Door wie wordt u gewaarschuwd voor #depressie, #burnout en andere psychische klachten? #GGZ

Afgelopen week hadden wij een bespreking met twee van onze Vitaliteit Experts. Onderwerp van gesprek was o.a. de Vitaliteitfactor, het hoe en waarom en hoe je aan mensen kunt uitleggen hoe belangrijk signalen en waarschuwingen in het leven zijn. Vooral ook het zinnetje ‘dat gebeurt mij toch niet’ is veelvoorkomend en ondermijnend voor het gedrag en de gezondheid van mensen. Wij zijn geen robots, toch?

kanarie-in-de-kolenmijn-01-vitaliteit-groep-vitaliteitfactor-tekst

Als metafoor kwam het verhaal van de mijnen ter sprake. Dit wil ik toch met u delen. Wij hebben geen werkende mijnen meer in Nederland. In veel andere landen, zoals buurland Duitsland, zijn ze nog wel. Vroeger, toen er nog geen elektrische middelen waren om mijnwerkers te waarschuwen voor giftige gassen, hadden mijnwerkers een kanarie, een vogeltje in een kooi. Anno de 21e  eeuw zou mevrouw Thiemen (Partij van de Dieren) er niet echt blij mee zijn.

De kanarie is kwetsbaarder dan een mens en daardoor veel gevoeliger voor giftige gassen dan wij. Het vogeltje ging in een kooi mee de mijnen in. Wanneer het vogeltje ‘van zijn stokje ging’ dan was het een teken voor de mijnwerkers om als een speer de mijn te verlaten. Kanaries zijn dus tientallen jaren mensenredders geweest.

Waarschuwing- en begeleidingssystemen
Vandaag de dag zijn er veel systemen die ons Nederlanders in bescherming nemen tegen ‘ellende’. Denk aan de APK voor de auto, een periodiek onderzoek om te checken of de auto nog veilig aan het verkeer kan deelnemen, maar ook de GPS die ons tegenwoordig (meestal) brengt waar wij willen.

Maar ook de mooie doseerapparatuur voor mensen met diabetes. Het apparaat houdt in de gaten hoe de suikerspiegel is en geeft insuline af wanneer dat nodig is. Onnodig prikken en verkeerde doseringen zijn daardoor in principe verleden tijd. Ik kan nog wel even doorgaan met dit soort zaken, de pacemaker, waardoor mensen met hartritmestoornis een stuk langer kunnen leven. Waarschuwing- en begeleidingssystemen zijn bijna uitsluitend voor lichamelijke (somatische) mankementen. Maar wat als onze ‘geest’ ons in de steek laat? Is daar een waarschuwingssysteem voor?

diabetes-censor

De kanarie in de kolenmijn
Wat als er nu ‘iets’ is dat mensen een belangrijke en objectieve waarschuwing geeft om mentale (psychische) klachten te voorkomen? Hoe mooi zou dat zijn?

Wij mensen worden namelijk vaak al door onze omgeving gewaarschuwd. Door partner, familie, kennissen of collega’s. Goed bedoelde waarschuwingen, die vaak in de wind worden geslagen. Zo in de trend van ‘het gaat prima met mij’ of ‘ik ben toch niet gek’. Onze samenleving reageert nogal eens verkeerd op psychische zaken. Ik weet daar ‘alles’ van en heb daarom ook stichting Orange Monday opgericht om de belangen van mensen met mentale klachten beter te behartigen dan nu gebeurt.

Een goedbedoelde waarschuwing van een collega bijvoorbeeld kan kwalijke gevolgen hebben binnen het bedrijf waar je werkt. Iemand met psychische klachten is vaker dan wij willen de dupe (geworden) van zijn klachten, met een lang ziektetijd of zelfs ontslag als gevolg. Geen stimulans om op je werk over je klachten te praten, toch?

Naar de huisarts gaan (of gelijk naar iemand uit de psychiatrie/GGZ) is voor veel mensen ook geen eerste optie. Psychische of mentale klachten blijven ‘eng’. Eng omdat er een stigma op rust dat feitelijk niet nodig is. Juist als je blijft lopen met mentale klachten, worden deze vaak erger en is het einde zoek. Dan wordt feitelijk bevestigd dat je die klachten hebt en komen de gevolgen waar je zo bang voor was of bent.

steun-orange-monday-donatie-check-je-vitaliteit-gewaarschuwd-worden-003

Het waarschuwingssysteem is er …
Afgelopen weekend is weer een opleiding tot Vitaliteit Expert gestart. Wat die opleiding inhoudt? Werken met het waarschuwingssysteem voor mentale klachten dat is ontwikkeld, op initiatief van stichting Orange Monday, door de Vitaliteit Groep. Het waarschuwingssysteem heet Vitaliteitfactor en is gebaseerd op de 3 elementen die bepalen of wij wel of niet, op korte termijn, mentale klachten hebben of kunnen krijgen, wanneer aan het gedrag van de persoon niets verandert.

Vaak liggen aan mentale klachten ‘normale’ zaken ten grondslag die wij allemaal ‘kennen’, maar onderschatten. Denk aan het verlies van een baan, (echt-)scheiding, schulden of het verlies (of een ernstige ziekte) van een naaste. Deze zaken worden door iedereen anders verwerkt. Komen ze dan ook nog eens in een korte tijd voor (zeg 3-6 maanden) dan ontstaat een wisselwerking, psychische klachten zijn dan het gevolg. Deze zijn te voorkomen door de Vitaliteitfactor. Dat is dus ‘het vogeltje in de mijnen’ dat wij bedoelen.

Psychische klachten kunnen ook lichamelijke gevolgen hebben (en andersom), waardoor de fysieke conditie medebepalend is voor uw Vitaliteitfactor. In onderstaand schema wordt één en ander op een rijtje gezet.

20160401-Schema-Vitaliteitfactor-V1_2_b

Vitaliteit Expert
De Vitaliteit Expert is een (zelfstandig) professional die actief is in één van bovenstaande 3 hoofdgebieden of één van de 11 deelgebieden. Iemand die de Vitaliteitfactor invult kan uiteindelijk begeleidt worden door bijvoorbeeld een coach, een fysiotherapeut, een jurist en/of een budgetcoach. Door de gezamenlijke (en parallelle) aanpak worden klachten van de cliënt snel en adequaat aangepakt. Niemand vraagt om mentale problemen en bijna iedereen wil er snel, in zijn eigen tempo, vanaf.

De Vitaliteit Expert heeft zijn opleiding genoten bij Vitaliteit Groep Nederland en werkt middels een licentie met de Vitaliteitfactor. Wilt u als professional meer weten? Check onze website www.vitaliteitgroep.nl en download ons Visie- en Beleidsplan 2016-2020. U kunt voor meer info ook contact opnemen met ondergetekende of Hester Morsdorf (hester.morsdorf@vitaliteitgroep.nl). Iedere week is wordt een presentatie gegeven op het hoofdkantoor in Bilthoven. Aanmelden kan via bovenstaand e-mailadres. (Zie voor data: www.vitaliteitgroep.nl.)

20160807-vacatures-functies-ideale-samenwerkingspartner-met-lijn

Gratis – Check Je Vitaliteit TEST
Voor iedere lezer van dit blog; u kunt zonder kosten al een indicatie krijgen van hoe uw mentale en fysieke vitaliteit (gezondheid) er voor staat. Hierbij worden ook omgevingsfactoren zoals inkomen, sociaal, maatschappelijke, financiële en juridische situatie meegewogen. De GRATIS CHECK JE VITALITEIT – TEST is voor iedereen bereikbaar. Omdat stichting Orange Monday vitaliteit en het voorkomen van mentale klachten belangrijk vindt, is een campagne gestart met een speciale website: www.checkjevitaliteit.nl

Succes met het doen van de test. Maak kennis met onze oranje ‘kanarie’!

Button gratis test-CJV

 

 

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in #CheckJeVitaliteit, #HetRoerMoetOM, Check Je Vitaliteit, DE NIEUWE GGZ, Geestelijke Gezondheid, Gezond werk zonder stress, Gezondheidszorg, Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, Integrale Gezondheidszorg, Opleiding Vitaliteit Expert, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Stichting Orange Monday, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep, Vitaliteitfactor Junior, Vitaliteitfactor Senior, Vitaliteitfactor©, Zelfstandige zorgprofessional, ZZP en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.