Minister Schippers of Minister Renske Leijten? Verhaal van de hond en de kat? #HetRoerMoetOm #NLZorgFonds

Recent had ik een gesprek met Renske Leijten, nu nog 2e Kamerlid van de SP, initiatiefneemster van het Nationaal Zorgfonds. In april schreef ik een (zeer goed) gelezen blog over mevrouw Schippers “Mevrouw Schippers … Het Roer Moet OM Verhoging eigen risico naar € 500 Bizar

Wat is er sinds 24 april gebeurd? Van Schippers horen wij NIETS meer. Het eigen risico voor 207 werd niet verhoogd, de zorgpremie ging onverwacht? wel met gemiddeld 10 euro  (per maand) omhoog.

In mei 2016 zag het Nationaal Zorgfonds het licht, initiatief van de SP met de eerder genoemde Renske Leijten als vlaggendraagster. Op dat moment was de petitie overigens hard op weg naar 40.000 handtekeningen. Door de harde campagne van het NL ZorgFonds (en funding, die stichting Orange Monday niet heeft), heeft het NL ZorgFonds nu wel ruim 225.000 steunbetuigingen. Een mooi resultaat.

renske-leijten-opvolger-van-edith-schippers-002b

Hier blijkt dat bloed kruipt waar het niet gaan kan. De petitie “Het Roer Moet OM‘ is tot 2x toe in de wielen gereden. Eerst in 2015 door de huisartsen (www.hetroermoetom.nu) die gênant onze namen “Het Roer Moet OM” en “Het Roer Gaat OM” hebben gepikt. Zelfs het Nationaal Zorgdebat is gestolen, helaas! Diverse pogingen om samen te werken zijn gestrand. De huisartsen volgen hun eigen lijn … Aan de rest van de Gezondheidszorg wordt (werd?) niet gedacht. Jammer, het had anders kunnen zijn.

Het Nationaal Zorgfonds is ook ‘gepikt’. Sinds augustus 2014 pleit stichting Orange Monday voor een nieuw Nationaal Ziekenfonds | Nationaal Zorgfonds. Niemand zag dat toen nog zitten. Nu de SP het gelanceerd heeft, gelooft ‘iedereen’ er in. Echter, dan moet de SP wel een absolute meerderheid in de Tweede kamer hebben.

top-10-grootste-bedrijven-nl-straks-ook-nl-zorgfonds-het-roer-moet-om-2

Wat is het probleem?
Geld en macht. De Gezondheidszorg is een branche waar jaarlijks zo’n € 100 miljard door heen wordt gepompt. Een bedrag van 100.000.000.000,- euro’s dus. Daarvan gaat zo’n slordige 40% via de Zorgverzekeraars. Voor de duidelijkheid, als je een Nationaal Zorgfonds creëert, creëer je een nieuwe top 10 onderneming  (publiek gestuurd) van Nederland met 41 miljard omzet, ruim boven Ahold (AH), Achmea  (ook Zorgverzekeraar) en nota bene Philips. Shell voert het lijstje aan met 100 miljard omzet (gegevens 2014).

Ik wil geen azijnpisser zijn, maar zo’n ‘onderneming’ opzetten in Nederland, die ook nog werkbaar is … een schier onmogelijke opgave. Als vijftiger weet ik nog heel goed hoe het ‘Ziekenfonds’ werkte in Nederland. Er is een landelijke infrastructuur nodig, heel veel (goed gekwalificeerde) medewerkers, een management, directie en een raad van Bestuur. Stel dat het zou lukken, dan wordt het waarschijnlijk realistisch haalbaar ná 2020. En dat is nog afhankelijk van de Tweede kamer. En … GEEN eigen risico? Willen wij zo lang wachten? Een GEEN Eigen Risico? Ik denk dat zelfs de SP dat niet voor elkaar krijgt!

Halve zorg is geen zorg - Vitaliteitfactor - Campagne Check Je Vitaliteit 002

NEE
De Gezondheidszorg wordt sinds 2006 gesloopt (o.a. marktwerking), maar ook door een falende politiek (minister, staatssecretaris en de Tweede en Eerste Kamer), door bestuur (Gemeente, bestuur zorgverzekeraars) en vooral directies en bestuurders van Gezondheidszorgorganisaties. Instellingen, ziekenhuizen, wederom gemeente. Miskleunen in de grootste branche van Nederland is orde van de dag. Halve zorg is GEEN zorg!

Ik ben boos. Boos dat in ieder geval tot 15 maart 2017 (verkiezingen Tweede Kamer) veel gepraat zal worden en weinig gedaan. Er wordt gedroomd, over zetels, over ministersposten, meerderheid in de Kamer. Dat maakt het zo triest.

Werkenden in de gezondheidszorg (zo’n 2 miljoen mensen direct of indirect) zien nu al 2017 vervliegen als het jaar van de gemiste kansen. Het jaar dat verkiezingen veel zaken ‘on hold’ gaan zetten, omdat ego’s op zowel links, midden als rechts met elkaar in ‘gevecht’ gaan. Ik heb nog nooit zo vaak gehoord dat mensen NIET gaan stemmen. Logisch, ik heb ook zo mijn twijfels.

1 denk-anders-het-roer-moet-om-in-de-gezondheidszorg - 30000 handtekeningen

Juni 2017 (misschien wel eerder?)
Visioen
| Mevrouw Renske Leijten wordt beëdigd als Minister van Volksgezondheid (Welzijn en Sport). En dan? Wat gaat Renske de mensen dan vertellen vanuit deze positie. Het Nationaal Zorgfonds heeft geen meerderheid. Het kabinet nauwelijks, zeker niet in de Eerste Kamer. Oeps, geen visioen, een nachtmerrie.

Maar de telefoon gaat wel. Ik neem op … Het is Den Haag. Stichting Orange Monday kan de petitie inleveren bij de nieuwe minister van VWS. Integrale Gezondheidszorg komt op de agenda van de minister. Dit staat tenslotte los van financiering van de Gezondheidszorg. Sterker nog, het levert besparingen op in plaats van die nare bezuiniging, die kunnen oplopen tot 10-20% van de totale kosten. Dat is een nieuwe koers!

Totaaldiagnose in de Zorg en GGZ?
Gaat u niet wachten op de verkiezingen? Bent u (zelfstandig) professional (zzp) in de Integrale Gezondheidszorg Plus? Ga dan samenwerken en werken aan een echt nieuwe Gezondheidszorg in Nederland waar uw zorg, onze zorg is. Niet die van de politiek, de gemeente of de zorgverzekeraar. Die zien vanzelf dat de cliënt of patiënt nummer één is in de Gezondheidszorg. Dat had minister Schippers nog niet ontdekt. Haar opvolg(st)er wel? Van welke partij dan ook.

vitaliteit-groep-praktische-informatie-opleiding-vitaliteit-expert-def-groen-vf-lijn

Problemen in het leven komen zelden alleen. Dat weet iedereen. Als je pijn hebt in je knie ga je anders lopen. Gevolg, pijn in je heup of rug door verkeerde belasting. Iemand met juridische of financiële problemen krijgt vaak last van fysieke of mentale problemen. Er heeft naar mijn weten nog nooit iemand een burn-out gekregen als hij op de Noordpool ijsberen aan het voeren was (hoogstens koud). De maatschappij en de Gezondheidszorg zou één moeten zijn.

Vandaar dat stichting Orange Monday dit jaar de opleiding Vitaliteit Expert introduceerde. Lees meer op de site www.vitaliteitgroep.nl, de organisatie die de opleiding verzorgt.

20161103-brief-minister-schippers-aan-de-tweede-kamer-integrale-gezondheidszorg-vitaliteitfactor

Mevrouw Schippers
Tenslotte, niet alles is slecht in de Gezondheidszorg. Vorige maand kreeg ik een brief van Schippers aan de 2e Kamer onder ogen. Een eerste stap naar Integrale Gezondheidszorg. Leest u ‘m zelf maar, klik op bovenstaande afbeelding.

Vindt u ook dat in de Gezondheidszorg het Roer OM moet? Met of zonder de huisartsen? Teken dan petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’. De tussenstand is ruim 32.000 handtekening. Nog 8.000 te gaan. Helpt u mee?

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Hugo Borst, huisartsen, Integrale Gezondheidszorg, Minister Schippers, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vacatures ZZP, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, voorkom depressie en burn-out, Zelfstandige zorgprofessional, Zorgverzekeraars, Zorgverzekering 2018, ZZP en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s