#Antidepressiva wondermiddel of niet? Het Roer Moet OM … #Schippers #DickBijl @trouw

Sinds zaterdag 17 december is de Nederlandse vertaling van het controversiële boek: “Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning”  verkrijgbaar in de boekhandel. Geschreven door de Deense arts en onderzoeker Peter Gotzsche. Het voorwoord is geschreven door arts Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin.
Zaterdag  had hij een interview met Trouw! Wat zegt hij daar in hoofdlijnen?

artikel-trouw-antidepressiva-nutteloos-en-gevaarlijk-strooien-pillen-3-vitaliteitfactor-003

Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk
Eén van de opmerkingen van dr. Dick Bijl. Ik ben het volledig met hem eens. De boodschap die stichting Orange Monday al 4 jaar uitdraagt is dat diagnoses (te) snel worden gesteld en medicatie snel (en vaak onnodig) worden voorgeschreven.  Nederland is een land geworden waar gevolgbestrijding op nummer 1 staat in alles wat met de GGZ te maken heeft. Ook wat betreft de Nieuwe GGZ, oude wijn in nieuwe zakken!

artikel-trouw-antidepressiva-nutteloos-en-gevaarlijk-vitaliteitfactor-001Klik op de afbeelding en lees het interview met Dick Bijl in Trouw

Het blijft schrikbarend dat meer 1 miljoen mensen antidepressiva gebruiken omdat … het grootste deel verslaafd is aan het middel. De huisarts schrijft wel weer een herhaalrecept. Soms wel 10 jaar of langer. De schade die door de medicatie wordt aangericht is immens en (waarschijnlijk) onherstelbaar. Als je hier nog de specifieke medicatie voor angst, ADHD, psychoses en welke andere GGZ-diagnose dan ook bij optelt gebruiken bijna 2 miljoen mensen door de GGZ voorgeschreven medicatie. En … veelal nutteloos en schadelijk, voor nu of in de toekomst.

Gevolgbestrijding nog steeds motto Schippers en Van Rijn
Toevallig kwam gisteren ook het nieuws dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de accijns wil verhogen op alcohol om zo drankmisbruik terug te brengen. Ik weet niet van welke planeet deze bewindslieden komen, kijk naar de benzineprijzen, zijn wij minder gaan rijden met elkaar? Nee, het tegendeel is waar. Een leasemaatschappij wil nu rekening rijden invoeren …. U begrijpt wat ik bedoel? Ook gevolgbestrijding. Zorgen voor flexibele werktijden, dat is oplossen!

Alcoholmisbruik is in Nederland schokkend toegenomen. Zijn dit de mensen die GEEN antidepressiva hebben gekregen van hun huisarts. En wat denken wij van het andere drugsgebruik? Harddrugs en softdrugs worden misbruikt omdat ze nodig zijn voor de persoon in kwestie. Omdat hij problemen heeft die hij niet kan overzien. Dat is nu en dat was 100 jaar geleden ook al. Menig Nederlands spreekwoord en gezegdes zijn hierdoor ontstaan.

Depressie campagne Orange Monday - man aan de bar - 003

Strooien met pillen
De discussie sinterklaasfeest is net voorbij, maar het strooien van medicatie is toch iets wat niet zou mogen en echte discussie waard.  Ik sluit mij aan bij Dick Bijl. Ik hou mij liever aan de gouden 80|20 regel. 20% staat dan voor 200.000 tot 400.000 mensen (van de 1-2 miljoen) die er WEL wat aan hebben. Dat is al schokkend genoeg. Wie zijn hiervoor verantwoordelijk?

  1. Degene die voorschrijven (GGZ + huisartsen)
  2. De bewindslieden op VWS (Schippers en Van Rijn)
  3. De farmaceutische industrie

En … de gebruiker natuurlijk. Als u bijvoorbeeld Seroquel, één van de meest voorgeschreven antidepressiva in Nederland, gebruikt dan heeft u de bijsluiter gelezen en dan WEET u de bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld op www.apotheek.nl kunt u lezen wat dit medicijn doet. Dit soort medicatie is een soort van ‘blusmiddel’ om in de beeldspraak van de brandweer te spreken. Als de brand (problemen opgelost zijn) voorbij is dient er afgebouwd te worden.

Veel mensen vragen (krijgen) keer op keer weer een recept, bizar!  In Nederland worden meer dan 10 miljoen recepten uitgeschreven voor dit soort medicatie, we praten dan alleen bij ‘standaard’ antidepressiva al over een bedrag van minimaal € 300 miljoen en bij de meest mensen helpt het niet of nauwelijks.  Eigen verantwoordelijkheid of van uw omgeving is hier dus ook op zijn plaats.

0 20160824 Het Roer Moet OM - Maatschappij - Helpende handen 002-lijn

GGZ en huisartsen falen bij voorschrijven antidepressiva
De grootste schuldigen zijn wat mij betreft degene die voorschrijven. Waarom? Zij weten (allang) dat het voorschrijven van antidepressiva een ‘lapmiddel’ is en geen oplossing van de problematiek. Verslaving aan antidepressiva ligt al heel snel op de loer. De bijwerkingen zijn ernstig, zeker als de problemen NIET opgelost worden.

De minister van VWS mevrouw Schippers en staatssecretaris Van Rijn weten niet eens van de problematiek en de farmaceutische industrie vaart er wel bij. Kortom een vicieuze cirkel die doorbroken MOET worden. Mensen willen ook ‘graag’ antidepressiva voorgeschreven krijgen … Dick Bijl komt niet met de oplossing, wij wel.  De introductie van een Totaal Diagnose. Is dat niet wat duur? Nee! Op dit moment wordt in Nederland aan ‘losse’ hulp- en dienstverlening miljarden uitgegeven zonder of met te weinig resultaat.

GGZ behandelingen en de consequenties
Zoals gezegd, het voorschrijven van antidepressiva is een falen van de GGZ. Maar dat niet alleen, ook de aanpak van de behandeling laat te wensen over. Dit is niet de GGZ te verwijten, dat is het systeem met de regelgeving, protocollen en verantwoordelijkheden. De GGZ is (op dit moment) niet verantwoordelijk voor het ‘leven’ van een cliënt.

Of hij nu wel of niet werk heeft, of hij wel of geen schulden heeft of in een vechtscheiding is terecht gekomen. Wel belangrijke oorzaken voor de ‘gebruikers’ van antidepressiva. Maar de problemen van een vechtscheiding (of het niet vinden van werk) gaan niet weg door antidepressiva.

20160828-mentaal-vitaliteitfactor-man-en-vrouw-met-hulpverlener-quote-plato-002a

Totaal Diagnose is de oplossing
Het artikel van Dick Bijl ten spijt, hij komt ook niet met DE oplossing. Stichting Orange Monday heeft deze wel. Ontwikkeld vanuit de GGZ en bestemd voor een Integrale Gezondheidszorg in Nederland. Oorzaken vinden en oplossen, geen onnodige gevolgenbestrijding en/of medicijngebruik. De naam: de Vitaliteitfactor. Waar kunt u er meer over lezen: www.vitaliteitfactor.nl

Bent u (zelfstandig) professional binnen hulp- en dienstverlening en bent u het met mij eens? Kom dan naar één van de informatiebijeenkomsten van de www.vitaliteitgroep.nl . Check de site voor actuele data. De eerstvolgende is dinsdag 20 december om 14 uur in Bilthoven. U kunt mij ook een mail sturen via martinjan.melinga@vitaliteitgroep.nl of bellen: 06 – 42 93 13 46 om een individuele afspraak te maken. De eerstvolgende opleiding tot Vitaliteit Expert start vrijdag 27 januari 2017.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Nu al de Vitaliteit Test doen? Klik op de afbeelding. Deze test is een indicatie voor de resultaten van de Vitaliteitfactor. Bij oranje of rood adviseren wij u om contact op te nemen met een Vitaliteit Expert in uw omgeving.

Cirkel Oranje - Check Je Vitaliteit met site zonder logo

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Psychische klachten, Staatssecretaris Martin van Rijn, Stichting Orange Monday, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op #Antidepressiva wondermiddel of niet? Het Roer Moet OM … #Schippers #DickBijl @trouw

  1. Silvia kroes zegt:

    Kijk mijn reaktie !! Ik ben in 2001 de clientenraad uitgepest omdat ik het mis zag gaan!!! Daarna heb ik samen met frits A. Meegewerkt aan het progamma ,,altijd wat”. Deze medicijnen zijn karakter killers en emotie doders. Als u meer wilt horen !!! Ik heb 30 jaar ervaring aan beide kanten!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s