Eén land, één #Gezondheidszorg! Op naar IGZ+

Maandag 29 juni 2037 wordt wellicht een historische dag, IGZ+ bestaat dan 20 jaar. Afgelopen woensdag 28 juni 2017 werd namelijk stichting Integrale Gezondheidszorg Plus (IGZ+) opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Wat is Integrale Gezondheidszorg Plus? | Eén gezondheidszorg voor iedereen. IGZ+ is gebaseerd op fysieke (lichamelijke) en mentale (geestelijke) gezondheid en complementaire hulp- en dienstverlening in de meest ruime zin van het woord.

Het is de hoogste tijd om te werken aan de eenwording van de Gezondheidszorg met een hoofdletter G. Geen ouderenzorg meer, geen jeugdzorg en al helemaal geen GGZ meer in Nederland. Meer weten? Ga naar www.checkjevitaliteit.nl

President Bill Clinton | Terwijl ik dit blog schreef was de Europese ceremonie ter nagedachtenis van kanselier Helmuth Kohl als architect en grondlegger van de huidige Europese Unie. De Amerikaanse (voormalig) president Bill Clinton was een goede vriend van Kohl en daarom gast. Zijn speech stak (wat mij betreft) met kop en schouders uit boven die van de rest van de genodigden. Dit blog is dan ook (deels) vrij naar zijn speech.

Voor wie is dit blog? | Voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de staatssecretaris, de secretaris-generaal van VWS en zijn medewerkers, het zorginstituut, gemeenten, alle bestuurders en hun medewerkers van instellingen binnen de Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen en GGZ-instellingen , alle begeleiders en behandelaars (zorgverleners) binnen en buiten de instellingen en last but not least, de ruim 17 miljoen zorgconsumenten. Van jong tot oud, mannen en vrouwen, (betaald of onbetaald) werkend en werkzoekend.

Deel zijn van iets wat groter is dan wij | Integrale Gezondheidszorg Plus is een branche die naast de reguliere gezondheidszorg ook de complementaire hulp- en dienstverlening beslaat (maatschappelijk, financieel, juridisch et cetera). Nu wordt er nog weinig samengewerkt tussen alle eilandjes die er zijn binnen de (nog niet bestaande) IGZ+. Met als gevolg dat veel mensen ‘buiten de boot’ van het systeem vallen. Wel hulp krijgen van de één, niet van de ander. Binnen zorg-, hulp- en dienstverlening staat geld meer centraal dan de mens. De mens als zorgconsument verdient de beste zorg, maar krijgt deze onvoldoende.

Zoals Bill Clinton zei “Helmut Kohl gaf ons de kans om deel te zijn van iets wat groter is dan wij zijn” (wijst naar Europese vlag die gedrapeerd was over de kist van Kohl). Dat betekent dat wij moeten kijken naar het bouwen van bruggen, in plaats van het plaatsen van muren of grenzen (protocollen en regelgeving). Niet gaan voor ego of het beste subsidiekanaal, maar delen van kennis, ervaring en gelden. Samenwerken in plaats van tegenwerken en kijken over je eigen tuin, verder kijken dan vandaag en een mooie erfenis achterlaten voor onze kinderen.

Overeenkomsten in plaats van verschillen | Clinton gaf ook aan: ‘kijk naar overeenkomsten in plaats van verschillen’. Dit is ook goed te vertalen naar de gezondheidszorg. Ook hier wordt eerst naar de verschillen gekeken en dan pas naar de overeenkomsten. Het grootste verschil wordt toegepast in de scheiding van fysieke (lichamelijke of somatische) klachten en mentale (geestelijke of psychische) klachten. Anno de 21ste eeuw wordt steeds meer duidelijk dat hier geen verschil gemaakt mag worden. Fysieke klachten hebben te maken met mentale klachten en vice versa. Fysieke klachten veroorzaken mentale klachten en andersom.

Volgens de IGZ+ filosofie dienen daar ook de omgevingsfactoren bij worden opgeteld. De omgeving heeft altijd invloed op de zorgconsument. Omgevingsfactoren kunnen fysieke en/of mentale klachten veroorzaken, terwijl fysieke- en mentale klachten weer klachten in de omgeving veroorzaken (denk aan financiële problemen, het verliezen van werk, stigma en andere sociale en maatschappelijke issues. Wat mij betreft gaat om te beginnen de GGZ per 1 januari op in de ‘grote’ gezondheidszorg, net als ouderenzorg of jeugdzorg.

Het grote geheel: IGZ+ | Het grote geheel is eigenlijk het samenbrengen van zaken, zoals het ooit was. Plato (427-347 voor Christus) zei het al 2.500 jaar geleden; lichaam en geest kunnen/mogen niet gescheiden worden bij behandeling. Tot op heden wordt deze uitspraak met voeten getreden. Sinds de invoering van de nieuwe zorgwet (2007) heeft dit naar schatting zo’n € 100-200 miljard extra gekost dan nodig was.

IGZ+ voegt aan de filosofie van Plato de omgeving toe. Ruim 2.500 jaar later is de omgeving veel dominanter van invloed op onze gezondheid en vitaliteit. Denk aan social media, je eigen werkomgeving, relaties (echtscheiding) en het feit dat onze maatschappij geld gestuurd is. Zowel in ons privéleven, op ons werk en de gezondheidszorg. Het lijkt er soms op dat het feit dat een behandeling X kost, van invloed is op het geven van de behandeling. Dat zou niet mogen zijn in een rijk westers land zoals Nederland. Aan behandeling gaat een diagnose vooraf. Het heeft natuurlijk geen zin dat een zorgconsument een (dure) behandeling krijgt en dit niet effectief is, omdat de diagnose incompleet of onjuist is. Een onjuiste of incomplete diagnose heeft vaak te maken met het uitsluiten van 2 van de 3 sectoren van IGZ+.

Samenwerken | De sleutel tot IGZ+ is samenwerken. Met samenwerken bedoelen wij verder kijken dan je eigen specialisatie of vakgebied en open staan voor nieuwe ideeën. De toehoorders bij de vele presentaties die ik heb gegeven over IGZ+ vonden het allemaal logisch. Onze huidige (reguliere) gezondheidszorg is niet logisch opgebouwd, werkt onderling niet (of nauwelijks) samen en ego’s zijn groter dan mensen zelf.

Stichting IGZ+ heeft samen met Vitaliteit Groep Nederland aangetoond (nog op kleine schaal) dat het anders kan én anders moet! IGZ+ garandeert onze kinderen een betere en betaalbare gezondheidszorg binnen nu en 20 jaar. IGZ+ is anders denken, is deel zijn van iets wat groter is dan u en ik. IGZ+ is logisch denken en werken, ten gunste van de zorgconsumenten en de zorgverlener.

Met IGZ+ krijgen zorgconsumenten individuele zorgverlening en de zorgverlener verleent de beste zorg aan de zorgconsument en zijn omgeving. Een win-win situatie voor iedereen.

Wilt u ook Integrale Gezondheidszorg Plus? Teken dan de petitie ‘Het Roer Moet OM’, zodat onze ideeën ook bij de politiek onder de aandacht komt. Nog 8.000 handtekeningen te gaan voor de benodigde 40.000.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #IGZplus, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Diagnose, e-Health, Fysiek en mentaal, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Integrale Gezondheidszorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Minister Schippers, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Nederland Kantelt, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Psychische diagnose, Psychische klachten, Samen Sterk tegen Stigma, Stichting IGZ+, Stichting Integrale Gezondheidszorg PLus, Stichting Orange Monday, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, ZZP. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s