Als zzp’er werk ik liever alleen, niet voor niets zzp’er geworden, toch? #zzp #samenwerken #vitaliteit

Sinds 2005 werk ik als zzp’er. Eerst binnen de zakelijke dienstverlening (marketing en sales) richting het MKB en sinds 2013 als coach en trainer binnen de gezondheidszorg in de meest brede zin van het woord. De kopzin van dit blog is natuurlijk onzin en bedoeld om de discussie op gang te krijgen. Er zijn honderden andere redenen te bedenken waarom iemand zzp’er wordt, zoals vrijheid, zelf je werktijd bepalen enzovoort.

Waarom dan deze openingszin? Omdat ik de afgelopen jaren heb ervaren dat het grootste deel van de zpp’ers wel WIL samenwerken maar hier in de praktijk (bijna) niets van terechtkomt. Of het is van korte termijn, mensen worden enthousiast maar na verloop van tijd toch maar niet. Te lastig kan ook een reden zijn om NIET samen te werken. ‘Wat een gedoe, heb ik wéér collega’s. Daar gaat mijn vrijheid en vaak ook nog, dan moet ik weer aan de studie …’

Hoe gaat de praktijk
Zoals gezegd, het grootste deel van zzp’ers of vrijgevestigde professionals binnen de Gezondheidszorg, dus inclusief complementaire dienstverlening, werkt alleen. Zij delen soms een praktijk of een gezondheidscentrum, maar meer dan ‘goedemorgen’ of ‘goedenavond’ zit er meestal niet in. De zelfstandig professional werkt op afspraak en verwijst waar nodig door naar een collega.

Niets mis mee zo op het eerste gezicht. Maar heeft u gekozen voor uw vak omdat ‘er niets mis mee is’. Nee, meestal niet. Als zelfstandig professional binnen de gezondheidszorg of complementaire dienstverlening heeft u gekozen voor het vak, omdat ‘u het anders wilt of verandering wilt realiseren’, een soort van roeping zeg maar. In uw praktijk straalt de roeping er ook vanaf. Elan gecombineerd met de meest actuele kennis van de hoge school of universiteit. Vaak nog aangevuld met de nodige cursussen of opleidingen die bij uw specialisme horen. U bent succesvol en dat wilt u ook graag zo houden. U verwijst alleen door als u weet dat uw collega er hetzelfde over denkt.

De ideale zelfstandig professional, Nederland kent er duizenden. Bewust gekozen om zzp’er te worden om zoveel mogelijk de protocollen van de grote instelling te vermijden. Misschien bent u wel weggegaan bij een grote instelling vanwege de regelgeving, de verplichte ROM en dergelijke.

En nu is het 2018
Anno 2018 bestaat er een organisatie die zzp’ers zoals u goed kan gebruiken. De organisatie heet Vitaliteit Groep Nederland en bij de groep zijn uitsluitend zzp’ers aangesloten. Zij is een adviesbureau en opleidingsinstituut binnen Integrale Gezondheidszorg Plus. IGZ Plus is mentale en fysieke gezondheidszorg gecombineerd met complementaire dienstverlening. Wie werken daarin? Check onderstaand overzicht met een groot aantal beroepen werkzaam binnen IGZ Plus:

Waarom kunnen wij juist u als zelfstandig professional (zzp) goed gebruiken. Vitaliteit Groep Nederland heeft het ideale intake-instrument voor u ontwikkeld. Een instrument waardoor u niet alleen alle informatie verkrijgt die u nu (of in de toekomst) goed kan gebruiken, u krijgt er ook collega’s uit uw eigen vakgebied of die van andere vakgebieden binnen de IGZ Plus bij.

Allemaal gedreven zelfstandige professionals die het beste willen voor hun cliënt,  bereid zijn om binnen en buiten kantooruren begeleiding of behandeling te geven en last but not least, de voorkeur geven aan parallelle begeleiding/behandeling in plaats van het nu nog meestal voorkomende seriële.

Wat is dat voor instrument
De werkwijze van Vitaliteitfactor is het best uit te leggen door één afbeelding.

De 11 levensgebieden (verdeeld over 3 hoofdgebieden) uit bovenstaand schema zijn verwerkt in een digitale test van 70 vragen. Na de test heeft de Vitaliteit Expert een gestructureerd interview van ca. 50 minuten met de cliënt. Na het interview ontvangt de cliënt een uitgebreid rapport (deels automatisch gegenereerd) en aanbevelingen. Het staat de cliënt vrij (eigen regie) om met deze aanbevelingen aan de slag te gaan, de Vitaliteit Expert kan wel sturing geven.

Samenwerking met collega zzp’ers
Waarom dit intake-instrument? Vitaliteit Groep Nederland en Stichting IGZ Plus tonen aan dat gezondheidsklachten, zowel mentaal als fysiek met elkaar te maken hebben en dat de omgeving daarop van grote invloed is of kan zijn. Veel professionals wisten dit al, in de praktijk wordt er nagenoeg niet naar gehandeld en zeker niet parallel.

Een klein voorbeeld; iemand die én in scheiding ligt én schulden heeft én daardoor een burn-out heeft gekregen is niet alleen gebaat bij een psycholoog of een coach. Een goede mediator en een budgetcoach zijn dan noodzakelijk om de man of vrouw weer zo snel mogelijk, in eigen tempo en eigen regie, weer op de been te krijgen.

Waarom dit blog?
Een goede vraag. Ten eerste om u attent te maken op onze websites en de veel uitgebreidere informatie die u daar kunt vinden.

Vitaliteit Groep heeft meerdere sites, de belangrijkste is echter www.vitaliteitgroep.nl met een omschrijving van de activiteiten van de Vitaliteit Groep, de Vitaliteitfactor, de Vitaliteit Expert en de Vitaliteit Consultant voor werkgevers en werknemers.

Stichting IGZ Plus heeft haar eigen website met haar visie op samenwerking in de gezondheidszorg. U vind de site via www.igzplus.nl Stichting IGZ Plus is tevens de organisatie die de opleidingen van Vitaliteit Groep Nederland accrediteert.

Ten tweede, voor het uitvoeren van de Vitaliteitfactor is een Vitaliteit Expert nodig. Hij of zij is opgeleid door de Vitaliteit Groep en geaccrediteerd door Stichting IGZ Plus.

Ten derde, de Vitaliteitfactor zorgt automatisch voor samenwerking binnen Integrale Gezondheidszorg Plus, geeft u een beter inzicht in uw cliënt en last but not least u bespaart tijd en geld.

Tenslotte
Wilt u ook Vitaliteit Expert worden of heeft u nu al vragen? Mail dan naar martinjan.melinga@vitaliteitgroep.nl of hester.morsdorf@vitaliteitgroep.nl De eerste opleiding in 2018 is gepland op vrijdag 10 t/m zondag 12 februari.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #IGZplus, Acceptatie psychische klachten, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezondheidszorg, huisartsen, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, NLP, Opleiding Vitaliteit Expert, Over Martin Jan Melinga, Politiek en beleid, Psychische diagnose, Psychische klachten, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Bosch, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Voor een betere en betaalbare gezondheidszorg, voorkom depressie en burn-out, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP. Bookmark de permalink .

Een reactie op Als zzp’er werk ik liever alleen, niet voor niets zzp’er geworden, toch? #zzp #samenwerken #vitaliteit

  1. Pingback: Wat hebben mentale en fysieke gezondheid met elkaar te maken? | Martin Jan Melinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s