1 op 3 studenten kans op burn-out! En jij en ik dan? #opgebrand #zombies #burnout #leefstijl

Ongemerkt dreigt burn-out volksziekte nummer 1 te worden in Nederland. Eén op de drie studenten heeft een verhoogde kans, volgens de studentenvakbond LSVb. Deze cijfers worden ondersteund door een langdurig onderzoek van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Oorzaken zijn onder andere prestatiedruk, werk (financiering studietijd), overmatig alcoholgebruik en mantelzorg.

Ik ben ook student geweest (jaren 80) en ken de druk van Hogeschool of Universiteit. De aansluiting tussen middelbaar en hoger onderwijs is niet ideaal. Veel studenten wonen tot hoger onderwijs thuis en niet op kamers. Veel studenten willen (of moeten) een bijbaantje om het studentenleven te kunnen financieren. Naast de studie was en is stappen bijna noodzaak (erbij horen), met als gevolg (vaak) overmatig alcoholgebruik. Toen was er geen burn-out. Het werd overspannenheid genoemd, burn-out is eigenlijk overspannenheid 2.0. Misschien werd er toen ook niet over gepraat, in de jaren 80 en 90 van vorige eeuw was het geen onderwerp van gesprek.

Wat nu opvalt
Dit artikel schrijf ik aan de hand van het artikel “We moeten voorkomen dat er straks een hele generatie als zombies rondloopt” via de NOS. De uitspraak is van Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De volgende uitspraak is voor mij nog interessanter: “Het is een integrale aanpak waarbij iedere Hogeschool of Universiteit maatwerk kan leveren” Het welzijn van de studenten staat bij de aanpak voorop.

Klik op de afbeelding en lees de factsheet van Jolien Dopmeijer | Hogeschool Windesheim

Goed nieuws
Voor mij is dat natuurlijk goed nieuws en een reden om in gesprek te gaan met zowel Rhea van der Dong als Jolien Dopmeijer (foto boven), die het onderzoek doet voor Hogeschool Windesheim in Zwolle. Onderzoek dat ondersteunend is voor onze filosofie van Integrale Gezondheidszorg Plus en het intake-instrument Vitaliteitfactor. Wij kunnen onze kennis delen met ISO en Windesheim.

Stichting IGZ+ en Orange Monday
Sinds 2014 is stichting Orange Monday al bezig met het uitdragen van integrale aanpak binnen de gezondheidszorg. Voor kinderen, jongeren, volwassenen (ook senioren) en dus ook voor studenten. Psychische (mentale) klachten staan niet alleen, net als lichamelijke (fysieke) klachten niet alleen staan. Beide worden beïnvloed door onze omgeving, of wij nu kind zijn, schoolgaand, student, werkend of niet-werkend. Het Minister van VWS ziet deze noodzaak niet.

Preventie is de oplossing voor veel mentale en fysieke problemen. Weten dat wij tegen onze grenzen aan (kunnen) lopen en maatregelen nemen om bijvoorbeeld die burn-out te voorkomen. Een burn-out is geen pretje, ondanks dat het officieel NIET (meer) is opgenomen in de DSM5 (handboek van de psychische gezondheidszorg) en dus NIET vergoed wordt door de zorgverzekering.

Wat is nu eigenlijk burn-out?
Burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren. (bron: Wikipedia) 

De term burn-out werd begin jaren zeventig voor het eerst gebruikt  (Herbert Freudenberger en Christina Maslach). De opvatting van de laatste is inmiddels dominant geworden. Burn-out bestaat in haar opvatting uit drie, min of meer samenhangende verschijnselen: uitputting (extreme vermoeidheid), cynisme (afstand hebben van het werk, dan wel de mensen met wie men werkt), en een lager zelfbeeld van de eigen competenties. Dit zijn ook de drie aspecten die in de sinds 1984 bekende burn-out test Maslach Burnout Inventory (MBI) voorkomen.

Te veel stress op het werk en in de privésituatie zouden oorzaken van burn-out zijn. Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zouden risicofactoren zijn. Tegenwoordig wordt steeds duidelijker in kaart gebracht hoe chronische stress en overbelasting kan leiden tot verminderde hersenactiviteit of hersenschade.” (Bron: Wikipedia)

Een burn-out is te voorkomen
In tegenstelling tot ziektes die een genetische achtergrond hebben, is een burn-out te voorkomen, ondanks dat sommige mensen (denken dat zij) aanleg hebben. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs. Er is wel wetenschappelijk bewijs dat stress (of beter; hoe ga je om met stress) zowel op het werk (of de studie) als thuis de oorzaak zijn. Maar hoe weet je dat je te veel stress in je leven hebt en liefst in een zo vroeg mogelijk stadium? Doe de gratis IGZ+ Gezondheidstest.

De IGZ+ TEST geeft een beeld van uw huidige gezondheidssituatie. Wilt u een uitgebreide test, interview (gesprek met een Vitaliteit Expert) en een adviesrapport? Dan is de Vitaliteitfactor JUNIOR | ADULT | SENIOR beschikbaar.

Welzijn belangrijker dan gezondheid?
De wereld verandert snel, dat weet iedereen. De vraag die ik mij ook regelmatig stel: Is dit nog wel mijn wereld? Lees ook mijn artikel: “Zo oud mogelijk worden …”. Voor mij is het belangrijk om zo lang mogelijk te kunnen leven in een goede gezondheid volgens de definitie van IGZ+. Daarbij is welzijn een belangrijke factor binnen het geheel. Dat studenten, die ook mantelzorgers zijn, bezig zijn met welzijn is tekenend voor deze huidige generatie studenten.

Terug naar Rhea van den Donk  nu 30 jaar jonger dan ik: dat betekent dat zij de komende 30 jaar niet als een ‘zombie’ rond ‘moet’ lopen. Egoïstisch als ik ben; volgens de verwachtingen heb ik nog 30 jaar te leven, dus de generatie van Rhea is van grote invloed op mijn leven. Laten wij goed voor de studenten zorgen, maar ook voor onszelf.

Doe de gratis IGZ+ TEST en teken de PETITIE Het Roer Moet OM
(klik op de logo’s)

Mijn vraag aan u? Help mee aan een gezond Nederland. Doe de gratis IGZ+ TEST en vooral, TEKEN de Petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, voor Integrale Gezondheidszorg Plus voor iedere Nederlander van 0 tot 112 (oudste Nederlander). Dus ook studenten!De petitie heeft inmiddels 32.513 handtekeningen, we hebben er nog krap 8.000 nodig om over de 40.000 handtekeningen heen te gaan. De petitie wordt dan aangeleverd bij de Tweede Kamer en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.

It’s Time To Change Nederland.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga | voorzitter Stichting IGZ+

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #OPGEBRAND, Geestelijke Gezondheid, Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Hugo de Jonge, Minister van VWS, Open brief aan de minister van VWS, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Over Martin Jan Melinga, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychiater Jim van Os, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, voorkom depressie en burn-out, Voorkom werkstress, Welzijnszorg, Zelfstandige zorgprofessional, zorgverzekeraar en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s