Grootste misser van Minister #Schippers ooit? #Zorgpremie stijgt 10% #HetRoerMoetOM

Voordat ik verder schrijf een paar zaken:

  1. Stichting Orange Monday en ondergetekende zijn politiek neutraal
  2. Het Nationaal ZorgFonds is een verkiezingscampagne van de SP (wel een goede)
  3. Stichting Orange Monday wordt (nog) niet gesponsord door zorgverzekeraars

Zo, dat is duidelijk. Wat ook duidelijk is dat blijkbaar met geld en een groot netwerk (SP) mensen WEL op de been komen. De petitie ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’ is, met voorstel Nationaal Zorgfonds (niet volgens de filosofie van de SP) gestart op 4 augustus 2014!! (meer dan 2 jaar geleden) en heeft inmiddels ruim 31.500 handtekeningen.

Zonder geld, zonder groot netwerk een prestatie van formaat en wij verwachten vóór 15 maart 2017 (landelijke verkiezingen) de 40.000 te halen. Uiteraard zijn wij dankbaar voor die 31.500. Heeft u nog niet getekend? Ga dan naar www.hetroermoetomin.nl en doe het alsnog, los van de actie Nationaal Zorgfonds.

schippers-en-van-rijn-nationaal-zorg-plan-003

Dinsdag 27 september 2016
Gisteren, aanleiding van het blog, maakt DSW, middels directeur Chris Oomen,  bekend dat de premie voor het jaar 2017 met 9,4% (van € 98,75 naar € 108,-) omhoog gaat. Juist DSW (luis in de pels van Zorgverzekeraars Nederland) is een zorgverzekeraar, die de afgelopen jaren heeft geprobeerd de stijging zo laag mogelijk te houden. Precies één week nadat het kabinet (lees: minister Schippers) aangaf dat de zorgpremie met 3,5% gaat stijgen. Slecht geïnformeerd dus.

Opvallend is dat de heer Oomen ook het Nationaal ZorgFonds een veeg uit de pan geeft: “Oppervlakkig en op onderbuikgevoel gericht. Eén zorgverzekeraar (Nationaal ZorgFonds) wordt nog machtiger dan welke van de huidige zorgverzekeraars en werkt bureaucratie nog meer in de hand. Marktwerking kan niet voorkomen worden, al is het alleen maar vanwege de leveranciers van apparatuur.”

Zoals ik al vanaf het begin zeg, een mooie verkiezingscampagne van de SP die ook nog eens NIET de verwachte meerderheid in de Tweede Kamer gaat opleveren (zie de beschouwingen van Prinsjesdag – Emiel Roemer staat (samen met Renske Leijten) op een eiland). Hoezo brede beweging? De beweging moet en KAN veel breder, samenwerking met ALLE betrokkenen is een must! Onze Gezondheidszorg is te waardevol en te complex om even een luchtballonplannetje op los te laten.

20160903 Het Roer Moet OM - Petitie Gezondheid - Schippers en van Rijn 001

Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg
Stichting Orange Monday heeft de tijd genomen om te gaan naar een structurele verandering in de Gezondheidszorg. Een betere en betaalbare Gezondheidszorg is daarbij het motto. Hierbij gaat het NIET alleen om de financiering van de zorg, vooral de uitvoering door welke betrokkene dan ook is belangrijk. Wie zijn de ‘spelers’ op de Gezondheidszorgmarkt?

  1. De afnemers van zorg: iedere Nederlander die in Nederland staat ingeschreven op een woonadres, heeft recht op Gezondheidszorg. Naar schatting ruim 17 miljoen mensen.
  2. Uitvoerders van zorg: ziekenhuizen, instellingen, huisartsen, vrijgevestigde professionals of professionals in loondienst bij een praktijk, de gemeente en andere overheidsgerelateerde instellingen, zoals jeugdzorg en al hun medewerkers. Naar schatting zo’n 2 miljoen medewerkers.
  3. Betaling van zorg: De zorg wordt in Nederland door 3 partijen: nummer één (en de grootste betaler) is de afnemer van zorg. De directe betaling geschiedt door zorgpremie, eigen risico en eigen bijdrages. Daarnaast betalen wij met z’n allen ook nog via het belastingssysteem. Vanuit bovengenoemde bronnen wordt de Gezondheidszorg betaald. Alles bij elkaar zo’n € 100 miljard, waarvan ongeveer 45% via de Zorgverzekeraar (feitelijk een soort administratiekantoor).

De andere ruwweg 55% wordt betaald uit algemene middelen door de overheid (waaronder gemeenten –  Jeugdzorg, PGB, WMO e.d.).

blog-10-stijging-zorgpremiezorgverzekering-ontwikkeling-zorgkosten-2008-2016-landelijk-platform-gezondheidszorg-zorgplan

Wat is er nu aan de hand met die 10% stijging?
De Zorgverzekeraars moeten een reserve aanhouden van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Dit zijn de miljarden (+ een stukje ‘winst’) die u hoort noemen door diverse partijen. De Zorgverzekeraar heeft dit geld nodig om de zorgverleners ‘altijd’ te kunnen blijven betalen. Logisch dus! De  Zorgverzekeraar heeft er ook geen belang bij als mensen hun premie niet kunnen betalen. Dan lopen de reserves terug. Op dit moment kunnen naar schatting 800.000 mensen hun maandelijkse premie niet betalen. U begrijpt dat dat bij een stijging van premie deze groep groter wordt.

Door dan te zeggen ‘hef alle Zorgverzekeraars op en laat ze opgaan in een Nationaal ZorgFonds’ is uiteraard geen oplossing. Waarom zou een Nationaal ZorgFonds (dat verdacht veel lijkt op het oude Ziekenfonds), wel de premie laag kunnen houden? Hoe zorgen zij dat de bureaucratie buiten de deur blijft?  Met een omzet van € 45 miljard wordt het Nationaal ZorgFonds de grootste ‘onderneming’ in Nederland. Duizenden medewerkers, regiokantoren en hoge kosten. Het idee is goed, de uitvoering volgens ons wat minder.

blog-10-stijging-zorgpremie-landelijk-platform-gezondheidszorg-zorgplan-het-roer-moet-om

Wat kunnen wij wel doen?
Het idee van stichting Orange Monday is om (op korte termijn vanwege de verkiezingen) een Landelijk Platform GezondheidsZorg (LPGZ) in het leven te roepen, dat gaat dienen als blijvend en onafhankelijk adviesorgaan van het Ministerie van Gezondheidszorg, Welzijn en Sport (VWS). Wat gaat dit platform doen? Het LPGZ gaat met alle deelnemers voor Nederland een Nationaal ZorgPlan opstellen voor de komende 5, 10 en 25 jaar.

Korte termijn: wat moet er nu veranderen en wat kunnen we nu realiseren.

Middellange termijn: wat kunnen we nu inzetten voor verbeteringen binnen 10 jaar.

Lange termijn: hoe ziet de gezondheidszorg er over 25 jaar uit en hoe kunnen we daar nu op anticiperen.

Het LPGZ is géén politiek platform, maar een platform waar de afnemers, uitvoerders en betaling van zorg verenigd worden (zie onder de 1 t/m 3 genoemde partijen). Stichting Orange Monday neemt het komende kwartaal contact op met de diverse betrokkenen en politieke partijen.

Een Nationaal ZorgPlan is essentieel om de kosten te kunnen beheersen, bureaucratie te voorkomen en zorgverleners zoveel mogelijk ruimte te geven om te behandelen. Het op lange termijn realiseren van Integrale Gezondheidszorg staat boven aan de lijst. Tenslotte is het voorkomen van (overbodige) behandeling of begeleiding de eerste besparing. Daarnaast krijgen mensen vaak ook weer niet de hulp die ze nodig hebben. Vandaar ook de slogan “Halve Zorg is géén Zorg”. Teken vandaag nog via www.hetroermoetomin.nl

cropped-20160901-banner-het-roer-moet-om-twitter-vuurtoren-martin-jan-melinga.jpg

Wilt u reageren of op wat voor wijze dan ook een bijdrage leveren aan een betere en betaalbare Gezondheidszorg, nu of in de toekomst? Mail dan naar martin@orangemonday.nl

Met positieve groet,
Martin Jan Melinga | Voorzitter Stichting Orange Monday

Oranje Hart - Donatie - versie 004A lijn

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #HetRoerMoetOM, #NLKantelt, #zorgomdezorg, Landelijk Platform Gezondheidszorg, Nationaal Ziekenfonds, Nationaal Zorgfonds, Nationaal ZorgPlan, Orange Monday, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Stichting Orange Monday en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s