#Huisartsen weten hoe het moet … #OntRegeldeZorg #hetroermoetom #HRMO #gezondheidszorg

Op 4 augustus 2014 is de petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg” gestart. Met veel succes overigens, mede dankzij de ‘daden’ van minister Schippers of juist wat zij niet deed, heeft de petitie nu 32.552 handtekeningen. Een mooi resultaat, maar net te weinig om nu al serieus te worden genomen in de Tweede Kamer. Op naar 40.000 handtekeningen dus.Petitie voor de zorgconsument én de zorgverlener
Verandering in de gezondheidszorg gaat langzaam, heel langzaam. Ik heb het dan over de manier waarop de gezondheidszorg werkt, het systeem, zeg maar. De technologie gaat wel door, de toepassing ervan volgt langzaam. De huisartsen, die (oneigenlijk) de slogan Het Roer Moet OM gebruiken, zijn  in ieder geval wel opgeschoten. Mede door het goede netwerk van de huisartsen (zoals de VvAA) hebben zij Minister Bruins en Minister de Jonge zover gekregen om te werken aan regelgeving binnen de gezondheidszorg. TOP! Maar wel een beetje teleurgesteld.

Wij hebben meerdere keren contact gehad met huisartsenactiegroep HRMO (Het Roer Moet OM). Zij vonden dat iedereen die slogan mag gebruiken. Dat zij daarmee in 2015, toen een flinke stok in het wiel van onze petitie stak, kon hen niet deren. Maar goed, genoeg hierover.

Onze afbeelding op de website van www.heroermoetomin.nl n.a.v. actie huisartsen in 2015

Het systeem gezondheidszorg
Het systeem zal na het wijzigen van (details) in de regelgeving nog steeds hetzelfde zijn. Het eerste resultaat van de aanpassing van de regelgeving is dat zorgverleners minder werkdruk gaan ervaren. Overbodige regelgeving wordt geschrapt. Een goede zaak en ook in onze petitie staat dat verandering in de regelgeving moet komen. Maar niet zo als het nu gebeurt. Onze petitie Het Roer Moet OM (blijft verwarrend) gaat een grote stap verder; verandering van de regelgeving ten gunste van de cliënt en patiënt (zorgconsument) voor een betere en betaalbare gezondheidszorg: IGZ Plus.

Wat bedoel ik hiermee? Nu gaat een groep van zorgprofessionals uit 7 sectoren van de Gezondheidszorg (apothekers, psychiaters, fysiotherapeut, medisch specialisten, wijkverpleegkundigen, ziekenhuisverpleegkundigen), aan de slag met ontregelen en verbeteren van de zorg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze beroepsgroepen ongeveer 40% van hun tijd aan administratie besteden. Op zijn zachts gezegd BIZAR! Logisch dat de gezondheidszorg in Nederland  duur is. Als dat voor alle beroepsgroepen geldt (2 miljoen professionals), en wij praten over 100 miljard zorgkosten, dan zou hiervan dus € 40 miljard besteed worden aan administratie en dat kan ik dan weer niet geloven. (onderstaand een overzicht van de zorgkosten (inclusief transitiekosten)

Wat ik wel weet en bedoel
Wat wordt geschrapt en hoeveel gaat dat opleveren. We moeten nog een paar maanden geduld hebben. Wat ik wel kwijt wil, is het feit dat als patiënten van de ene arts naar de andere gaan, elke keer opnieuw bloedonderzoek en andere onderzoeken (die al gedaan zijn) opnieuw worden uitgevoerd. Het heeft te maken met beroepsaansprakelijkheid, maar in dit digitale tijdperk met goed functionerende EPD’s (Elektronisch Patiënten Dossier) is dat ook BIZAR.

Dit soort zaken zijn aan de orde van de dag. Er zijn heel veel kosten mee gemoeid en de patiënt moet elke keer weer onderzoeken ondergaan die niet fijn zijn. Wat mij met (ONT) regel de Zorg tegen de borst stuit, is dat het niet gaat om de cliënt of patiënt (zorgconsument),  maar om de werkdruk van de zorgprofessional. Natuurlijk zijn al die regels bizar, maar ze zijn ook ontstaan en hebben hun nut gehad. Schrappen oké, maar met het belang van de zorgconsument (cliënt en patiënt) voorop.

foto via http://www.skipr.nl

Een nieuwe Gezondheidszorg, een nieuwe GGz
De Nieuwe GGZ (van Jim van Os en zijn actiegroep) is oude wijn in nieuwe zakken. Deze actie (ONT) regel de Zorg gaat ook geen Nieuwe Gezondheidszorg opleveren. Het blijft allemaal verbouwen aan een Gronings huis met scheuren en wachten op de volgende aardbeving. Het huidige systeem van Zorg en GGZ is zo oud als de weg naar Rome. Overal zitten pleisters, verbanden, spalken en gips om de boel in stand te houden.

Wetgeving, regelgeving en protocollen lijken belangrijker dan de gezondheid van mensen zelf. Alle zorgprofessionals die ik heb gesproken, vinden dat ook, van jong tot oud. Ik waardeer het initiatief  (ONT) regel de Zorg, het is alleen nu een druppel op een gloeiende plaat. Zoals mijn vader altijd zei: ‘daar win je de oorlog niet mee’. Tijd voor een nieuw schip, geen renovaties meer.

Foto: Graham Dockery

Gezondheidszorg richting 2040
Terug naar de tekentafel. Waar heeft de zorgconsument behoefte aan en hoe vervult de zorgverlener zijn taken maximaal zonder te veel administratie. Dat is waar wij met zijn allen heen moeten. Wat is de behoefte van de zorgconsument en hoe wordt hij zo snel mogelijk beter.

Bruggen moeten worden gebouwd tussen Zorg en GGz en aanvullende hulp- en dienstverlening (denk aan mediators, schuldhulpverlening et etctera). Wij noemen dit Integrale Gezondheidszorg Plus. De plannen liggen klaar, tijdschema’s kunnen worden geschreven, regelgeving gerealiseerd.  Een nieuwe Integrale Gezondheidszorg Plus waar zorgconsument en zorgverlener samenwerken aan gezondheid, preventie en nazorg (ook dat laat te wensen over in Nederland).

Ben ik nu sikkeneurig? NEE! Positiever dan ooit ga ik er vanuit dat wij met Stichting Intergale Gezondheidszorg Plus en Vitaliteit Groep Nederland (opleidings- en kennis instituut) mooie stappen kunnen maken in 2018, op weg naar 2040 (nog 22 jaar te gaan).

Vandaag trapt minister Hugo de Jonge de actie “(ONT)regel de Zorg” af. Ik hoop (en ga er eigenlijk vanuit) dat hij ondertussen onze OPEN BRIEF heeft gelezen. U kunt de brief lezen door op de link te klikken.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga
Gezondheidsfilosoof

PS: U kunt ons een stapje in de goede richting helpen door op onderstaand logo te klikken en te tekenen voor een betere en betaalbare gezondheidszorg voor iedere Nederlander.

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #HRMO, #IGZplus, #ONTregeldezorg, (ONT)regel de Zorg, Campagne Check Je Vitaliteit, huisartsen, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Nationaal ZorgPlan, Over Martin Jan Melinga, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Psychiater Jim van Os, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, Zorgverzekering 2018 en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op #Huisartsen weten hoe het moet … #OntRegeldeZorg #hetroermoetom #HRMO #gezondheidszorg

  1. Pingback: 10.000 #Groningers met #gezondheidsklachten in #aardbevingsgebied! #schadeprotocol #stress #igzplus | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.