Heel veel hele goede zorgverleners in zorg, ggz en welzijn en daarbuiten, maar … #gezondheidszorg #IGZplus

Sinds 5 jaar ben ik als zelfstandig professional, coach & trainer werkzaam in de gezondheidszorg. Wellicht vreemd aangezien ik ben opgeleid als Marketing & Sales man. In loondienst gewerkt in de verzekeringen en de verf- en kledingbranche. Ook al geen matchende branches 🙂

Sinds 1993 ben ik zelfstandig professional en ondernemer. Een stap die net zo automatisch ging als de stap om in 2012 binnen de gezondheidszorg aan de slag te gaan. In de jaren daarvoor heb ik de opleiding tot NLP Coach gevolgd en in 2012 bleek dat ik een bipolaire stoornis had. Dit traject begon eigenlijk al in 2009, ik wist toen nog niet wat het was en al zeker niet wat de invloed op mijn leven zou zijn. Ik verwijs u voor details naar mijn artikel ‘mijn levensverhaal’.

Ik werd wakker uit een boze droom
In 2012 werd ik stabiel verklaard, had de juiste medicatie en kon weer verder met mijn leven, volgens mijn toenmalige psychiater. Feit was dat ik geen leven meer had. Ik woonde bij mijn moeder van 82 jaar, ik had geen werk of  inkomen, mijn relaties waren de afgelopen jaren onder mijn handen afgebroken en mijn 4 kinderen zag ik niet meer.

Mijn sociaal- en maatschappelijk leven was een drama, ik kwam de deur niet meer uit. Mijn sollicitaties werden soms binnen één uur afgewezen. Deurwaarders werden mijn kennissen en mijn toegevoegde advocaat mijn beste vriend. Mijn leven was zinloos, zowel fysiek als mentaal bleef ik klachten houden. Om te ontsnappen aan de werkelijkheid ging ik fietsen in de Zeisterse bossen om mijn rust te hervinden en wat beweging te krijgen.

Je zal hebben gemerkt, dat ik woorden heb onderstreept in het stukje over mijn leven in 2012. De onderstreepte woorden komen voor in bovenstaand schema van de Vitaliteitfactor.

Waarom werken zorgverleners langs elkaar heen
Je begrijpt dat in de afgelopen 5 jaar mijn verbazing steeds groter werd. Als hardwerkende ondernemer besefte ik niet dat zorgconsumenten en zorgverleners te weinig op de hoogte zijn van de verbanden tussen lichamelijke (Zorg) en geestelijke (GGz) gezondheidszorg en Welzijn en aanvullende hulp- en dienstverlening. De regelgeving, de protocollen en de bezuinigingen zijn hiervan grote oorzaken.

Een paar punten ter verduidelijking:

Zorgconsument en zorgverlener (IGZ+)
Binnen de gezondheidszorg is sprake van patiënten en cliënten. Ogenschijnlijk lijkt de zwaarte van de klachten aan te geven in welke categorie iemand valt. Lichamelijke gezondheidszorg (inclusief de huisarts) kent eigenlijk uitsluitend patiënten en de GGz spreekt meestal van cliënten (behalve bij opname bijvoorbeeld). Iemand die in een zorginstelling (bv. ziekenhuis) ligt, is per definitie een patiënt.

IGZ+ kiest voor zorgconsument. Wij zijn consument van zorg vanaf de geboorte (zelfs daarvoor) totdat wij overlijden en de gehele periode die daartussen ligt. Zorgconsument klinkt vriendelijker dan cliënt of patiënt en biedt meer gelijkheid (stigma).

Een IGZ+ begeleider of behandelaar is binnen Integrale Gezondheidszorg Plus een IGZ+ zorgverlener.

Leefstijl Gezondheidszorg
De afgelopen jaren hebben Hester Morsdorf en ik de Vitaliteitfactor ontwikkeld. Waarom? Omdat mensen niet ziek zijn omdat het lichaam (inclusief geest) hen in de steek laat. In de meeste gevallen worden mensen ziek door een combinatie van factoren. Nagenoeg iedere zorgverlener weet dat, echter ons gezondheidszorgsysteem is daar (nog) niet op ingericht.

Introductie van Integrale Gezondheidszorg Plus is dan ook noodzakelijk om gezondheidzorg in de 21ste eeuw betaalbaar te houden en het niveau van zorgverlening te verhogen. Iedereen heeft daar baat bij, tenslotte is iedere Nederlander een zorgconsument.

Parallelle begeleiding & behandeling
In Nederland is in nagenoeg de gehele gezondheidszorg (inclusief complementaire hulp- en dienstverlening) een seriële begeleiding of behandeling opgenomen in de protocollen. Wanneer een zorgconsument klachten heeft, wordt hij eerst behandeld door arts 1 en daarna door arts 2 of arts 3. Door de regelgeving dient de zorgconsument bepaalde onderzoeken vaak 2 of meer keer te ondergaan.

Daarnaast is het voor de zorgconsument beter als zijn behandelperiode zo kort mogelijk is en zoveel mogelijk klachten min of meer tegelijkertijd aangepakt worden, uiteraard naar draagkracht van de zorgconsument. Dit is een parallelle methode. Kostenbesparend en (vaak) beter voor de zorgconsument.

Terug naar de titel van dit artikel
Heel veel hele goede #zorgverleners in #zorg, #ggz en #welzijn en daarbuiten, maar het ontbreekt aan een compleet en universeel intake-instrument voor iedere zorgconsument en zorgverlener. Op het moment dat een zorgconsument klachten krijgt (mentaal, fysiek of omgevingsfactoren) doet hij een digitale test en krijgt een interview van circa 50 minuten. Dit resulteert in een persoonlijke Vitaliteitfactor met een rapport en advies voor de zorgconsument.

De Vitaliteit Expert (die de Vitaliteitfactor uitvoert) is aanspreekpunt voor de zorgconsument en betrokken IGZ+ zorgverleners, is coördinator en deelt de gegevens met betrokken zorgverleners, zoals de huisarts, mentale- en fysieke zorgverleners en aanvullende hulp- en dienstverleners.

De zorgconsument heeft zijn of haar eigen regie en bepaalt in welk tempo begeleiding en/of behandeling wordt ingezet.

Het unieke en universele intake-instrument
Is dat instrument nu al beschikbaar dan? Ja! De toekomst nu al bij jou in de praktijk.

Via www.vitaliteitgroep.nl kun je kennismaken met de Vitaliteitfactor. Specifieke informatie lees je op de site www.vitaliteitfactor.nl.

Wil jij nu al kennismaken met de werkwijze van de Vitaliteitfactor? Als zorgverlener (aantoonbaar) of zelfstandig professional binnen de definitie van IGZ+ kunnen wij jou de link van de Vitaliteitfactor test toesturen. Na invulling kun je voor een nadere toelichting op de resultaten contact opnemen met de Vitaliteit Groep.

Om een eerste indruk te krijgen kun je de gratis IGZ+ TEST doen. Sinds het voorjaar van 2018, net als de Vitaliteitfactor, in 3 versies: JUNIOR | ADULT | SENIOR. Wanneer je de IGZ+ TEST voltooit hebt, laat dan een opmerking of telefoonnummer achter. We nemen dan contact met je op.

Ben jij zelfstandig professional?
Word dan ZZP-Partner van Vitaliteit Groep Nederland en ga samenwerken met onze Vitaliteit Experts in Den Bosch, Den Haag, de provincie Utrecht (Zeist e.o.), Zwolle of in jouw eigen gemeente natuurlijk. Check Vitaliteit Groep Nederland | Opleidingen & Workshops.

Wij (Stichting IGZ+ en Vitaliteit Groep Nederland) zijn benieuwd naar jouw reactie. Als ‘cliënt’ van de GGZ kan ik alleen maar zeggen: was deze Vitaliteitfactor er in 2011 maar geweest.

Positieve groet,

Martin Jan Melinga | Gezondheidsfilosoof

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #IGZplus, #ONTregeldezorg, #openbrief, Acceptatie psychische klachten, Burn-out, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, de heer Hugo de Jonge, Depressie, DSM 5 (Nederlandse vertaling), e-Health, Echtscheiding, Faillissement, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Omgangsregeling, Omgangsregeling kinderen, Open brief aan de minister van VWS, Opleiding Vitaliteit Expert, Over Martin Jan Melinga, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Psychiater Jim van Os, Psychiater Menno Oosterhoff, Psychische diagnose, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, Zorgverzekeraars, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s