Schokkend: #dood verwarde man onnodig; #Politie en #GGZ falen weer. #Gezondheidszorg #IGZplus

Via de NOS hoorde ik vrijdag 2 februari 2018 dat bij een incident met de politie een man is overleden. Nu blijkt dat het gaat om een ‘verwarde man’. Waarom vind ik dit schokkend? Omdat dit het zoveelste incident is met of zonder de politie met verwarde mensen. Mensen die (tijdelijk) niet weten wat ze doen en daardoor problemen veroorzaken in hun omgeving. Verwarde mensen die andere mensen bedreigen, verwarde mensen die hun huis in de brand steken, ga maar door …

Klik op de afbeelding en bekijk de amateurbeelden van het incident

Waarschuwing: de beelden kunnen schokkend zijn

Ik heb hierover in 2015 mijn eerste artikel ‘Wie is de verwarde man of vrouw”  geschreven. Verwarde personen, wie zijn ze en waarom doen ze zo. In datzelfde jaar werd een ‘Aanjaagteam Verwarde Mensen’ aangesteld. In oktober 2016 kwam het eindrapport. Sindsdien blijft, ondanks een in mijn ogen duidelijk rapport, de vraag: “hoe gaan wij om met verwarde mensen”.

Hoe gaan wij om met verwarde mensen
Allereerst mijn definitie van de verwarde persoon: iemand die gedurende een bepaalde periode niet in staat is voor zichzelf (en anderen) te zorgen. Een verward persoon is niet te kwalificeren in één bepaalde groep. Een verward persoon heeft hulp nodig.

Begin dit jaar gaf de hoofdcommissaris van politie van Amsterdam aan dat het ‘helpen’ van verwarde mensen niet tot de kerntaken van de politie hoort, daar zijn zelfs Kamervragen over gesteld. Vrijdag 2 februari 2018, is het bewijs geleverd. Een verward persoon behandelen als ‘normaal’ persoon is niet ‘handig’. Afgelopen vrijdag viel een dode te betreuren, wat niet nodig was geweest.

Integrale Gezondheidszorg Plus
Sinds 2015 geven wij al de oplossing voor ‘verwarde mensen’, maar eigenlijk voor iedere Nederlander. Een betere- en betaalbare gezondheidszorg. Laten wij vanaf vandaag ook het woord ‘veilig’ toevoegen. Veilig voor iedereen die uiteindelijk ‘knapt’ onder de druk van de maatschappij, zichzelf of zijn omgeving. Wat bedoel ik hiermee?

Ieder mens (ook kinderen) leeft zijn eigen leven, al of niet in relatie met één of meerdere mensen (gezin). Binnen dat leven heeft hij zijn eigen gedachten. Een deel daarvan deelt hij met anderen (de één veel, de andere weinig), anderen delen niet of nauwelijks. Of je nu wel of niet deelt, voor (te) veel mensen wordt het leven soms te veel. Dat kan kort zijn, maar ook voor langere duur. Het oppotten van negatieve gedachten en gevoelens kan uiteindelijk hetzelfde werken als een snelkookpan, terwijl voor sommigen de weg langer duurt tot de ‘ontploffing’ plaatsvindt.

Iedereen kan zijn kookpunt bereiken
Geldt dit voor iedereen? Ja! Alleen niet bij iedereen komt het tot uiting in een uitbarsting. Veel mensen imploderen (bv. hartklachten, hoge bloeddruk et cetera). Anderen gaan in gesprek met een psycholoog, coach of een andere hulp- of dienstverlener. Wanneer hulp te laat wordt ingeschakeld, kunnen zorgverleners vaak ook niet direct effect resulteren. Soms gaan mensen dan ook tijdelijk naar een GGZ-instelling om hun leven (en zichzelf) weer onder controle te krijgen. Soms doen zij dat niet of blijven onder de radar van zorgverleners of maatschappelijke hulpverlening. Dan gebeuren zaken zoals vandaag, helaas.

Verward is niet het juiste woord
Allereerst het woord ‘verward’. U moet weten, ik ben ervaringsdeskundig, in 2011 stond de politie ook bij mij voor de deur. Ik ben binnen gebleven, maar als ik naar buiten was gegaan, was ik vast in het nieuws gekomen als verwarde man. Overigens ben ik sinds 2012 stabiel en functioneer weer ‘normaal’. Verwarde man klinkt naar, doet vermoeden dat iemand ‘gevaarlijk’ is en lijkt alsof de persoon een ‘crimineel’ is of iets dergelijks.

Ik zou kiezen voor: instabiele mensen. Zij zijn uit balans. Dat is namelijk wat er aan de hand is. Iemand is de weg kwijt (veel mensen in een burn-out zeggen dat ook), zien het niet meer zitten (bijna 2.000 zelfdodingen per jaar) of zitten aan de grond, qua relatie, financieel of totaal.

Het antwoord: PREVENTIE
Ik schreef het in 2015, er is een petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg”, en er is een nieuwe stichting opgericht in 2017: Stichting IGZ Plus (Integrale Gezondheidszorg Plus). Integrale Gezondheidszorg Plus in combinatie met preventie is DE oplossing en HET antwoord. De Nederlandse overheid is expert in gevolgbestrijding en dat geldt helaas ook voor de gezondheidszorg. Reageren als er een probleem (lees: diagnose) is.

Als sprake van een diagnose is, is het al te laat. Je hebt kanker, je hebt hartklachten, je hebt pijn in je nek, je hebt psychische klachten enzovoort. Wat nu als je dat al eerder zou weten …

Recent sprak ik een specialist, hij zei tegen mij: “zouden mijn patiënten maar eerder bij mij komen, dan wordt de hen veel bespaard.” Kanker bijvoorbeeld kan in een vroeg stadium vaak nog genezen worden (borstkankeronderzoek) voor veel mensen is het meestal te laat (in 2016 overleden bijna 20.000 mensen aan kanker.)

Dit geldt ook voor mentale klachten
Wat voor kanker geldt, geldt uiteraard ook voor psychische of mentale klachten. Ons leven wordt beïnvloed door 3 belangrijke factoren:

  1. Mentale (psychische) gezondheid
  2. Fysieke (lichamelijke) gezondheid
  3. Omgevingsfactoren (voor iedereen anders).

Deze 3 factoren beïnvloeden ook elkaar en zorgen daarmee dat wij ons gelukkig of verdrietig voelen, gezond of ziek, welvarend of arm, stabiel (in balans) of instabiel (uit balans).

Integrale Gezondheidszorg Plus in de praktijk
Uit de filosofie van Integrale Gezondheidszorg Plus is de Vitaliteitfactor ontwikkeld. Een digitale test van 70 vragen gecombineerd met een uitgebreide intake (interview) met een Vitaliteit Expert. Uit deze informatie komt een rapport met, indien nodig, advies aan de zorgconsument (cliënt of patiënt) voor verdere begeleiding of behandeling, in eigen regie.

Gezondheidszorg zoals het hoort. Duidelijk, betaalbaar en korte lijnen naar begeleiders en behandelaars. Eén systeem en één contactpersoon voor de zorgconsument. Gezondheidszorg anno 2040 lijkt het wel. Het kan echter nu al worden toegepast!

Bent u (zelfstandig) zorgverlener? Wilt u meewerken aan een betere en betaalbare gezondheidszorg. Neem contact met mij op of ga naar de website www.vitaliteitgroep.nl

Martin Jan Melinga | Gezondheidsfilosoof
M: 06-42931346 | E: martinjan.melinga@igzplus.nl

 

PS: Teken de petitie als u dat nog niet heeft gedaan. Dank!

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, #HRMO, #IGZplus, Check Je Vitaliteit, De verwarde man, Diagnose, Fysiek en mentaal, Gezondheidszorg, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Mentale en fysieke gezondheid, Minister Hugo de Jonge, Minister van VWS, Open brief aan de minister van VWS, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Psychische diagnose, Psychische klachten, Rechtssysteem, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, verwarde mensen, Verwarde personen, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.