Huidige #zorgstelsel niet meer van deze tijd … #ontregelddezorg #petitie #hetroermoetom #ggz #zorg

De techniek binnen de gezondheidszorg gaat sneller dan de verandering. In mijn blog “De zorgpremie gaat naar € 200,- per maand …” heb ik in het kort de geschiedenis van de gezondheidszorg weergegeven. Het resultaat is dat Nederland bij de top 10 van de beste horen wat betreft de gezondheidszorg. Echter, dat wil niet zeggen dat je dan op je lauweren moet rusten, zoals mevrouw Schippers deed toen zij minister was. Het resultaat kennen wij, een geldverslindende orkaan (westerstorm).

Door minister Schippers ontstond in augustus 2014 een beweging die vindt dat het anders kan en moet, petitie Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg was geboren. Inmiddels hebben ruim 32.000 mensen de petitie getekend. “Mooi”, zult u zeggen, maar willen wij het doel van de petitie op de politieke agenda krijgen (Tweede Kamer en de Minister van VWS), hebben wij 40.000 handtekeningen nodig.

Integrale Gezondheidszorg Plus
Wat is dat nu precies? Gezondheidszorg is verdeeld in meerdere sectoren die niet of nauwelijks met elkaar samenwerken. U kent deze twee als zorg en ggz. Zorg is alles wat met de fysieke (lichamelijke) gezondheid te maken heeft. GGZ is alles wat met de mentale (geestelijke) gezondheid te maken heeft. Daarnaast is er nog de ouderenzorg, jeugdzorg, gehandicaptenzorg én de aanvullende hulp- en dienstverlening. Bij de laatste kunt u denken aan schuldhulpverlening, mediators, arbeidsdeskundigen et cetera.

“Dat is goed”, denkt u misschien, ieder zijn vak? Nee! De mens, van jong tot oud, zit complex in elkaar. Wanneer een diagnose wordt gesteld (bijvoorbeeld burn-out), is meer hulp nodig voor deze zorgconsument dan alleen de GGZ.

Voorbeeld hoe het zou moeten gaan
Wanneer iemand een burn-out heeft, zijn er vaak meerdere klachten dan alleen geestelijke. Het kan zijn dat zijn relatie niet goed is, zijn werk niet meer oké is, maar ook dat hij fysiek overbelast is. Wat was de volgorde en waar had kunnen worden ingegrepen als de zorgconsument het had geweten? En de begeleiding en behandeling? Die gaat stap voor stap, terwijl het anno 2018 nodig is om zoveel mogelijk de zorgconsument op meerdere vlakken tegelijkertijd te begeleiden.

Dat mag echter niet. Regelgeving en gebrek aan kennis houden zorgverleners vaak tegen. En als wel doorverwezen kan worden, is er gesteggel over de financiering (zorgverzekering).

HET ROER MOET OM HOOG OP DE AGENDA

U begrijpt dat stichting IGZ Plus en de stichting Orange Monday de petitie weer hoog op de agenda zetten. Minister Schippers vond het niet nodig dat wij op gesprek kwamen. Wellicht vindt minister Hugo de Jonge dat wel. Wij hebben hem een OPEN BRIEF gestuurd. Wanneer u op onderstaande afbeelding klikt kunt u hem lezen.

Het blijft niet bij de OPEN BRIEF aan de minister. Komende week krijgen Tweede Kamerleden van de Vaste Kamercommissie van VWS, de fractieleiders van alle politieke partijen (die druk zijn met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018) en zoveel mogelijk organisaties op het gebied van Integrale Gezondheidszorg Plus, zoals KWF Kankerbestrijding, onze open brief.

Honderdduizenden zorgconsumenten (cliënten en patiënten) hebben baat bij vernieuwing van ons zorgstelsel, de totale regelgeving (niet alleen een beperkte groep zorgverleners) en de manier waarop wij als Nederlanders over gezondheidszorg denken. Het kan en moet anders!

De gemeenteraadsverkiezingen
De transitie van de zorg naar de gemeente is nog steeds geen succes. Wijkteams functioneren nog onvoldoende in de 380 gemeenten (uitzonderingen bevestigen de regel). Gezinnen krijgen niet de zorg die zij nodig hebben, kinderen staan in de kou. In het 4e kwartaal is in veel gemeenten ‘het budget’ op, te gek om over te praten.

Het door de gemeenten laten uitvoeren van diensten leek niet goed (2015) en is nog steeds niet goed. Kijk goed bij uw gemeente hoe uw gemeente de zorg regelt. Wanneer u het nu niet nodig heeft, denk dan aan de toekomst. Zet Integrale Gezondheidszorg op de politieke agenda. 

Tenslotte
De petitie is geactualiseerd aan de huidige situatie. Twee nieuwe ministers en een nieuwe staatssecretaris; je zou denken dat het dan beter gaat dan met maar twee bewindslieden. Sinds de Tweede Kamer verkiezingen was het stil rondom minister Schippers en dus ook rondom de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg. TEKEN vandaag nog en zorg dat wij nog dit jaar met Minister Hugo de Jonge in gesprek kunnen, gesteund door een tas vol handtekeningen. 40.000 dus.

Integrale Gezondheidszorg Plus is de toekomst van onze gezondheidszorg. Er is niet voor niets speciaal een stichting voor opgericht. Steun ons met uw handtekening. Klik op het logo en lees onze site www.hetroermoetomin.nl en TEKEN! Op naar de 40.000, op naar Den Haag 🙂

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga
Gezondheidsfilosoof

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #Gezondheidsfilosoof, #HetRoerMoetOM, #openbrief, Campagne Check Je Vitaliteit, de heer Hugo de Jonge, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Minister Hugo de Jonge, Minister Schippers, Minister van VWS, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Zelfstandige zorgprofessional, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s