Vandaag vieren wij 5 jaar #OrangeMonday op #BlueMonday, doet u mee?

Vandaag, 16 januari 2017 bestaat #OrangeMonday alweer 5 jaar! #trots. Lees hier het hoe en waarom van #BlueMonday en … Orange Monday! Mooie dag gewenst!

blue-monday-or-orange-monday-002

Heeft u ook zo’n zin in vakantie? De Kerstdagen (lees: vakantie -T in onderstaande formule) zijn tenslotte al weer meer dan 3 weken geleden. Onze goede voornemens (als we die al hadden) zijn door het spreekwoordelijke ijs gezakt (Q in de formule). Het weer is een drama (W in de formule)), hoewel we wel kunnen gaan schaatsen deze week (opsteker) en als laatste, , teveel uitgegeven met voor kerstcadeaus  en er is wel veel eind van de maand voor ons salaris komt (rood bij de bank dus (d in de formule). Een zekere meneer Cliff Arnall, die zich psycholoog noemt, heeft in 2005 deze 3e maandag (???) van de maand uitgeroepen tot Blue Monday.

no-more-blue-monday-time-to-change-nl-002

De reden, hij werd (zwaar) betaald door reisbureaus  om dit te verkondigen. De rest kent u waarschijnlijk wel; Blue Monday werd rond 2010 opgepakt door de sociale media en nu weten wij zeker dat het een Blue Monday is. Ik werd zelfs gebeld door een reclamebureau dat wilde inspelen op Blue Monday en bij stichting Orange Monday wilde checken of de datum wel goed is. Dat weet niemand, alleen de bewuste psycholoog. Voor de duidelijkheid; de eerste Blue Monday was op 24 januari 2005 en dat was toch ECHT de 4e maandag van de maand en NIET de derde. En de formule? Leuk, maar de eenheden benodigd zijn niet bekend, behalve bij de bewuste psycholoog dan.

20120116-orangemonday-nooit-meer-bluemonday-5-jaar-bestaan

Even terug naar 16 januari 2012 – 5 jaar #OrangeMonday
Nu 5 jaar geleden dacht de halve wereld, dat het Blue Monday was. Ik ook in ieder geval. Ik zat op Twitter en zag de hashtag #BlueMonday voorbijkomen. Het was die dag een hele mooie en zonnige dag en ik dacht: huh! Het is vandaag  #OrangeMonday. Het werd een succes. In de trending topics was Orange Monday na Blue Monday de meest gebruikte hashtag. De week daarop bleek dat niet de 16 januari 2012 Blue Monday was, maar 23 januari 2012. Het stond toen nog op Wiki, maar is er helaas afgehaald, dit jaar gebeurt hetzelfde. Is het nu maandag 16 of 23 januari 2017?

Wat vertelt dit verhaal ons? Blue Monday is COMPLEET uit de duim gezogen en is een prachtige reclameactie van reisbureaus in Groot-Brittannië. Als marketeer vind ik dat mooi, voor mensen die echt depressief zijn, is het minder. Blue Monday speelt in op de gevoelens van mensen, te weinig salaris aan het eind van de maand, te veel scheidingen in januari, uitkijken naar de lente (over 64 dagen alweer) en het ‘hoe kom ik die tijd nog door’ gevoel. Daarom is de beweging Orange Monday ontstaan die dag. Negatief denken is makkelijk, positief denken niet. De beweging Orange Monday kreeg veel positieve reacties en op 5 september 2017 bestaat stichting Orange Monday 5 jaar.

afbeelding-blue-monday-1-no-way-orangemonday-003

Inhaken op Blue Monday
Stichting Orange Monday was de eerste in Nederland die inhaakte op Blue Monday en er een positieve wending aan gaf. Veel andere organisaties in Nederland hebben dit opgepikt en daar zijn wij trots op. Totdat iemand op 25 januari 2016 een ‘depressiegala’ organiseerde. Ik gun de Mental Health Foundation hun succes, maar hoe KUN je zo’n gala zo’n naam geven en dat ook nog eens op Blue Monday organiseren?!? Maandag 16 januari 2017 is het weer zover. Bij het eerste Depressiegala was ook Edith Schippers aanwezig. Niet zo gek, Bram had haar de zomer daarvoor geïnterviewd. Contacten met landelijke pers en persoonlijkheden gaan makkelijker als je bekend bent.

Eén van de initiatiefnemers van het Depressiegala is psychiater dr. Bram Bakker. In het verleden hebben wij met Bram een aantal keren contact gehad. In 2015 komt hij dan in één keer met de Mental Health Foundation uit de hoed waar hij en passant ook nog eens voorzitter van is (mijn functie bij Orange Monday). Hoe kan een psychiater dit soort dingen doen? Een landelijk evenement stond (en staat) op de agenda van onze stichting en dit is nu doorkruist door Bakker en wel op een negatieve manier. Jammer en tekenend hoe wij in Nederland met elkaar omgaan. Er zijn alleen wat verschillen.

orange-monday-vitaliteit-expert-vitaliteitfactor-a-state-of-mind-met-dank-aan-easyjetMooie BlueMonday inhaker van Easyjet – Happiness is a state of Orange (Monday)

Praten of doen
De Mental Health Foundation (MHF) heeft het over praten over depressie. Natuurlijk is dat goed, maar hierin heeft MHF geen toegevoegde waarde. Orange Monday, Stichting Samen Sterk Zonder Stigma, Fond Psychische Gezondheid doen dit ook al jaren. Het gaat niet alleen om praten, het gaat ook om doen. Daar zit nu net het verschil.

Op initiatief van Orange Monday is een instrument ontwikkeld dat ‘depressie’ in een vroeg stadium kan signaleren en dus  voorkomen. Orange Monday gaat steeds meer de koers verleggen naar ‘preventie’  van psychische klachten, maar ook fysieke klachten, omdat daar een belangrijke relatie is. Orange Monday had het idee, Vitaliteit Groep Nederland heeft het idee vormgegeven door de opleiding tot Vitaliteit Expert (inmiddels 3 zzp’ers afgestudeerd) en de introductie van de Vitaliteitfactor Junior van 8-12 en 12-18 jaar. Het jaar 2016 was een drama voor Jeugdhulp en Jeugdzorg. De Vitaliteitfactor  Junior kan zorgen dat het tij keert en daar gaat het toch om? Check je Vitaliteit, ons motto!

oranje-cirkel-gratis-test-007-rand-check-je-vitaliteit-op-blue-monday

We kunnen blijven praten dat de Gezondheidszorg in Nederland een drama is (we staan nog in de top 10), we kunnen er ook wat aan doen. Het lijkt dat Minister Schippers 4 jaar lang Blue Monday heeft gehad. Nauwelijks goede beslissingen en vooral gevolgbestrijding en te veel bezuinigingen.

van-blauw-naar-oranje-005-640-220-facebook-001

Op naar 5 september 2017
De koers van stichting Orange Monday verandert en snel. Over 8 maanden staat er een stichting die klaar is voor de toekomst, visie heeft op het bijzondere jaar 2040 (WHO) wanneer in Nederland meer mensen overlijden aan psychische klachten dan aan kanker en hart- en vaatziekten. Tijd om nu gezamenlijk de stappen te zetten naar een Integrale Gezondheidszorg (met of zonder Nationaal Zorgfonds) en hierdoor betere behandelingen kunnen geven tegen lagere kosten. Een droom?

Positieve groet, Martin Jan Melinga

Voorzitter Stichting Orange Monday
M: 06 – 42 93 13 46
E: martin@orangemonday.nl

blog-bluemonday-no-way-orange-monday-hashtag-002

 

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s