10.000 #Groningers met #gezondheidsklachten in #aardbevingsgebied! #schadeprotocol #stress #igzplus

Vandaag, 31 januari 2018, werd het eindrapport van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), naar aanleiding van 2 jaar gezondheidsonderzoek in het aardbevingsgebied (Groningen) gepubliceerd. Reden genoeg om onderstaande open brief aan minister Hugo de Jonge nogmaals onder de aandacht te brengen.

Foto: Graham Dockery

Inhoud persbericht en rapport
Er zijn 150.000 mensen met schade in Groningen, 85.000 hebben meervoudige schade en voelen zich niet veilig in hun woning. 10.000 mensen hebben gezondheidsklachten. Lees meer in het persbericht van Gronings Perspectief.

De relatie tussen fysieke- en mentale gezondheid en omgevingsfactoren (lees hier aardbevingen) is in dit rapport aangetoond. Wij gaan er vanuit dat dit rapport de eerste stap is voor een betere en betaalbare gezondheidszorg voor iedere Nederland.

Advies onderzoekers
De onderzoekers, Postmes en Stroebe, geven aan dat deze 85.000 mensen buiten de boot vallen (niet alleen qua materiële schade), vaak niet in beeld zijn (bij de huisarts) en er een integraal plan moet komen. Uiteraard is Stichting IGZ Plus samen met Vitaliteit Groep Nederland gezien hun ervaring, bereid hierin mee te denken. De Vitaliteit Groep heeft hiervoor een uniek intake-instrument ontwikkeld, de Vitaliteitfactor.

Want voor ‘aardbevingen’ kunt u ook lezen: mensen met schulden, mensen met scheidingen, mensen zonder werk et cetera. Wij hopen dat er naast een goed schadeprotocol ook goede begeleiding komt voor de getroffen Groningers.

Ondanks het feit dat ik al eerder vandaag een artikel heb gepubliceerd “Huisartsen weten hoe het moet … ” wilde ik toch dit met u delen. Vandaag is namelijk actie ONTregel de Zorg van start gegaan, een initiatief van de huisartsen in het kader van het Roer Moet OM, ook een belangrijke ontwikkeling in de Gezondheidszorg.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga
Gezondheidsfilosoof

NB: Onderstaand integraal de brief die verstuurd is aan de minister van VWS


OPEN BRIEF AAN: de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

23 januari 2018

Hooggeachte heer De Jonge,

Steeds vaker wordt aangetoond dat fysieke en mentale gezondheid veel met elkaar te maken hebben en worden beïnvloed door de omgeving van mensen die ziek zijn of ziek dreigen te worden. Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ Plus) is opgericht in de zomer van 2017 en start vandaag de campagne “Voorkom STRESS thuis en op het werk of school”.In deze campagne, die start in de eHealth-week, staat burn-out centraal. Op dit moment hebben 1 op 7 medewerkers burn-out klachten. Juist burn-out is een ziekte die op het snijvlak van lichamelijke en geestelijke gezondheid ontstaat en ook nog eens wordt beïnvloed door onze thuissituatie en de situatie op werk of school.

Stichting IGZ Plus pleit voor een integrale gezondheidszorg (fysiek en mentaal) inclusief complementaire hulp- en dienstverlening. Zowel voor de zorgconsument, de zorgverlener als de zorgverzekeraar valt veel te halen bij een intensieve samenwerking tussen zorgverleners uit de verschillende sectoren van IGZ Plus.Stichting IGZ Plus pleit ook voor meer aandacht voor preventie of het zo vroeg mogelijk in actie komen bij signalen van bijvoorbeeld burn-out. Het creëren van bewustzijn bij zowel de zorgconsument, de zorgverlener als zorgverzekeraars is van het hoogste belang voor een blijvend goede en betaalbare gezondheidszorg.

Stichting IGZ Plus pleit tenslotte ook voor aanpassing van wet- en regelgeving binnen de gezondheidszorg, omdat samenwerking tussen mentale en fysieke zorgverleners en complementaire hulp- en dienstverlening nu niet of nauwelijks is toegestaan.Met de voorlichtingssite www.checkjevitaliteit.nl zet stichting IGZ Plus de eerste stap naar de realisatie van bewustzijn bij zorgconsumenten. Voor de campagne is een kostenloze test ontwikkeld die online (eHealth) gedaan kan worden.

Uiteraard zijn wij bereid om in een gesprek één en ander toe te lichten. Meer informatie over de stichting, haar missie en doelstellingen treft u aan op de website www.igz.nl

Martin Jan Melinga
Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ Plus)
M: 06-42931346
E: martinjan.melinga@igzplus.nl

 

 

U kunt de open brief downloaden in pdf, klik op het logo

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, (ONT)regel de Zorg, Diagnose, Echtscheiding, Faillissement, Fysiek en mentaal, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Minister Hugo de Jonge, Minister van VWS, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stress door omgevingsfactoren, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor©, zorgconsument, zorgverlener en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.