#NationaalZorgFonds ideale oplossing of is ‘geen eigen risico’ verkiezingsstunt?

Gisteravond ging ik weer eens door de tijdlijn van Facebook. Wat mij verbaasde, was het aantal organisaties en personen, dat in één keer anti eigen risico (zorgverzekering) zijn geworden. Zoals u weet heeft stichting Orange Monday sinds 4 augustus 2014!! een petitie lopen met de naam ‘Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg’.

Het opvallende van de petitie is dat deze, weliswaar met schokken, toch hard richting de 40.000 handtekeningen gaat. Veel bloed, zweet en tranen van de vrijwilligers van de stichting. Zo’n 100 blogs en … de aankondiging van minister Schippers in april dit jaar, dat onder het nieuwe kabinet het eigen risico zou kunnen stijgen naar € 500,- in 2017. Voor 2016 blijft het gelijk (dat hebben we dan maar weer bereikt?)

Tussenstand petitie: 31.350 handtekeningen (woensdag 7 september 2016). Tekent u ook?

Beter goed gestolen dan slecht bedacht
Ten eerste is ‘Het Roer Moet OM’ niet vastgelegd door ons. Het kon ook niet trouwens. In het voorjaar van 2015 kaapten de huisartsen de slogan van onze petitie. Ze gingen er mee aan de haal, zetten snel www.hetroermoetom.nu online en zorgden er voor dat de groei van het aantal handtekeningen voor onze petitie stil kwam te liggen. Tot april 2016 dus …

En april 2016? Minister Schippers gaf een vreemde verklaring (eigen risico naar € 500,- in 2017) en wat gebeurt er? De Socialistische Partij (SP) kaapt ons nieuwe nationale zorgfonds en begint in het kader van de verkiezingen vroeg met haar campagne. Geen contact met stichting Orange Monday, en met de website www.nationaalzorgfonds.nl knalt de SP over onze stichting heen. Ruim 2 jaar hard werken ingepikt door een politieke partij met veel  geld, met veel lobby mogelijkheden.

20160908-blog-nationaal-zorgfonds-129-000-mensen-tekst-het-roer-moet-om-met-lijn-halve-zorg

Nationaal ZorgFonds
Het Nationaal ZorgFonds is een initiatief van de SP, dat is duidelijk. Deze partij gebruikt de ‘beweging’ Nationaal Zorgfonds om stemmen te winnen. En hoe? Ze ‘geven’ iets aan het ‘volk’, wat waarschijnlijk nooit, zeker niet in deze vorm, gerealiseerd gaat worden. Het Nationaal Zorgfonds heeft uiteraard de steun van stichting Orange Monday, maar walst in haar goede bedoelingen VOLLEDIG over petitie ‘Het Roer Moet OM’ heen. Nauwelijks nog handtekeningen sinds de SP haar campagne is gestart.

Dat doet pijn, dat kan ik u vertellen. Wij hebben met de petitie al genoeg meegemaakt de afgelopen 2 jaar. Maar dit, een politieke partij (die zegt een brede beweging te zijn), die een onafhankelijk, burgerinitiatief de nek om dreigt te draaien. Bizar, vind ik het! Er is ondertussen gesproken met Renske Leijten (woordvoerder Gezondheidszorg SP).

Bekende Nederlanders en de media
Het Nationaal Zorgfonds is door diverse personen al via de media in de schijnwerpers gezet. Ik zal u eerlijk zeggen, ik ben er jaloers op. De vraag die gesteld mag worden,  is waarom kom je als je een ‘psychiater’ bent wel op TV en als je een ervaringsdeskundige bent niet? De lobby van de SP is super sterk, logisch met coryfeeën als Emiel Roemer en Renske Leijten.

Het is wat mij betreft verkapte verkiezingsretoriek. Laat ik u één ding vertellen, wanneer het eigen risico op de zorgverzekering wordt afgeschaft (kosten € 3,7 miljard) dan is hoogst waarschijnlijk Emiel Roemer minister-president van Nederland.

20160901-banner-het-roer-moet-om-twitter-vuurtoren-martin-jan-melinga

Waarom is Petitie ‘Het Roer Moet OM’ (nog) geen succes?
Ik denk dat daar een aantal belangrijke redenen voor zijn:

 1. Wij zijn een kleine stichting, die pas 4 jaar bestaat (5 september 2012), het is dan moeilijk om zonder subsidies te blijven bestaan. Vandaar dat wij ook een donateurcampagne zijn begonnen (zie www.orangemonday.nl) om onze campagnes meer in de schijnwerpers te zetten. Er zitten al meer dan 2.000 vrijwilligersuren in de campagnes van Orange Monday sinds 2014.
 2. Gebrek aan naamsbekendheid. Orange Monday en ondergetekende hebben een zekere bekendheid in GGZ-land, daar buiten is deze bekendheid kleiner. Mede dankzij onze campagnes via Twitter en vooral Facebook (dank voor alle steun) hebben nu toch meer dan 30.000 mensen de petitie al getekend. Chapeau!
 3. De media ziet ons (nog) niet staan. Dat is nog met meest vervelende. Onze lobby kan veel en veel beter, zowel naar de pers als andere belangenorganisaties. Niet één organisatie in de Gezondheidszorg heeft stichting Orange Monday gesteund. Dat komt waarschijnlijk omdat wij geen ‘psychiater’ of andere hoge pief uit de Gezondheidszorg in de gelederen hebben. Jammer, maar wij hebben er maar mee te leven dat onze goede ideeën wel gepikt worden, maar de ‘bron’ niet wordt vermeld.

Het gelijk van petitie ‘Het Roer Moet OM’
Doordat iedereen, om ‘politieke redenen’, nu ook vindt dat ‘Het Roer OM Moet’, geeft ons nog meer de moed en het doorzettingsvermogen om ons doel te behalen: 40.0000 handtekeningen, zodat wij een burgerinitiatief kunnen indienen. Wij zijn trots op iedereen die WEL heeft getekend en die 2 minuten tijd heeft genomen of onze website www.hetroermoetomin.nl heeft bekeken.

De Petitie klopt! Wij gaan voor een betere (effectievere) en betaalbare Gezondheidszorg. Een zo’n laag mogelijk eigen risico (vooral voor lage inkomens en chronisch zieken), een Nationaal Zorgfonds (zoals dat van de SP, maar dan aangepast). En vooral, dat het geld dat de Gezondheidszorg kost (€ 50 miljard) bij de professionals en cliënten en patiënten terechtkomt.

Ga daarom vandaag nog naar www.hetroermoetomin.nl. Trekt u zich niets aan van welke politieke partij dan ook. Ze beloven u de wereld en u krijgt een lege dop. Politieke retoriek is wat het is. Het zou, net als de Zorgverzekeraars, verboden moeten worden in Nederland. Elke inwoner heeft recht op een eerlijk verhaal. Een eerlijke politicus? Die bestaat niet. GEEN eigen risico is voorlopig een brug te ver. Dan moet eerst Integrale Gezondheidszorg op de agenda. Dat is wat stichting Orange Monday beoogt. Een betere en betaalbare Gezondheidszorg. Realistisch, preventief georiënteerd, en voor iedereen, van rijk tot arm. Logisch nadenken is ‘Het Roer Moet OM’.

Met positieve groet, Martin Jan Melinga | Voorzitter Stichting Orange Monday

beeldmerk-ntr-kwesties

PS: Vandaag kreeg ik de bevestiging dat ik gevraagd ben mijn mening te geven in het programma Kwesties van de NTR live op Radio 1 op zondagavond 11 september 2016 van 20 – 21 uur. Ik ben benieuwd 🙂

 

Advertenties

Over martinjanmelinga

Gezondheidsfilosoof | Zorginnovator | Papa | Levensgenieter | Passie | Optimist | NLP | Marketing | Coach | Trainer | #Ervaringsdeskundig #GGz | #Bipolair | voor acceptatie van psychische klachten | schrijft #blogs en meer | Founder Orange Monday Foundation | Voorzitter Stichting Integrale Gezondheidszorg Plus |
Dit bericht werd geplaatst in Het roer gaat OM!, Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg, huisartsen, Orange Monday, Orange Monday Kids, Over Martin Jan Melinga, Petitie: Het ROER moet OM in de Gezondheidszorg, Politiek en beleid, Vitaliteit Expert, Vitaliteit Groep en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op #NationaalZorgFonds ideale oplossing of is ‘geen eigen risico’ verkiezingsstunt?

 1. Mark Smeets zegt:

  Beste Martin Jan Melinga,
  Weet je wat ik nou zo jammer vind! Dat links altijd verdeeld wordt door mensen zoals jij. Waarom nou zo negatief op een partij die iets voor elkaar krijgt wat jullie niet lukt. Waarom? Jullie hebben geen achterban en de SP wel, daarom! Als het niet om een gekrenkte ego gaat, waarom dan niet gewoon aansluiten bij deze mooie beweging, samen staan we sterker! Jullie hebben toch immers hetzelfde doel?! Ga ook naar een bijeenkomst, vraag actie materiaal aan en ga op markten staan om ook mensen enthousiast te maken… Sluit je aan!

  • Beste Mark Smeets, Als je mijn blog goed hebt gelezen heeft het niets met ‘gekrenkt ego te maken. Blijkbaar is het normaal geworden om ideeen van anderen als je eigen idee te presenteren zonder over de gevolgen na te denken. Ik heb overigens vorige maand al een gesprek gehad met Renske Leijten. De samenwerking is van één kant. Wij mogen het Nationaal Zorgfonds steunen, maar andersom …

   Voor mij blijft het een verkiezingsstunt van de SG (en Groen Links sluit aan.) Het is verkiezingstijd. Deze twee partijen kunnen niet beloven dat er straks GEEN eigen risico meer is. Dat de afschaffing kost te veel en er is (vooralsnog) geen Kamer-meerderheid.

   Het Nationaal ZorgFonds is trouwens alleen een mogelijke oplossing voor de huidige draconische financiering door Zorgverzekeraars. Uiteraard steunt ‘Het Roer Moet OM’ het Fonds (zie http://hetroermoetomin.nl/eigen-risico-zorgverzekering) deze tekst staat er al sinds de start van Het Nationaal ZorgFonds. By the way, stichting Orange Monday (en ik ook) is politiek neutraal.

   Tenslotte, heb jij alleen mijn blog gelezen of ook de andere blogs die ik al sinds 2014 schrijf (meer dan 100). Het gaat ons niet alleen om de financiering (dat is te makkelijk) maar het gaat om een totale ommezwaai van de Gezondheidszorg in Nederland. Integrale Gezondheidszorg (zoals je op de site kan lezen) is ons doel. Hierdoor ontstaat besparing op kosten en zijn bezuinigingen niet meer nodig. Dat is voor SP en Groen Links een brug te ver en wordt gescoord met GEEN eigen risico. Jammer, dat is mijn mening. Onze petitie gaat de 40.000 halen, vroeg of laat, en zal een voorstel voor invoering (pilot) van Integrale Gezondheidszorg indienen in de Kamer. We gaan zien wat de toekomst ons brengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s