U heeft gekozen, toch? #IGZPlus #petitie #RVS #Verkiezingen #Gezondheidszorg

Het is al weer even geleden, maar u (82% van de Nederlanders) heeft op 15 maart 2017 gekozen voor een nieuwe Tweede Kamer. Wat betekent dat nu eigenlijk? Voorlopig niets! Mevrouw Schippers (informateur) lijkt hetzelfde tempo aan te houden als de veranderingen in de Gezondheidszorg.

Er wordt alle tijd genomen, en … misschien blijkt wel in mei / juni dat de hele formatie een wassen neus was. Dat betekent dan weer dat mevrouw Schippers opnieuw aan de slag kan met Christen Unie. Aangezien de heren graag op vakantie willen zal een definitief kabinet op zijn vroegst gerealiseerd worden in het najaar van 2017, laten we hopen voor de Herfstvakantie (anders hebben de heren (en dame) weer vakantie).

Het wordt tijd voor het afronden van de petitie
Is die dan nog niet klaar? NEE! We hebben een nieuwe tussenstand: 32.275 handtekeningen. Zeg, zo’n slordige 8.000 handtekeningen te kort. We hebben wat reserve nodig, dus ik ga voor 10.000 handtekeningen de komende maanden. Dus, check of u al getekend heeft en doe het alsnog, de Gezondheidszorg ligt zo’n beetje heel 2017 stil in het kabinet en dat kan niet de bedoeling zijn.

De afgelopen maanden was het niet zo zinvol om aan de deuren van de Tweede Kamer fracties te kloppen. Dat deed heel Nederland al. Het hoofddoel van de petitie is namelijk Integrale Gezondheidszorg (Plus) realiseren in Nederland. Mevrouw Schippers heeft eerste stapjes gezet maar dat is niet genoeg en wij weten zeker dat ZIJ haar werk niet af maakt, ze komt niet terug als minister.

Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus
Voor de zomer wordt de stichting Integrale Gezondheidszorg Plus opgericht. De stichting heeft het volgende doel: realisatie van Integrale Gezondheidszorg Plus in Nederland.

Missie: via het realiseren van een Landelijke Platform Gezondheidszorg  toewerken naar een Nationaal Zorgplan met in de toekomst Individuele Gezondheidszorg Plus voor elke Nederlander. Iedereen is anders en heeft dus ook andere zorg nodig.

Wanneer binnen nu en dik 20 jaar Integrale Gezondheidszorg  Plus wordt toegepast in Nederland, dat is het jaar 2040, dan is de Gezondheidszorg beter én goedkoper doordat efficiënt wordt omgegaan met klachten van Nederlanders. Geen gevolg bestrijding meer, kijken naar oorzaken en dan een IGZ Plus plan opstellen voor de cliënt of patiënt.

Waarom duurt dat 20 jaar?
Verandering kost tijd, dat weten wij allemaal. Kijk maar naar de formatie. Drie – zes maanden minimaal. Dat zou ook sneller kunnen, toch?  Het doorvoeren van Integrale Gezondheidszorg Plus kost tijd om de volgende redenen:

 1. Opleiding: Meer dan 1 miljoen mensen die werken in de IGZ Plus dienen een aanvullende opleiding te volgen. Nieuwe studenten binnen de IGZ Plus (artsen et cetera) dienen vanaf 2020/2025 ook een opleiding tot IGZ Plus arts te kunnen volgen. Dit vraagt om nieuw studie materiaal. 
 1. Implementatie: het doorvoeren van IGZ Plus binnen de huidige Gezondheidszorg kost tijd, mensen moeten wennen aan een andere werkwijze. Gelukkig gaan zij snel zien dat IGZ Plus in de meeste gevallen een versneld herstelproces gaat opleveren. Behandelaars en begeleiders bereiken betere resultaten, werken goedkoper en de cliënt en/of patiënt heeft daar op zowel korte als lange termijn zijn voordeel bij.
 1. Regelgeving: in de huidige gezondheidszorg is heel veel regelgeving die een logisch toepassing van IGZ Plus zal tegenhouden. Deze wetgeving dient de komende jaren aangepast te worden. Meer ruimte voor samenwerking tussen de Gezondheidszorg en andere branches, zoals scholen, fysieke en mentale gezondheid, werkgevers en andere instanties en instellingen in Nederland. Het gaat hier om duizenden organisaties. Minder regelgeving en bureaucratie en meer aandacht voor cliënt en patiënt.

Daarom mogen wij ook geen tijd meer verliezen, daarom moeten wij nu beginnen!

Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg
Het roer om betekent een grote verandering. Eigenlijk ‘uithuilen en opnieuw beginnen’. Zorg staat bij de formatie ogenschijnlijk niet hoog op de agenda, behoudens wellicht de Ouderenzorg, met dank aan Hugo Borst die zich zorgen maakte om zijn moeder, terecht.

Mevrouw Schippers heeft er een zooitje van gemaakt en als dank hiervoor mag zij informateur zijn. Als u het begrijpt, begrijp ik het ook. Mevrouw Schippers is nu nog alleen formeel minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en ze geeft het spreekwoordelijke stokje over aan een nieuwe minister (D66 misschien, in de persoon van Pia Dijkstra??). We gaan het zien. Het is echter van groot belang dat de Nederlander laat zien dat zijn het anders te willen. Wanneer 40.000 mensen een handtekening zetten onder een petitie dan moet de Tweede Kamer luisteren.

Een nieuwe koers -> nieuw beleid
Uiteraard hebben wij de wijsheid ook niet in pacht, wel veel ervaring en gisteren kwam er onverwacht steun voor wijziging van beleid. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS is het adviesorgaan van de regering) kwam met een onverwacht advies die past bij de filosofie van onze petitie: “Investeer in een gezonde samenleving.” (klik op de link voor het persbericht)

Een citaat van voorzitter Pauline Meurs “Investeren in een gezonde samenleving richt zich volgens de RVS op veel meer aspecten dan alleen de zorgsector en het sociale domein. “Gezondheidswinst is ook te behalen met een fijn huis, een leuke baan, een goede school, een prettige buurt”, aldus Meurs. “Er moet veel meer aandacht zijn voor bijdragen die andere sectoren aan volksgezondheid leveren.”

Feitelijk geeft RVS aan dat het tijd wordt voor Integrale Gezondheidszorg Plus, waarbij niet alleen de fysieke of mentale Gezondheid van belang zijn, maar ook de omgeving van de mens. Reden te meer om de petitie te tekenen, meer dan 32.000 mensen gingen u voor.

Alvast mijn dank, u gaat nog meer van mij horen dit jaar, want Integrale Gezondheidszorg moet op de politieke agenda.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op U heeft gekozen, toch? #IGZPlus #petitie #RVS #Verkiezingen #Gezondheidszorg

 1. reinejragolo zegt:

  Edith Schippers staat wel aan het hoofd van de beste gezondheidszorg ter wereld.

  • Ik betwijfel dat al jaren, we waren misschien de beste, maar als je niet vooruit denkt ga je achteruit. Dat is het geval in Nederland. Het ontbreken van Integrale Gezondheidszorg Plus, te veel (willekeurige) bezuinigingen en een TE hoog eigen risico zorgverzekering voor veel Nederlanders, er valt nog wat te verbeteren, toch?

   • reinejragolo zegt:

    We hebben allen de morele plicht om onze gezondheid te optimaliseren. Maar welke verantwoordelijkhed hebben we zelf en wat moet vanuit het collectief worden aangereikt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s