Blokhuis. Het kan anders, het moet anders!

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga | Gezondheidsfilosoof
Voorzitter Stichting IGZ+
www.igzplus.nl

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Video | Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #HRMO, #IGZplus, #NLKantelt, #ONTregeldezorg, #openbrief, Campagne Check Je Vitaliteit, de heer Ab Klink VGZ, de heer Hugo de Jonge, kosten gezondheidszorg op hol, Minister Bruno Bruins, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, politiek grijpt niet in, Staatssecretaris Paul Blokhuis, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Uncategorized, verwarde mensen, Verwarde personen, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Zorgverzekeraars en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s