Geluk is DOM, toch? En wat heeft het met u te maken? #DeNieuweGGz

Oktober 2016 is al weer een paar dagen oud, de bladeren vallen van de bomen, de zomer is echt voorbij. Voor veel mensen zijn de herfst en de winter niet de mooiste seizoenen in Nederland. De zon geeft ons maanden lang (dit jaar zelfs nog in oktober) warmte, vitamines, energie. Al snel komen nu de feestdagen er aan en vervolgens, dit jaar op maandag 23 januari 2017, het ‘berekende en bedachte’ Blue Monday. Tijd voor positief nieuws dus en het boekje voor de komende donkere dagen met een grappige titel.

cover-geluk-is-dom-patrick-van-hees-vitaliteitfactorGeluk is D.O.M.
Geluk is natuurlijk niet dom. Het is de titel van het nieuwe boek van Patrick van Hees, bekend van het goed gelezen boek ‘Geluksprofessor’.  D.O.M.  staat overigens voor: Doelen | Oplaadpunten | Mensen.

Dit is geen recensie van het boek, wilt u het kopen, check dan de  website: www.patrickvanhees.com. Patrick van Hees gaat, volgens de site, een tour maken langs de boekhandels. Wilt u hem ook persoonlijk spreken dan is dat uw kans, ik ga checken wanneer hij in de buurt van Bilthoven is.

cover-geluk-is-dom-patrick-van-hees-vitaliteitfactor-foto-presentatieGeluk is D.O.M. en een onderdeel van Vitaliteit. Geluk is in Nederland op goed niveau. Wij scoren een mooi gemiddelde van 7,5 op dit gebied en horen bij de ‘besten van de klas’ in Europa.

Dat is natuurlijk mooi en de vraag ontstaat ‘hoe houd je dat vast?’. Geluk is voor iedereen anders en afhankelijk van veel factoren (lees ook het boekje van Patrick), het zit soms in de kleine dingen. Mensen groeten op straat zorgt voor een geluksgevoel.

Geluk is echter (net als gelukkig) een momentopname. Wanneer je al die geluksmomenten aan elkaar kan schakelen,  spreek je over ‘gelukkig’. Elke dag gelukkig zijn, is bijna onmogelijk. Een geluksmoment elke dag (een glimlach van een kind) kan uw dag maken of breken, toch? Hoe kun je meer controle hebben op geluk én vooral jouw vitaliteit?

Geluk en Vitaliteit
Ik ga graag in gesprek met Patrick, vitaliteit is wat mij betreft belangrijker dan geluk. Geluk is subjectief (voor iedereen anders), geen continu gevoel (vandaag geluk, morgen noodlot) en het is slecht meetbaar. Vitaliteit daarentegen is sinds dit jaar meetbaar. Eerst onze definitie van vitaliteit:

Definitie Vitaliteit - Check Je Vitaliteit - Vitaliteit Expert

Hier kunt u al uit lezen dat geluk (of pech), wij noemen dat positieve of negatieve omstandigheden, van invloed zijn op ons leven. De Nationale Gelukstest is dus een test die van invloed is op wat ons overkomt. Bijvoorbeeld: Heeft u een nieuwe baan? Een geluksmoment en een (structurele) stijging van uw Vitaliteitfactor. Want zo noemen wij dat.

Dat gaat verder dan geluk, het groeten van je medemens of de glimlach van een kind. Uw Vitaliteitfactor kunt u periodiek laten uitrekenen én u heeft (grotendeels) invloed op uw eigen Vitaliteitfactor door veerkracht of weerbaarheid. Ook het adequaat omgaan met negatieve gebeurtenissen (die gebeuren ook in ieders leven) beïnvloedt positief uw Vitaliteitfactor.

check-je-vitaliteit-5-generaties-vitaliteitfactor-life-easier-you-stronger-quote

De Vitaliteitfactor in uw leven
Met de Vitaliteitfactor  kunt u zorgen voor een zo’n ‘veilig’ mogelijk leven. Veiligheid is de belangrijkste waarde voor de mens. Veiligheid is belangrijker dan geluk en zelfs belangrijker dan Vitaliteit. Een goede vitaliteit is wel het ‘wapen’ om een zo’n veilig mogelijke omgeving te creëren.

De Vitaliteitfactor meet (digitaal) uw mentale en fysieke vitaliteit én uw vitaliteit wat betreft uw omgeving. Waar kunt u dan aan denken? Werk, school, relatie, financiën et cetera. Na jaren van onderzoek heeft stichting Orange Monday ontdekt dat mentale (psychische) klachten voor een groot deel zijn te voorkomen. Voorwaarde is dat je dan wel weet hoe. Onze deskundigen, Vitaliteit Experts, begeleiden u daarbij.

john-lennon-is-being-happy-the-key-to-life-check-je-vitaliteit-vitaliteitfactor

Geluk is D.O.M.
Mooie titel van het boek van Patrick. Deze drie eerder genoemde zaken zijn ook binnen de Vitaliteitfactor van groot belang:

DOELEN: Zonder doelen (haalbaar en meetbaar) kan geen maximale vitaliteit behaald worden. Het behalen van doelen beïnvloedt uw Vitaliteitfactor (en uw geluk) positief, het niet behalen of het vooruitschuiven van doelen heeft een negatieve invloed. Heeft u helemal geen persoonlijke doelen, dan heeft dat per definitie een negatieve invloed. De meeste mensen hebben wel doelen, (maar dan in gedachten) of deze zijn niet haalbaar of meetbaar.

OPLAADPUNTEN: Een mens is geen elektrische auto, maar er moeten momenten zijn in het  jaar dat u uw denkbeeldige ‘batterij’ oplaadt. Wanneer u dat niet doet, heeft dat vroeg of laat gevolgen. U kent vast wel mensen in uw omgeving die een burn-out hebben gehad. Die hebben vaak geen oplaadpunt gevonden ….

MENSEN: Een mens heeft mensen nodig. De één meer dan de ander, maar in een maatschappij zoals de onze zijn er mensen en wij dienen met die mensen om te gaan. Dat loopt van partner, familie en vrienden en kennissen tot mensen die je niet aardig vind (bijvoorbeeld collega’s of de buurman).

steun-orange-monday-donatie-check-je-vitaliteit-gewaarschuwd-worden-003

Tenslotte
Ik ben hier geen reclame aan het maken voor het boek ‘Geluk is D.O.M.’, maar voor bewustzijn. Dat wij beseffen dat wij zowel geluk als vitaliteit vaak zelf in de hand hebben. Stichting Orange Monday denkt dat dit wellicht een lange weg is. De Nederlander is gevoeliger voor ‘slecht’ nieuws dan voor ‘goed’ nieuws, dan hebben we de kans om te mopperen. Dat is jammer!

De Vitaliteitfactor is namelijk goed nieuws voor iedereen. Het maximaliseert uw gevoel van vitaliteit, veiligheid én geluk. Het voorkomt dat u mentale (psychische) klachten krijgt of dat deze verergeren. Kortom, hoe hoger uw vitaliteit, hoe hoger de kans op geluk.

Button gratis test-CJV

Daarom is Orange Monday de campagne ‘Check Je Vitaliteit’ gestart en heeft een eenvoudige vitaliteittest (klik op de button). Komt u in oranje of rood? Dan is het sowieso zinvol contact op te nemen met één van onze Vitaliteit Experts.

Mijn doel van deze maand? Een kopje koffie drinken met Patrick van Hees om te kijken hoe wij onze krachten kunnen bundelen. Haalbaar én meetbaar. U hoort van mij. Wat is uw doel? Ik hoor het graag!

Met positieve groet, Martin Jan Melinga

PS: Bent u professional? Wilt u ook Vitaliteit Expert worden? Check dan de mogelijkheden via www.vitaliteitgroep.nl en kom naar een info bijeenkomst. Onderstaand kunt het Visie- en Beleidsplan downloaden.

Banner Orange Monday - Vitaliteit Groep - Omdat samenwerken logisch is - 940x300 - 003

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, Acceptatie psychische klachten, Blue Monday, Burn-out, Campagne Check Je Vitaliteit, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Depressie, Diagnose, Geestelijke Gezondheid, Integrale Gezondheidszorg, Lichamelijke Gezondheidszorg, Opleiding Vitaliteit Expert, Orange Monday, Stichting Orange Monday, Time To Change NL, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteit Groep Den Haag, Vitaliteit Groep Utrecht, Vitaliteit Groep Zwolle, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s