Is het nu wel of niet #BlueMonday? Te veel  #onzin en #nepnieuws in de #media …  

Elke jaar neem ik mij voor niet te reageren op onzin (of nepnieuws) in de media. Helaas voor mij bestaat psycholoog Cliff Arnall die Blue Monday heeft bedacht. Commercieel, voor een campagne voor reisbureaus. Slim bedacht maar zo onlogisch. Eén collectieve dag dat wij allemaal gedeprimeerd zijn. Ik was het niet op maandag 16 januari 2012, ik was het niet op maandag 16 januari 2017 en waarschijnlijk morgen ook. Hoe was en is dat met u?

goodbye-blue_monday-its-orange-monday-www-datum

Mijn voornemen is dus wel aan flarden met dit blog (en mijn vorige trouwens), zou hij toch gelijk hebben? NEE, natuurlijk. Als het al is zou zijn valt er wel wat te zeggen voor de 23ste en 4e maandag van de maand januari, 12 jaar geleden was de eerste op 24 januari 2005, ook de 4e maandag van de maand. Voor de rekenaars, er is geen formule en er komt geen formule voor Blue Monday.

20120116-orangemonday-nooit-meer-bluemonday-5-jaar-bestaan

Even terug naar 16 januari 2012
Nu 5 jaar geleden dacht de halve wereld, dat het Blue Monday was. Ik ook in ieder geval. Ik zat op Twitter en zag de hashtag #BlueMonday voorbijkomen. Het was die dag een hele mooie en zonnige dag en ik dacht: huh! Het is vandaag  #OrangeMonday. Het werd een succes. In de trending topics was Orange Monday na Blue Monday de meest gebruikte hashtag. De week daarop bleek dat niet de 16 januari 2012 Blue Monday was, maar 23 januari 2012. Het stond toen nog op Wiki, maar is er helaas afgehaald, dit jaar gebeurt hetzelfde. Is het nu maandag 16 of 23 januari 2017? Ik weet het niet!

Wat vertelt dit verhaal ons? Blue Monday is COMPLEET uit de duim gezogen en is een prachtige reclameactie van reisbureaus in Groot-Brittannië. Als marketeer vind ik dat mooi, voor mensen die echt depressief zijn, is het minder. Blue Monday speelt in op de gevoelens van mensen, te weinig salaris aan het eind van de maand, te veel scheidingen in januari, uitkijken naar de lente (over 64 dagen alweer) en het ‘hoe kom ik die tijd nog door’ gevoel. Daarom is de beweging Orange Monday ontstaan die dag. Negatief denken is makkelijk, positief denken niet. De beweging Orange Monday kreeg veel positieve reacties en op 5 september 2017 bestaat stichting Orange Monday 5 jaar.

orange-monday-vitaliteit-expert-vitaliteitfactor-a-state-of-mind-met-dank-aan-easyjet

Inhaken op Blue Monday
Stichting Orange Monday was de eerste in Nederland die inhaakte op Blue Monday en er een positieve wending aan gaf. Veel andere organisaties in Nederland hebben dit opgepikt en daar zijn wij trots op. Totdat iemand op 25 januari 2016 een ‘depressiegala’ organiseerde. Ik gun de Mental Health Foundation hun succes, maar hoe KUN je zo’n gala zo’n naam geven en dat ook nog eens op Blue Monday organiseren?!? Maandag 16 januari 2017 is het weer zover. Bij het eerste Depressiegala was ook Edith Schippers aanwezig. Niet zo gek, Bram had haar de zomer daarvoor geïnterviewd. Contacten met landelijke pers en persoonlijkheden gaan makkelijker als je bekend bent.

Maandag 23 januari 2017 wordt het depressie gala in samenvatting uitgezonden bij de KRO-NCRV op NPO 1 om 22 uur. Ik ben benieuwd, ik kon er niet bij zijn.

vermoeid-achter-het-stuur-apk-vitaliteitfactor-check-je-vitaliteit-op-blue-monday

Praten of doen
De Mental Health Foundation (MHF) heeft het over praten over depressie. Natuurlijk is dat goed, maar hierin heeft MHF geen toegevoegde waarde. Orange Monday, Stichting Samen Sterk Zonder Stigma, Fond Psychische Gezondheid doen dit ook al jaren. Het gaat niet alleen om praten, het gaat ook om doen. Daar zit nu net het verschil.

Op initiatief van Orange Monday is een instrument ontwikkeld dat ‘depressie’ in een vroeg stadium kan signaleren en dus  voorkomen. Orange Monday gaat steeds meer de koers verleggen naar ‘preventie’  van psychische klachten, maar ook fysieke klachten, omdat daar een belangrijke relatie is.

oranje-cirkel-gratis-test-007-rand-check-je-vitaliteit-op-blue-monday

Vitaliteitfactor | voor jong en oud
Orange Monday had het idee, Vitaliteit Groep Nederland heeft het idee vormgegeven door de opleiding tot Vitaliteit Expert (inmiddels 3 zzp’ers afgestudeerd) en de introductie van de Vitaliteitfactor Junior van 8-12 en 12-18 jaar. Het jaar 2016 was een drama voor Jeugdhulp en Jeugdzorg. De Vitaliteitfactor  Junior kan zorgen dat het tij keert en daar gaat het toch om?

Voorkomen is beter dan genezen. Negatieve boodschappen de wereld in sturen (nepnieuws of niet) is niet voor waarheid aannemen, wellicht wel een signaal om actie te ondernemen. Gezondheidszorg staat op de politieke agenda, maar hoe staat het bij u zelf? Denkt u vaak genoeg aan uw levensstijl, de manier waarop u in het leven staat. Doe de gratis test en als deze in oranje of rood komt, neem dan contact op met uw Vitaliteit Expert!
 schippers-en-van-rijn-nationaal-zorg-plan-inmiddels-32-000-handtekeningen

Op naar 5 september 2017
We kunnen blijven praten dat de Gezondheidszorg in Nederland een drama is (we staan nog in de top 10), we kunnen er ook wat aan doen. Het lijkt dat Minister Schippers 4 jaar lang Blue Monday heeft gehad. Nauwelijks goede beslissingen en vooral gevolgbestrijding en te veel bezuinigingen. Teken liever de petitie ‘Het Roer Moet OM’ via www.hetroermoetomin.nl Inmiddels gingen ruim 32.000 mensen u voor!

De koers van stichting Orange Monday verandert en snel, preventie boven aan de lijst. Over 8 maanden bestaat  de stichting 5 jaar en zijn wij klaar voor de toekomst met een visie heeft op het bijzondere jaar 2040 (WHO) wanneer in Nederland meer mensen overlijden aan psychische klachten dan aan kanker en hart- en vaatziekten. Tijd om nu gezamenlijk de stappen te zetten naar een Integrale Gezondheidszorg (met of zonder Nationaal Zorgfonds) en hierdoor betere behandelingen kunnen geven tegen lagere kosten. Een droom?

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Campagne Denk Anders - HET ROER MOET OM IN DE GEZONDHEIDSZORG

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, Blue Monday, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, Orange Monday, Orange Monday Academy, Orange Monday Ambassadeur, Orange Monday Kids, Stichting Orange Monday. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s