Wanneer uw #batterij leeg is: #BURNOUT | Hip of maatschappelijke epidemie? #depressie vs #vitaliteit @BibiBreijman

Laat ik eerlijk zijn, tot mijn 48ste was ik net als de gemiddelde Nederlander te weinig met gezondheid of gezondheidszorg bezig. Nu 6 jaar later weet ik wel anders. In 2012 kreeg ik een diagnose die mijn leven totaal op de kop heeft gezet. Voorkomen is beter dan genezen is nu mijn motto.

Burn-out vs bipolaire stoornis
In 2012 kwam ik er ook achter dat het ziektebeeld van mijn diagnose (bipolaire stoornis) verdacht veel lijkt op de symptomen van burn-out. In mijn manische periodes (pieken) maakte ik ‘misbruik’ van mijn lichaam en mijn geest. Te veel stress, lange werkdagen, korte nachtrust (2-5 uur per nacht), te veel alcohol en sigaretten in combinatie met ongezond eten. Het uitwonen van het lichaam wordt dan een feit (een kwestie van tijd). Het gevolg: een depressie, wat eigenlijk weer een mechanisme is dat aangeeft dat de spreekwoordelijke batterij dient te worden opgeladen en weer in balans te komen, oftewel: rust, reinheid en regelmaat 🙂

Bij mijn diagnose volgde in een steeds sneller tempo de ene periode de andere op. De manische periodes werden korter (maar wel heftiger) en de depressies werden langer. De laatste depressie in 2011 duurde 8 maanden. Ik dacht dat ik er nooit meer uitkwam. Sinds mijn behandeling en medicatie in 2012 ben ik stabiel (zoals dat heet) en heb ik geen manische, noch depressieve periodes gekend. Bij een burn-out is het meestal een eenmalig proces, doordat mensen inzien dat ze een ander levenspatroon (of werkgever) moeten kiezen om burn-out te voorkomen, niet altijd succesvol overigens.

Burn-out geen officiële diagnose
Deze maand kwam burn-out weer veel in het nieuws. Een vlogger (Bibi Breijman) heeft het en in het onderwijs is burn-out ziekte nummer één aan het worden. In Nederland hebben 1 op 7 medewerkers last van burn-out klachten en binnen het onderwijs is dat zelfs 1 op 5. Het schokkende van dit alles is dat burn-out NIET voorkomt in de DSM5, het handboek van de GGZ.

Het vreemde daarvan is dat ik verneem dat veel mensen wel worden behandeld voor een burn-out, terwijl dat niet in de DSM5 voorkomt en er dus geen vergoeding van de zorgverzekeraar kan zijn. Wat is nu eigenlijk een burn-out:

Totale uitputting van de vitaliteit (zowel fysiek als mentaal) met als gevolg:

  1. Fysieke en mentale klachten (o.a. lichamelijke pijnen, down voelen, emotionele disbalans)
  2. Nergens zin in of plezier aan beleven (bijv. werk, hobby’s, sociale contacten)
  3. Prikkelbaarheid, snel geïrriteerd
  4. Concentratieverlies
  5. Verstoring van slaap- en eetritme

Burn-out is dus niet zomaar een diagnose en lijkt veel op mijn bipolaire gedrag van het verleden. Van hoogzelfvertrouwen tot een emotioneel wrak, dat bijvoorbeeld niet meer naar de supermarkt durft. Er wacht ogenschijnlijk een lange weg tot herstel. Drie tot zes maanden wordt genoemd, soms zelfs langer.
 

Waarom hebben zo’n 1 miljoen Nederlanders jaarlijks burn-out klachten
Aangezien burn-out ‘hip’ wordt genoemd (bizar eigenlijk), komt er gelukkig steeds meer aandacht voor deze ziekte. Omdat de ziekte NIET in de DSM5 staat, is er relatief weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan en zijn relatief weinig cijfers over aantallen mensen met een burn-out. De cijfers die er zijn, zijn werk gerelateerd. Wat tot nu toe wel bekend is, is dat burn-out eigenlijk de eerste ziekte is die (voor een groot deel) ontstaat door de druk die wordt gevoeld vanuit de omgeving en de maatschappij en daardoor ons gedrag veranderd.

In eerdere blogs heb ik al aangegeven dat het niet alleen om onze fysieke of mentale gezondheid gaat, juist de invloed van de omgeving is sterk van toepassing op burn-out en andere psychische klachten. Invloed van de omgeving werd vooral toegeschreven aan onze fysieke gezondheid, denk aan vervuiling van het milieu, met drank achter het stuur, roken, ongezond eten en dergelijke. Campagnes zijn er voor om deze invloeden uit de omgeving te veranderen. Denk aan de BOB-campagnes van de afgelopen 10 jaar.

Campagne om burn-out te voorkomen
Om op de de BOB-campagne terug te komen; dat was een inkoppertje vergeleken met een burn-out campagne. Iedere onbenul weet dat het reactievermogen minder wordt als je drank op hebt, zeker als je 50 km/uur of harder rijdt. Desondanks heeft het lang geduurd voordat BOB tot maatschappelijk bewustzijn heeft geleid. Er is ook geen verschil of je nu net 18 jaar bent of in de 50, een man of een vrouw of in een goedkope of dure auto rijdt. Voor iedereen geldt hetzelfde: geen drank wanneer je nog moet rijden.

Voor burn-out geldt precies het tegenovergestelde, iedereen is anders (gelukkig maar), iedereen reageert anders op stress, ongezond eten, heeft wel werk of juist niet, werkt in het onderwijs, de horeca of één van de honderden andere branches. De één is directeur, de ander is schoonmaker binnen hetzelfde gebouw. De één heeft een sterke persoonlijkheid, de ander haakt af. De overeenkomst: iedereen kan een burn-out krijgen.

Het elastiek barst als het wit wordt
Ik heb ooit in een presentatie voor het eerst gebruik gemaakt van bruine postelastieken. Wanneer het elastiek voor het eerst helemaal wordt uitgerekt, wordt het wit (waarschuwing). Wanneer je datzelfde blijft doen wordt het steeds witter. Op een gegeven moment is het de laatste keer dat het zo kan worden uitgerekt en het elastiek knalt kapot. Oftewel, de burn-out is daar!

Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus weet waardoor burn-out ontstaat, weet dat fysieke en mentale gezondheid worden beïnvloed door onze persoonlijke omgevingsfactoren. Stichting IGZ Plus weet dat preventie belangrijk is en dat je dan wel moeten weten wat je moet  doen om een burn-out te voorkomen. Daarom start Stichting IGZ Plus komende maandag de campagne “Check Je Vitaliteit | voorkom een burn-out”.

Gezondheid is niet vanzelfsprekend, bij gezond zijn en blijven is het belangrijk op signalen te letten. Wij noemen dat bewust worden van hoe je in het leven staat.

Omdat u dit blog al heeft gelezen, krijgt u een preview, wij horen graag uw reactie. Klik op bovenstaande button en doe de IGZ Plus TEST!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #IGZplus, #Werkstress, Burn-out, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, Depressie, Diagnose, DSM 5 (Nederlandse vertaling), e-Health, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, verwarde mensen, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Voorkom werkstress, Zorgverzekeraars en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wanneer uw #batterij leeg is: #BURNOUT | Hip of maatschappelijke epidemie? #depressie vs #vitaliteit @BibiBreijman

  1. Petra de groot zegt:

    Herkenbaar!!! De combinatie v pddnos/nah en jarenlange overbelasting en overvraging en het wegvallen v mijn broodnodige ondersteuning vanuit pgb door t CIZ omdat in mijn diagnose kenmerken van stond ipv pddnos knalde mij in een zware burn out. Veel in het verhaal herken ik. Het gevolg is dat ik sinds 2016 volledig arbeidsongeschikt ben verklaard wat mij naast verdriet om t feit dat betaald werk geen optie meer is geeft ook rust. En ik leer vanzelf grenzen stellen want teveel eisen wreekt zich gelijk. Misschien moeten we die torenhoge eisen die de maatschappij stelt aan mensen ook eens bijstellen naar beneden. Dat zou al veel schelen denk ik zo….

    • Hoi Petra, bedankt voor je reactie. En ja, je hebt gelijk, het naar beneden stellen van verwachtingen is zeker een issue. Voor ons is dat een onderdeel van IGZ PLus, alles is van invloed op zowel je fysieke als mentale gezondheid én je omgeving. Verwachtingen (te hoge) horen daarbij. Groet, Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.