#Zorg zonder #eigenrisico … daar gaan wij voor! #NLZorgFonds #HetRoerMoetOM #Zorgpremie #Schippers

Met verbazing heb ik de afgelopen maanden gekeken naar de ontwikkelingen rondom onze Gezondheidszorg. Mensen (politici) die zich eigenlijk nooit echt druk maken over de Gezondheidszorg hebben het nu met de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 hoog in het vaandel staan. Politici vinden dat het zorgsysteem niet goed is, het eigen risico te hoog (waar hebben wij dat vaker gehoord) en  dat  het anders moet!

uw-zorg-onze-zorg-het-roer-moet-om-vitaliteit-expert-002-logo

Maar hoe dan? De enige partij die met een (schijn) oplossing lijkt te komen is de SP, die in april 2016 het Nationaal Zorgfonds introduceerde. De steun voor het Nationaal Zorgfonds is net zo beperkt als een basisinkomen voor elke Nederlander. Prachtige initiatieven, nauwelijks onderbouwd en NIET te financieren. Het is ook mijn wens dat er een nieuw zorgsysteem komt. Maar de zaak is zo complex dat je niet even kan zeggen: “Kom, we schaffen even alle zorgverzekeraars af, willen ze niet meewerken, dan forceren wij de boel.” Dat is politiek uit de 20e eeuw. Bovendien kost het afschaffen van het zorgsysteem tientallen miljarden en is op zijn vroegst (als alles mee zit) in 2019 of 2020 te realiseren. Wat hebben wij als Nederlanders daar aan ……?? Wij willen het gisteren!

Financiering van de zorg
Het gaat niet (alleen) om de financiering van de zorg, maar om het krijgen daarvan! Zo betaalbaar mogelijk, zo goed mogelijk en begeleiders en behandelaars moeten zo goed mogelijk hun werk kunnen doen voor u als cliënt en patiënt. Als u iets mankeert zijn er een aantal wensen:

  1. Hoe kom ik er zo snel mogelijk af |geen (te) lange trajecten
  2. Ik wil eigenlijk niet aan de kosten denken | dus zo laag mogelijk / laag eigen risico
  3. Ik wil er ook ECHT af zijn | een goede diagnose en dito begeleiding/behandeling

Voorbeeld: U heeft een botbreuk (naar schatting 100.000 mensen per jaar). U wilt graag dat dit snel wordt opgelost (zetten breuk/gips), maar als het nodig is ook fysiotherapie na het gips, zodat u weer normaal kunt functioneren. Klinkt logisch toch? Vaak wordt echter NIET gevraagd waar de feitelijke oorzaak ligt. Hoe komt u aan de breuk (soms al de 2e of 3e keer). De oorzaak van een breuk kan  divers zijn. Wanneer hier niet naar gekeken wordt, ligt herhaling op de loer. Denk aan (kinder) mishandeling, ouderen die slecht ter been zijn, vult u zelf maar andere mogelijkheden in.

Waar draait het om? In Nederland is de ‘samenwerking’ binnen de Gezondheidszorg slecht. De ene hand weet niet wat de andere doet. De huisarts is de ‘poort’ van de Gezondheidszorg, maar als hij doorverwezen heeft, is het contact met de patiënt vaak weg. Tenzij de patiënt ‘de weg kwijt is geraakt’ en hij zich weer bij dezelfde huisarts meldt. Meestal volgt dan weer een verwijzing.

Halve zorg is geen zorg - glazen 002 + Vitaliteitfactor + logo + lijn

Wat is er nu echt aan de hand?
Als cliënt of patiënt binnen de Gezondheidszorg (ggz + zorg + welzijn) wilt u weten wat er echt aan de hand is met u. Ik noemde net het voorbeeld van de botbreuk. De diagnose is dan nog redelijk ‘simpel’. Maar wat als er meer aan de hand is. Dat kan fysiek zijn, maar ook mentaal of wat het meest gebeurt, een combinatie van fysiek én mentaal. En wat zijn de invloeden van de omgeving op deze persoon?

Voorbeeld: Een man (Emiel, 48) heeft al langer last van zijn nek en schouders. Spanning? Hij zit in een vechtscheiding (2 kinderen) en zijn baan staat ook nog eens onder druk. Hij loopt door om alles draaiende te houden, na 6 maanden gaat het licht uit. Hij meldt zich ziek en gaat naar de huisarts. Die denkt aan burn-out. Hij wordt doorverwezen naar de GGZ.

Deze case is wat complexer dan de botbreuk. Deze case vraagt om een totaaldiagnose, het in kaart brengen van alles wat er speelt in het leven van Emiel (en zijn vrouw en kinderen), zijn werk en zijn financiële situatie.  Klinkt logisch toch? Het gebeurt echter niet. Waar komt de burn-out vandaan, niet alleen de ‘druppel’, maar hoe had het voorkomen kunnen worden. Dat is namelijk besparen op onze gezondheidszorg. NIET de financiering (ook belangrijk), maar de diagnose, dat is belangrijk! Nog maar niet te spreken van het feit dat ‘verkeerde’ diagnoses ook veel voorkomen.

vitaliteitfactor-totaal-diagnose-in-gezondheidszorg-vitaliteit-groep

Totaaldiagnose
Wat is een totaaldiagnose? Logisch nadenken, een zuivere analyse van de klachten én niet uitsluiten door aannames of veronderstellingen. Wat is het resultaat van de totaaldiagnose? Het ontstaan van Integrale Gezondheidszorg Plus. Niet alleen kijken naar het lichaam, niet alleen kijken naar de psyche of de omgeving van de cliënt. Het totaalplaatje realiseren én uitvoeren samen met de cliënt, in het tempo van de cliënt. Bij voorkeur parallel en niet serieel (achter elkaar). En wie kan dat dan?

Mensen. Gezondheidszorg is en blijft mensenwerk. En wie dan? De eerste drie mensen zijn afgelopen woensdag gecertificeerd door de Vitaliteit Groep en Stichting Orange Monday.

eerste-vitaliteit-experts-gecertificeerd-versie-640-site-logo

Margriet Pakvis (links) is samen met haar echtgenoot Peter Pakvis al actief in Den Haag. Zij staan voor u klaar om de totaaldiagnose te stellen, wij noemen dat de Vitaliteitfactor. Peter wordt in het 1e kwartaal van 2017 gecertificeerd, maar neemt, nu nog onder supervisie van Hester Morsdorf (Vitaliteit Groep), gewoon de Vitaliteitfactor voor u af. Een mooi team. Mariska Springer (2e van rechts) en Margeet Oosting (rechts) zijn werkzaam in Zwolle (Noord-Nederland).  Margreet begint vanaf 1 januari 2017 haar eigen praktijk. Wij zijn trots om zo goed vertegenwoordigd te zijn in Zwolle.

De komende weken stellen wij alle nieuwe Vitaliteit Experts aan u voor. Wekelijks geven wij overigens presentaties voor potentiele Vitaliteit Expert.

Voor de provincie Utrecht kunt u uiteraard terecht bij Hester Morsdorf en ondergetekende, de ontwikkelaars van de Vitaliteitfactor én de opleiding. De eerste aanmeldingen voor de opleiding van januari 2017 zijn al weer binnen. De totaaldiagnose, de toekomst van onze Gezondheidszorg.

uw-zorg-onze-zorg-het-roer-moet-om-vitaliteit-expert-001

Wilt u ons steunen? Teken dan onze petitie “Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg”, inmiddels ruim 32.000 handtekeningen. Nog 8.000 en Integrale Gezondheidszorg komt op de politieke agenda, NIET de financiering, maar de mensen, dat is waar het om draait!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s