De #zorgpremie gaat richting € 200,- per maand …. #zorgverzekering #gezondheid #burnout

In 2018 is het gedoe over de zorgpremie, ogenschijnlijk, voorbij. Elk jaar gaat de premie voor de zorgverzekering omhoog. Logisch, zeg ik. Wanneer wij blijven doen wat wij altijd hebben gedaan, krijgen wij ook wat wij altijd hebben gekregen: een steeds betere gezondheidszorg. Het probleem is echter dat wij er zo min mogelijk voor willen betalen. Ook dat klinkt logisch; betalen voor iets wat je misschien toch niet krijgt of meemaakt. Waarom zou je? Een kleine analyse.

Nederland heeft één van de beste gezondheidssystemen van de wereld. Maar dat is niet zomaar gekomen. Willen we dat het zo blijft dan dient er een andere visie te ontstaan over zorg en hoe wij dat consumeren. U bent een zorgconsument en met de nieuwe digitale mogelijkheden zal steeds meer zorg worden geconsumeerd. Preventie zal daarbij een groot goed worden. Toekomst? Lees in vogelvlucht hoe het de afgelopen jaren zo is gekomen.

De afgelopen 200 jaar
Begin 1800 was er nog geen Ministerie van Gezondheidszorg. De zorg was in handen van particulieren en er was dus ook geen controle. U begrijpt dat de zorg toen niet was zoals die nu is, maar de zorg was ook  niet voor iedereen. De gemiddelde leeftijdsverwachting lag rond de 35 jaar. Gezondheidszorg was toen nog gekoppeld aan armenzorg. Epidemieën kwamen toen nog regelmatig voor. Blij dat ik in 1964 ben geboren.

Vanaf 1900 kwam gezondheidszorg steeds meer in beeld. Mede door WOII kwam de bemoeienis echt op gang, de Gezondheidswet (1956), de Ziekenfondswet (1964) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (1967) werden in de 20ste eeuw gerealiseerd. Goedbeschouwd ongeveer 50 jaar geleden. In 1900 was de gemiddelde leeftijd 44 jaar en rond 1980 was deze gestegen naar 75 jaar.

Meer over de geschiedenis kunt u lezen via de site: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/organisatie/geschiedenis

De 21ste eeuw
De afgelopen zeg 20 jaar kwam de gezondheidszorg in een stroomversnelling. De Ziekenfondswet van 1964 werd in 2006 afgeschaft en de ‘marktwerking’ in de gezondheidszorg een feit. De technologische ontwikkeling van de afgelopen 50 jaar stelt ons inmiddels in staat om bijna alles te realiseren binnen de gezondheidszorg. Bepaalde ziektes zijn nog steeds moeilijk te genezen of onder controle te krijgen.

Bijna 50 jaar geleden was de maanlanding én de eerste openhartoperatie (zie foto) van dr. Christiaan Barnard (1992-2001). Inmiddels vinden in Nederland zo’n 50.000 hartoperaties per jaar plaats, waarvan een groot deel niet meer ‘open’ maar bijvoorbeeld via de lies (dotteren).

De maanlanding en andere technische ontwikkelingen hebben de gezondheidszorg op het niveau gebracht zoals wij dat nu kennen. Wij vinden het ‘normaal’.

U begrijpt dat kosten door voortschrijdende kennis over onze gezondheid oplopen. De gemiddelde leeftijdsverwachting is inmiddels 80 jaar en onze kinderen (zeker die na 2050 geboren worden) hebben een levensverwachting van boven de 100 jaar. En dan is er ook nog prijsstijging en inflatie.

Samenvattend
Waarom zijn  de kosten van de gezondheidszorg nu ruim 100 miljard en waarom is dit sinds 2006 verdubbeld? Het antwoord op de vragen is hetzelfde. Graag gebruik ik de auto als metafoor:

 1. We worden steeds ouder. Net als bij een auto heb je dan meer onderhoud nodig.
 2. De techniek is sterk verbeterd de afgelopen 20 jaar, gezondheidzorg is daardoor net zo hard verbeterd en de kosten gestegen. Auto’s hebben ook hun voordeel van deze techniekverbetering, denk aan de auto die elektrisch wordt aangedreven in vergelijking met een ‘simpele’ dotteroperatie.
 3. Informatie voor patiënten en cliënten is sterk verbeterd. We weten al wat wij hebben als wij bij de huisarts komen. Het aantal patiënten van de gezondheidszorg is daardoor ook toegenomen (los van onze ouderdom). Ook dit geldt voor de auto, wij weten meer van een auto dan de gemiddelde autoverkoper.

En de toekomst?
Zoals gezegd: als wij niets veranderen stijgen de kosten van de gezondheidszorg door zoals ze de afgelopen 50 jaar hebben gedaan met een zorgpremie van € 200,- per maand als gevolg. Het kan echter anders, zegt de nieuwe Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ Plus):

 1. Preventie moet hoog op de politieke kalender
 2. Gezondheidszorg dient integraal te worden toegepast (lichamelijk + geestelijk + omgeving)
 3. Mensen moeten meer bewust worden van de maatschappelijke gevolgen op hun gezondheid.

Lees meer op de website van Stichting IGZ Plus www.igzplus.nl

Bezuinigen op gezondheidszorg niet nodig voor kostenbesparing
Er is wat mis met ons huidige systeem. Als zorgconsument krijgt u niet altijd de beste zorg voor uw geld. Er is iets mis met de diagnose van patiënten en cliënten. Niet perse verkeerd, het kan beter.

Anno de 21ste eeuw is onze omgeving meer van invloed op ons dan ooit te voren. Ik bedoel dan niet alleen de sociale media, smartphones en tablets. Nee, uw directe omgeving: uw gezin, familie, vrienden, collega’s. Iedereen waar u frequent contact mee heeft, digitaal of in persoon. Deze omgeving kan ons ziek maken of onze ziekte verergeren (en soms verbeteren). De invloed is hard en onomkeerbaar (lijkt het).

Leren van de afgelopen 50 jaar
In Nederland hebben wij onvoldoende geleerd van het verleden en blijven het daardoor verkeerd doen. Neem de burn-out; 1 op de 7 werknemers had in 2015 burn-outklachten. Niet spontaan opgekomen maar veroorzaakt door werkdruk, collega’s of de privésituatie. De klachten worden behandeld, de oorzaak wordt niet verholpen, waardoor herhaling dreigt en soms zelfs een volledige arbeidsongeschiktheid. Schokkende getallen en helaas nog steeds stijgend.

In geval van een burn-out is het juist belangrijk te weten wat de echte oorzaak is. De huidige gezondheidszorg is hier niet klaar voor. De huidige gezondheidszorg is gevolgbestrijdend. Deze insteek is bij veel ziektes ook zeer belangrijk (kanker, hartklachten, nierziektes et cetera). Maar bij een groot deel van de mentale klachten is dat NIET het geval, omdat herhaling van de klachten dan bijna logisch is. Wanneer wij over 10 jaar niet de dubbele zorgpremie willen betalen dient de gezondheidszorg te veranderen. Stichting IGZ Plus ziet die oplossing.

Integrale Gezondheidszorg Plus voor elke Nederlander, samenwerking tussen  hulp- en zorgverleners binnen mentale en fysieke gezondheidszorg én complementaire dienstverlening en, last but not least, preventie als doel. Tenslotte is voorkomen beter dan genezen en dat wisten ze in 1900 ook al.

Met positieve groet, Martin

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #IGZplus, #NLKantelt, #vrijeartsenkeuze, #Werkstress, #zorgomdezorg, Acceptatie psychische klachten, Burn-out, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Depressie, Diagnose, e-Health, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Nederland Kantelt, Opleiding Vitaliteit Expert, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, voorkom depressie en burn-out, Voorkom werkstress, Welzijnszorg, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, ZZP. Bookmark de permalink .

4 reacties op De #zorgpremie gaat richting € 200,- per maand …. #zorgverzekering #gezondheid #burnout

 1. Dirk Jan Hugen zegt:

  goed artikel, maar ik zie toch nog twee andere manko’s in het systeem:
  Ten eerste lijkt er al jaren lang een uitsterfbeleid te zijn voor artsen, tandartsen en andere zorgverleners: het aantal opleidingsplaatsen wordt niet of niet voldoende uitgebreid om de toekomstige extra zorg op te vangen: we worden zoals gesteld met zijn allen steeds ouder, hetgeen lijdt to meer zorgvraag. Daar tegenover staat dat ook de populatie aan zorgverleners steeds ouder wordt en in de komende jaren dus ook zal stoppen met werken, zonder dar er voldoende opvolging is voor de huidige zorgtaken, laat staan voor de extra zorg die noodzakelijk zal zijn.
  Ten tweede is er het probleem dat een veel te groot deel van de zorgpremie niet besteed wordt aan zorg: ten eerste heeft iedere zorgverzekeraar de plicht om 10% van de premie te besteden aan reclame, deze 10 % kan beter in zorg gestoken worden, waardoor ofwel de premie omlaag kan ofwel er meer budget beschikbaar is voor zorg en dat is slechts een deel van de overheadkosten die de verzekeraars maken, om nog maar te zwijgen over de overheadkosten van vele instellingen. Tevens potten de zorgverzekeraars kapitalen aan premies op, de reserves die nu bestaan zijn in geen enkel opzicht te rechtvaardigen. Tenslotte is het een probleem dat de zorgverzekeraars zich steeds meer beginnen te bemoeien met de inhoud van de zorg en daarmee volledig buiten hun boekje gaan en tevens vele ontwikkelingen tegen houden of vertragen.

 2. Pingback: Huidige #zorgstelsel niet meer van deze tijd … #ontregelddezorg #petitie #hetroermoetom #ggz #zorg | Martin Jan Melinga

 3. Pingback: Kosten #gezondheidszorg op hol! #Politiek grijpt NIET in. U wel? Teken #petitie! Tijd voor een andere koers in #Zorg, #Welzijn en #GGZ @minVWS @hugodejonge | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s