Kindermishandeling, zo dichtbij en zo ver weg! #ikkijknietweg #ouderverstoting #vechtscheiding

Afgelopen zondag schreef ik het, inmiddels veel gelezen, blog “Mijn excuses omdat ik psychische klachten heb’ mij niet realiserend dat het deze week de Week tegen Kindermishandeling is.

Sommige mensen keken dan ook wellicht met andere ogen naar mijn blog, deze was tenslotte geschreven vanuit mijzelf en wat ik de afgelopen 5 jaar heb meegemaakt in het kader van de realisatie van een omgangsregeling. In dit blog de schijnwerper op de kant van het kind. Eerst de definitie:

Kindermishandeling (volgens Wikipedia) is minderjarige personen onthouden van noodzakelijke behoeften en elke bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die mogelijk lichamelijke of psychische schade veroorzaakt bij het kind.Op de website http://www.weektegenkindermishandeling.nl/ kunt u hier meer over lezen.

blog-kindermishandeling-kind-hand-stop-vitaliteitfactor-junior-logo-hashtag-website

Kindermishandeling: Ik kijk niet weg ….
Een mooi passende slogan en hashtag. Wat er bij hoort is ‘awareness’ oftewel wanneer kijk je NIET weg omdat er iets gebeurd wat in bovenstaande definitie thuishoort. Stichting Orange Monday houdt zich bezig met ‘awareness’ oftewel besef en zien wat er gebeurd. Dat doen wij om de belangen van mensen met psychische klachten te behartigen. Kindermishandeling is een moeilijk (taboe) onderwerp wat verdient meer dan één week per jaar in de schijnwerpers te staan.

De verschillen in kindermishandeling
Er zijn wat mij betreft 3 verschillende vormen:

 1. Fysieke mishandeling (vaak ook deels psychisch)
  Fysieke mishandeling is hetgeen op dit moment (wet in de maak) strafbaar is. Fysiek is vaak ook niet zichtbaar omdat degene die mishandelt ‘weet’ waar hij of zij moet slaan zodat het niet zichtbaar is. Uiteraard is hier ook sprake van een mentaal deel (machtsmisbruik).
 1. Psychische mishandeling (soms ook deels fysiek)
  Iemand mentaal mishandelen vraagt (meestal) meer tijd en wordt langzaam opgebouwd. Degene de mishandelt wordt heeft vaak niet gelijk in de gaten dat hij mishandelt wordt. Wanneer het langere tijd gebeurd wordt het gewenning en gelooft de mishandelde vaak niet meer in mishandeling. Vaak komen er na verloop van tijd ook fysieke gevolgen (buikpijn, misselijk of erger).
 1. Elke combinatie van bovenstaande twee.
  Bij een combinatie van fysieke én mentale mishandeling zeker bij een kind zou wat mij betreft de zwaarste straf binnen het rechtssysteem mogen staan.

blog-kindermishandeling-kom-in-actie-vitaliteitfactor-junior

Hoe herken ik kindermishandeling?
Dat is dus het moeilijke van de zaak. Fysieke mishandeling is herkenbaar, bijvoorbeeld op school of bij het sporten. Omdat het kind bang is voor degene die mishandelt zal hij smoesjes bedenken om niet te hoeven sporten (of douchen). Als het zichtbare mishandeling is zijn er ook smoesjes. De ‘geloofwaardigheid’  van het kind is hier dan heel belangrijk.

Mentale mishandeling van kinderen daarentegen is een stuk moeilijker te herkennen. Zelfs voor hulpverleners. Het probleem hier is dat vaak door de ogen van de moeder of de vader wordt gekeken. Als één van deze twee de dader is, zal het lastig zijn te achterhalen wat er gebeurd. Ouders met kinderen waar iemand die mentaal mishandelt wordt speelt, hebben ook de mogelijkheid om het te zien en niet weg te kijken. Echter, ook deze ouders kijken vaak door de ogen van de ouders van het kind. Het zijn zulke aardige mensen, vrijwilliger op de sportclub …. Een mens is snel op een verkeerd been gezet.

Een niet voor de handliggend voorbeeld
Ik had beloofd te relateren aan mijn blog van zondag. Kinderen die te maken hebben met een (v)echtscheiding zijn potentieel slachtoffer van kindermishandeling. En … bijna niemand die het ziet. De aandacht bij een scheiding gaat uit naar de ouders. Vaak gaat het om ‘gelijk’ maar die heeft geen van beide. Er is meestal niet voor niets een reden tot scheiding. Liefde wordt achteloos omgezet in haat wat per definitie terecht komt bij de kinderen. Ondanks de goede bedoelingen van ouders.

Ik moet wat dat betreft ook het boetekleed aantrekken. In het begin van een vechtscheiding (terwijl je denkt en hoopt dat dat het niet wordt) is er alleen oog voor het eigen belang. Na verloop van tijd begon ik te merken dat als ik te hard het gesprek in ging met moeder, dat ‘in’ de moeder gaat zitten en dat project op onze kinderen eigenlijk logisch is. We zijn maar mensen tenslotte. Er is geen handboek voor de opvoeding van jouw kinderen (ieder kind is anders) maar ook geen boek hoe je van je partner netjes kan scheiden (elke partner is anders).

Een persoonlijke noot
Vandaag had ik een gesprek met iemand van de Facebook-pagina “(H)erken ouderverstoting” naar aanleiding van mijn blog “Geen excuses …” . Een golf van herkenning. Ouderverstoting is de overtreffende trap van kindermishandeling. Mijn zoon (5 jaar) is pas dit jaar op de hoogte gesteld (onder druk van de Raad van de Kinderbescherming). Wat als ik geen verzoek tot ingang had ingediend bij de Rechtbank. Wanneer had moeder dan verteld aan haar zoon dat hij NOG een (biologische) vader heeft? We weten allemaal de gevolgen van (te) laat kinderen informeren over adoptie.

Kinderen zijn het kind van de rekening van scheidingen, of het nu een ‘gewone’ scheiding is of een scheiding die tot ouderverstoting leidt. Het wordt tijd (door de enorme toename van scheidingen) dat de wetgeving stevig wordt geactualiseerd. Dat hulpverleningsinstanties zoals Jeugdzorg en de Raad van de Kinderbescherming echt aan de slag gaan met wat ze moeten doen: het beschermen van kinderen. Het wordt tijd dat dit serieus wordt opgepakt door de minister van Justitie. Misschien kan één van de politieke partijen DIT op de agenda gaan zetten en zich hard maken in een verkiezingsprogramma. Kinderen zijn tenslotte de toekomstige kiezers, of zouden ze te zijnertijd net als wij geen geloof meer hebben in de politiek?

blog-kindermishandeling-introductie-vitaliteitfactor-junior

Stichting Orange Monday staat ook voor kids. Vandaar ook binnenkort de introductie van de Vitaliteitfactor JUNIOR, omdat het nodig is! Wij kijken NIET weg. Wat mij betreft is de lobby vandaag begonnen, in de week tegen kindermishandeling en vóór betere begeleiding en behandeling van kinderen. Het wordt tijd!

Met positieve groet, Martin

PS: Wilt u ons steunen bij het geaccepteerd krijgen van psychische klachten (ook van kinderen) in Nederland? Wordt Orange Monday Ambassadeur of wordt donateur (klik op de afbeelding) en doe een eenmalige gift!

20160724 oranje hart-donatie- met rand

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Acceptatie psychische klachten, Check Je Vitaliteit, Echtscheiding, Fysiek en mentaal, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Orange Monday, Orange Monday Ambassadeur, Orange Monday Kids, Samen Sterk tegen Stigma, Stichting Orange Monday, STIGMA, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor© en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kindermishandeling, zo dichtbij en zo ver weg! #ikkijknietweg #ouderverstoting #vechtscheiding

 1. shivatje zegt:

  Spijtig genoeg zien en voelen kinderen dit op een andere manier aan dan de ouders die uit elkaar gaan. Dan nog maar niet te spreken als het zou gaan over een vechtscheiding. Dan pas wordt er aan het kind getrokken en voelt het zich een speelbal die alle kanten oprold spijtig genoeg.

  Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s