In de hoek zitten waar de klappen vallen! Kent u dat als #GGZ cliënt? Ik wel …

Dit gezegde schoot door mijn hoofd van de week. Overigens, het eerste wat opvalt in dit gezegde is het woord ‘zitten’. Ik kom daar later op terug.  Terug naar de inhoud van dit gezegde voor dit blog. Sinds 2010 ben ik NLP Coach en heb ik met tientallen mensen gesproken die in DIE hoek zitten waar de klappen vallen. Het meest opvallende vond ik het stapelen van problemen, die uiteindelijk mentaal of fysiek tot uiting kwamen. U kent dat vast zelf (in het klein) ook wel.

Mijn vraag, toen al, was, waarom dat soort dingen bijna altijd (bijna) tegelijk komen. Voorbeeld, hoe kan het dat als iemand zijn baan kwijtraakt, hij in het begin nog positief is over het vinden van een nieuwe baan, na 3 maanden daar voorzichtig in wordt en na 6 maanden gefrustreerd is? Deze frustratie kan zich uiten in allerlei gedrag, maar ook je lamlendig en nutteloos voelen, hoort er dan vaak bij. Een vicieuze cirkel ontstaat. Omdat de man niet meer positief is (logisch), gaan zijn sollicitaties steeds minder en wanneer hij dan op gesprek mag, is hij zo gespannen dat hij door het ijs zakt. Zijn verwachting wordt bevestigd.

doelstelling-orange-monday-vitaliteitfactor-logo

September 2012 (oprichting stichting Orange Monday)
Ik ga nu ruim 4 jaar terug in de tijd. Op die dag besloot ik dat ik bovenstaande wilde gaan onderzoeken, het kan anders, omdat het nodig is. In eerste instantie ging het om de GGZ. De grootste aandacht én het meeste geld gaat naar patiënten (liever cliënten) met ‘zware’ psychische klachten, zoals bipolaire stoornis, ADHD, Autisme, Borderline en andere ‘genetische ‘ stoornissen. Dat is goed, maar bovenstaand voorbeeld van de man die solliciteert, is ook (of juist) van toepassing op deze groep van mensen.

Vier jaar geleden is het onderzoek en testen begonnen en sinds januari 2016 wordt de uitkomst van het onderzoek in de praktijk getoetst. In de praktijk blijken de volgende zaken door het onderzoek van Orange Monday te worden bevestigd:

  1. Ongeveer 80% van mensen met schulden hebben ook psychische klachten
  2. Ongeveer 80% van de mensen die (gaan) scheiden hebben psychische klachten
  3. Een groot deel van mensen met psychische klachten hebben ook fysieke klachten (en vice versa)

Uiteraard kan ik wel even doorgaan zo. Zowel voor kinderen, volwassenen als ouderen geldt dat ‘onze omgeving’ van het grootste belang is bij welbevinden, een ‘goed gevoel’ en ‘lekker in je vel zitten’. Echter, dit geldt blijkbaar NIET andersom. Hoe komt dit? En komt de GGZ tekort? Wij vinden van wel, net als de Zorg overigens! Tijd voor het weer ontstaan van een Integrale Gezondheidszorg waar samenwerking voorop staat.

1 Denk Anders - Plator en de Vitaliteitfactor + Stichting Orange Monday

Mentaal | Fysiek en Omgeving
Het onderzoek van stichting Orange Monday toont aan dat er sterke verbanden zitten tussen je mentale (psychische) en fysieke conditie én je omgeving, zowel dichtbij (familie, vrienden en kennissen) als verder weg collega’s en de samenleving.

Zoals bij het voorbeeld van bovengenoemde man, wanneer hij langer werkloos is, nemen zijn psychische problemen toe, kunnen er schulden ontstaan (of verergeren) en kan de relatie met zijn partner op het spel komen te staan. Zijn sociale netwerk wordt kleiner en daardoor de kans op een baan steeds kleiner. Het kan dus anders.

De oplossing van Orange Monday is de Vitaliteitfactor, een intake die bestaat uit een digitale test (70 vragen) en een interview van 50 minuten (normale intake tijd). In dat gesprek worden alle oorzaken en gevolgen aan elkaar gerelateerd. Na het gesprek krijgt cliënt een gedegen advies om alle zaken die cliënt parten spelen aan te pakken. De Vitaliteit Expert is degene die de intake doet. Hij verwijst door en coördineert andere hulp- en dienstverleners om bij voorkeur min of meer gelijkertijd (parallel) de problemen aan te pakken. Geen wachttijden en een snelle aanpak in het tempo van de cliënt.

20160807-vacatures-functies-ideale-samenwerkingspartner-met-lijn

In de hoek zitten waar de klappen vallen …
Ik zou nog op het ‘zitten’ terugkomen. Zitten staat voor passief, weinig kunnen, behalve misschien je armen omhoog houden om de volgende klap af te weren. Tienduizenden mensen in en buiten de GGZ voelen elke dag de klappen op zich afkomen. Het probleem van véél klappen is ook nog dat je ze niet meer lijkt te voelen. ‘Wat maakt het toch uit? Mijn leven is toch al kapot. Het heeft geen zin meer.’ En juist met die laatste zin zou elke begeleider of behandelaar in actie moeten komen. Wat was die zin dan? Wat heb je nodig om die zin (of een andere) weer te krijgen. Hoe kan ik je begeleiden op een nieuwe weg, zodat je die klappen niet meer krijgt en zelf kan voorkomen dat er wéér nieuwe klappen komen, terwijl je al zo gekwetst ben?

Een cliënt zit dan niet te wachten op een diagnose (volgens het handboek DSM). Cliënt zit dan te wachten op een analyse van zijn huidige situatie. Wat heeft deze situatie veroorzaakt en hoe kom je er weer uit. Wat zijn de oorzaken van welke gevolgen. Ligt het aan je persoonlijke situatie (werk, schulden, relatie) of ben je mentaal geknakt, omdat die deurwaarders wel heel vaak aan de deur komen of je ex niet mee wil werken aan een omgangsregeling ondanks (of dankzij) dat Jeugdzorg er bij betrokken is? Psychische klachten zijn niet alleen DSM-stoornissen, het is hoe jij met de samenleving, in het klein en in het groot omgaat. En dat is vaak makkelijker op te lossen dan een stoornis.

20160824-vitaliteit-groep-visie-en-beleidsplan-002-def-lijn

Afspraak met een Vitaliteit Expert.
Mijn advies, neem contact op met een Vitaliteit Expert in uw omgeving, op dit moment zijn dat de steden Den Haag, Utrecht en Zwolle e.o. (klik op de link voor de lokale Vitaliteit Experts) Ik hoop, als voorzitter van Stichting Orange Monday, dat u binnen één jaar in heel Nederland terecht kunt bij deze specialisten op het gebied van uw gezondheid.

Bent u (zelfstandig) professional en wilt u zich aansluiten bij ons netwerk?Lees dan het Visie- en Beleidsplan van de Vitaliteit Groep, check onze website www.vitaliteitgroep.nl  en neem contact met mij op. Mijn telefoonnummer is 06 – 42 93 13 46. U kunt mij ook een mailtje sturen via martin@orangemonday.nl

 Met positieve groet, Martin Jan Melinga

steun-orange-monday-donatie-check-je-vitaliteit-gewaarschuwd-worden-003

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s