Voorkom #STRESS thuis én op het werk! #openbrief @MinVWS @hugodejonge #eHealthweek #eHealth

Deze week, van 20 t/m 26 januari 2018, is door het Ministerie van VWS uitgeroepen als eHealth week. Waarom deze week? Omdat eHealth een steeds grotere rol gaat spelen in onze samenleving. Lang leve het internet met haar ongekende mogelijkheden. We hoeven niet perse meer naar de dokter, veel zorgverleners hebben een mogelijkheid tot video-consult. Zwangerschap is te volgen via de app, je krijgt geen afdruk meer mee, maar een filmpje.

Nederland (en de wereld) staat nog in de kinderschoenen wat betreft de mogelijkheden zelf uw gezondheid te monitoren. Meer weten over eHealth? Check https://ehealthweek.net en zijn onder andere 236 activiteiten verspreid over heel Nederland. Er is in ieder geval nog één activiteit, leest u verder.

Driekwart bevolking wil eigen gezondheid monitoren
Uit een onderzoek van Mobile Doctors (initiatief VvAA) blijkt dat wij onze eigen gezondheid willen monitoren. Opvallend is de woordkeuze gezondheid. Wij willen een digitaal contact hebben met onze huisarts, specialist of andere zorgverlener. Een meerderheid (54%) geeft zelfs aan informatie te willen vergaren voordat zij een arts bezoeken. Een mooi streven als je gezondheid te wensen overlaat of als je ziek bent.

Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ Plus) gaat een stap verder. Voorkomen dat je ziek wordt oftewel anders geformuleerd: preventie. De campagne van IGZ Plus die ook vandaag start richt zicht op burn-out, bijna volksziekte nummer één. In het geval dat iemand een burn-out heeft (zorgconsument) is het mooi dat er digitaal contact kan zijn met een zorgverlener. Maar wat nu als er een paar maanden eerder al contact is met een zorgverlener (al of niet digitaal) om die burn-out te voorkomen. Dat zou mooi zijn. Hoe kom je dat te weten, periodiek je vitaliteit laten meten.

Vitaliteitfactor; het ideale intake-instrument
De Vitaliteitfactor is wat het woord zegt “hoe sta ik er op dit moment voor met mijn vitaliteit”. Met nadruk op ‘op dit moment’. Mensen staan dagelijks onder invloed van stressfactoren die onze vitaliteit positief of negatief kunnen beïnvloeden. Denk aan overlijden, verhuizen, relationele problemen, werk of geen werk, financiën et cetera en uw mentale en fysieke gezondheid. Al deze factoren zijn gebundeld in de Vitaliteitfactor vragenlijst en worden daarnaast ook nog eens uitgevraagd door een Vitaliteit Expert die daarvoor is opgeleid.

Uit de Vitaliteitfactor komt (aangevuld met het gesprek) een resultaat dat verwerkt wordt in een adviesrapport. Daaraan wordt een advies gekoppeld van de Vitaliteit Expert waar de zorgconsument, onder eigen regie, mee aan de slag kan. De Vitaliteit Expert begeleidt en schakelt waar nodig voor de zorgconsument andere zorgverleners in voor een optimale begeleiding en/of behandeling. Alles gericht op het voorkomen van klachten op het gebied van mentale en/of fysieke gezondheid en de omgevingsfactoren van de zorgconsument. Een ideale situatie, toch?

Campagne “Voorkom STRESS thuis op het werk”
Burn-out, één van de exponenten van STRESS. Uiteraard is er positieve stress, denk aan de schaatsers die zich geplaatst hebben voor de Olympische Spelen. Deze campagne gaat over de vele vormen van stress die niet goed zijn voor de mens, zeker niet als er combinaties zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan iemand die onder druk staat op zijn werk én thuis relationele problemen heeft (die wellicht uitlopen op een echtscheiding).

Burn-out heeft ten onrechte het stempel gekregen van een ziekte die verbonden is aan werkstress. Niets is minder waar. Wanneer thuis én werk veel druk opleveren is een burn-out sneller in zicht. Daarnaast, ook niet-werkenden (jongeren en gepensioneerden) kunnen bezwijken onder de stress.

Wanneer bij bovenstaande de druk van de maatschappij, het sociale netwerk (al of niet via sociale media), familie en vrienden. Leven in de 21ste eeuw is totaal anders dan 40 jaar geleden in de 20ste eeuw. We moeten altijd bereikbaar zijn, een nog mooiere auto (of huis) dan de buurman. Een gezondheidszorg van de jaren 80 van de vorige eeuw is niet meer voldoende anno 2018. Gebruik maken van alle mogelijkheden die er nu zijn (big-data bijvoorbeeld) samenwerking tussen zorgverleners binnen mentale- en fysieke gezondheid en complementaire dienstverlening zijn noodzaak om ook de kosten van de gezondheidszorg onder controle te houden.

Check Je Vitaliteit – Monitoren van je eigen gezondheid
Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus en Vitaliteit Groep Nederland hebben de handen in één geslagen om bovenstaande doelen te bereiken. Via de site kunt u uw Vitaliteit vaststellen middels een ingekorte Vitaliteitfactor test.

De TEST heet IGZ Plus Vitaliteit TEST en het resultaat is geen cijfer maar een kleur. De kleuren zijn groen (voldoende) oranje (matig) en rood (slecht). Bij de laatste twee is het in ieder geval goed om contact te zoeken met een Vitaliteit Expert of een zorgverlener binnen uw omgeving. Wanneer u actie onderneemt is er een preventie mogelijkheid om klachten te voorkomen of kunt u voorkomen dat ze verergeren.

IGZ Plus Zorgverleners
Als zorgverlener speelt u een grote rol in de realisatie van preventieve gezondheidszorg voor elke Nederland. De filosofie van de Vitaliteitfactor en Integrale Gezondheidszorg Plus is een andere manier van denken. Iedereen weet dat fysieke- en mentale klachten met elkaar te maken hebben. Wij werken allemaal nog in één Gezondheidszorg maar wel verdeeld in allerlei sectoren, zoals GGZ, Zorg, Ouderenzorg, Jeugdzorg, complementaire dienstverlening et cetera.

De Vitaliteitfactor brengt al deze sectoren samen binnen IGZ PLUS. Er is echter wel een korte opleiding voor nodig om dat eigen te maken. Deze post-hbo opleiding tot Vitaliteit Expert is voor elke zorgverlener binnen 3 maanden af te ronden (4 opleidingsdagen), waardoor u de Vitaliteitfactor snel kunt inzetten bij uw cliënten of patiënten die wij binnen IGZ Plus liever zorgconsumenten noemen.

Klik op bovenstaande afbeelding  of ga naar www.vitaliteitgroep.nl. U kunt uiteraard ook contact met mij opnemen via mail of telefoon.

Tenslotte
Vandaag heeft Stichting IGZ Plus een open brief gestuurd aan de heer Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Doel van de brief is om Integrale Gezondheidszorg Plus én op de politieke agenda te krijgen en in de praktijk, op grote schaal, toe te passen voor een betere en betaalbare Gezondheidszorg, voor jong en oud, nu en in de toekomst.

Met positieve groet,

Martin Jan Melinga
M: 06 42 93 13 46
E: martinjan.melinga@igzplus.nl

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #IGZplus, #Werkstress, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, de heer Hugo de Jonge, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, huisartsen, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Minister van VWS, Nationaal Zorgfonds, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, verwarde mensen, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, zorgconsument, zorgverlener, zorgverzekeraar. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.